Kunsten Inclusief | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Home
 • News
 • Kunsten Inclusief

Kunsten Inclusief

Kunsten Inclusief

Met Kunsten Inclusief streven we naar een gastvrije en inclusieve Academie waar iedereen zich welkom voelt.

Via workshops, lezingen en gesprekken willen we meer kennis ontwikkelen met betrekking tot een inclusief en divers kunstonderwijs. Zo kunnen we samen gerichte stappen zetten in de richting van een inclusieve Academie.

Brochure

De volledige brochure met de 'Kunsten Inclusief'-visie vind je HIER.

Wat is Kunsten Inclusief?

In 2018 werd de aanzet gegeven via het project Kunsten Inclusief – aangestuurd vanuit de Educatieve Master Beeldende Kunsten – dat erop gericht is om via een professionaliseringstraject de inclusieve Academie te promoten en te voeden.

Kunsten Inclusief vertrekt vanuit het kader van Universal Design for Learning, en beoogt de individuele bewustwording van de noodzaak om als beeldend leraar de eigen lespraktijk onder de diversiteitsloep te nemen.

Via workshops, lezingen, gesprekken en tentoonstellingen willen we alle docenten en studenten, medewerkers, onderzoekers etc, voldoende inspireren en motiveren om te blijven meewerken aan een inclusieve Academie.

In het opleidingsprogramma van de Educatieve Master BK werd ‘inclusie’ een vaste waarde onder meer door een onderzoeksgroep te creeëren binnen de masterproef. De onderzoeksgroep bestaande uit studenten, docenten en projectmedewekers doen vooral onderzoek naar inclusie binnen het kunstonderwijs en de kunsteducatieve sector.

De eerste onderzoeksgroep is afgestudeerd in juni 2020 met een boek bestaande uit interviews van collega’s uit het werkveld met belangrijke tips & tricks. De publicatie zal later dit academiejaar te verkrijgen zijn. Meer info hierover volgt nog.

Op dit moment stellen we eveneens een jaarprogramma samen waar we experten uitnodigen via de 'Guess Who's Coming to Dinner' lezingenreeks.

Gelijktijdig werken we aan een opstart van een werkgroep waar je je stem kan laten gelden en actief kan bijdragen aan verandering.
Er is ruimte voor uitwisseling en actie over diversiteit en inclusie en voor het vormen van een gedragen visie.

Heb je ideeën en voorstellen? Geef ons een seintje via inclusive.arts@ap.be

What's next?

 1. AANSPREEKPUNT in de Academie m.b.t geweld, grensoverschrijdend gedrag  en/of discriminatie.
  Heb je vragen of bedenkingen met betrekking tot vormen van racisme, discriminatie of grensoverschrijdend gedrag, neem dan contact op met Sofie Hiels of Dani Magnus (sofie.hiels@ap.be of dani.magnus@ap.be).
 2. WERKGROEP/PLATFORM Inclusive Academy voor inspraak, doen en bouwen aan een gedragen visie over diversiteit en inclusie binnen de Academie. Eerste bijeenkomst werkgroep: 8 februari van 15u-16.30u. Wil je meedenken/meewerken: Geef ons een seintje via inclusive.arts@ap.be
 3. WORKSHOPS/LEZINGEN zowel voor intern (studenten/personeel Academie) als voor extern publiek over thema’s zoals; gender, racisme, seksualiteit, mentale- en/of fysieke uitdaging(en), enz.
  INFO en concrete data volgen
 4. EXTRA CURRICULUM: aanvullingen op het bestaand curriculum.
 5. BOEKEN in de bibliotheek over inclusief en divers kunstonderwijs. Ondermeer ‘Inclusief gerief’, een boek met interviews over persoonlijke visies op een inclusiever kunstonderwijs/kunsteducatie.
 6. Visie/charter gepland voor eind 2021.