De afstudeerrichting Directie voorziet de mogelijkheid tot een master orkest-, koor- of hafabradirectie en biedt tevens een inleiding in deze drie directiedisciplines aan.
Traditie is hier een belangrijke pijler die vormgegeven en individueel overgedragen wordt door gespecialiseerde docenten die zelf tot de nationale dirigententop behoren. Je leert niet enkel de technische kneepjes van het vak - theoretisch en praktisch - maar bekwaamt je ook in het werken met uiteenlopende doelgroepen, van amateur tot professioneel. Koordirigenten verdiepen zich verder in partituurspel en krijgen taalcoaching. Arrangement en instrumentatie zijn ondersteunende vakken in de opleiding voor Hafababradirigenten. Het pakket voor orkestdirigenten voorziet in instrumentenleer en orkestratie. Het programma biedt tevens de mogelijkheid om je instrumentale, vocale of theoretische basisstudie verder te zetten.
Tijdens je masterstudie directie krijg je uitgebreid de kans om praktijkervaring op te doen met ensembles, symfonieorkest, harmonieorkest en/of het dirigentenkoor van de muziekopleiding. Aanvullend ga je, via samenwerkingsprojecten, interdisciplinaire initiatieven en luisterstages, reeds tijdens je opleiding binnen het professionele werkveld aan de slag. Kies je voor de Educatieve master Muziek, dan vervolg je het mastertraject in Muziek en combineer je dit met vakken zoals vakdidactiek, stages, projectwerk en ondersteunende opleidingsonderdelen. De educatieve master wordt afgesloten met een masterproef die bestaat uit 2 luiken: een masterproef in jouw discipline en een kunst-educatief project dat je zelf creëert.
Het docententeam coacht je ten slotte on the spot tijdens repetities en concerten met je eigen vocaal ensemble, orkest, harmonie of brassband. Deze intensieve training zal je in je professionele carrière in staat stellen om op een bevlogen en gefundeerde manier je kennis, visie en passie over te dragen: niet enkel op de muzikanten en zangers uit je orkest of koor, maar ook op je publiek.