Peteris Vasks te gast in het Conservatorium Antwerpen | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • News
  • Peteris Vasks te gast in het Conservatorium Antwerpen

Peteris Vasks te gast in het Conservatorium Antwerpen

Tussen 9 en 12 februari 2022 verwelkomen we de wereldvermaarde componist Peteris Vasks in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Hij zal de studenten inzicht geven in zijn werk door masterclasses in Compositie en Kamermuziek te leiden. Op 10 februari speelt het strijkersorkest van het Conservatorium in zijn aanwezigheid een groot concert in de Blauwe Zaal van DE SINGEL.

Peteris Vasks werd geboren in 1946 in Letland. Als jonge knaap studeerde hij contrabas aan een lokale muziekschool. Daar schreef hij als achtjarige ook zijn eerste composities. Vasks vervolgde zijn contrabasstudie bij Vytautas Sereika aan het Litouws Conservatorium in Vilnius. Zijn orkestloopbaan was al gestart in 1961. Hij maakte deel uit van verschillende vooraanstaande orkesten in binnen- en buitenland. In 1973 startte hij aan een opleiding Compositie bij Valentin Utkin aan de Letse Muziekacademie in Riga. Na het einde van het Sovjet-tijdperk nam zijn carrière als componist pas echt een vliegende start. Hoewel koormuziek een grote plaats inneemt in het oeuvre van Vasks, wordt ook zijn instrumentale werk over de hele wereld uitgevoerd door gerenommeerde musici. Ook choreografen maken veelvuldig gebruik van zijn composities voor hun werk.
De natuur en het lijden van het Letse volk tijdens de Sovjet-periode zijn terugkerende thema’s in het werk Van Vasks. De laatste jaren heeft de Letse componist vooral composities voor strijkers geschreven, waarbij hij nauw samenwerkte met gerenommeerde solisten.

Programma

Peteris Vasks zal tijdens zijn driedaagse aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen masterclasses in Kamermuziek en Compositie geven. Op 10 februari is hij aanwezig tijdens een concert van het strijkersorkest onder leiding van Diana Ketler. Behalve werken van Vasks zelf, zullen de studenten ook stukken van Sibelius en Rautavaara spelen. Leon Blekh, masterstudent Muziek Klassiek, is solist. Je kunt het concert zelf ook bijwonen. Tickets zijn verkrijgbaar via DE SINGEL.


Voor onze studenten Muziek Klassiek zal het een ongelofelijke ervaring zijn. Ze krijgen de kans om te leren van en samen te werken met één van de grootste componisten van zijn generatie.
Het volledige programma en de ticketlink vind je terug in onze kalender.

Foto: © Aivars Liepiņš