De internationale scène is dagdagelijks ingebed in je muziekopleiding op de Kunstcampus deSingel. Concerten en voorstellingen van internationale grootmeesters sluiten naadloos aan op je lesdag. De brug met het werkveld is nooit ver weg: samenwerkingsprojecten met professionele organisaties, stages bij de beste ensembles, orkesten of koren, coachings door ervaren (inter)nationale artiesten, repetities en masterclasses met gerenommeerde musici en diverse keuzeprojecten maken je vertrouwd met het professionele muzikantenleven op internationaal niveau. "Internationalisation at home" wordt hier dagdagelijks in de praktijk gezet.
Wij stimuleren en ondersteunen onze studenten ook om te appliqueren voor internationale uitwisselingsbeurzen zoals Erasmus+. De medewerker internationalisering helpt uitgaande studenten met het voorbereiden en opvolgen van hun aanvraag.
Uiteraard zijn ook inkomende uitwisselingsstudenten van harte welkom aan het KCA. Wij bieden inkomende studenten dezelfde ondersteuning en kwalitatief onderwijs als onze reguliere studenten.
ERASMUS
Hieronder volgt de werkwijze om je kandidaat te stellen voor een Erasmus uitwisseling. Indien er iets niet duidelijk is contacteer dan gerust onze internationale coördinator via international.kca@ap.be
Applicatie procedure inkomende Erasmus+
1 Contacteer je Erasmus coördinator van je thuisinstelling en vraag een aanbevelingsbrief aan je hoofdvakdocent / coördinator.
2 Neem op voorhand contact op met de docent of coördinator van het KCA waarbij je graag les wil komen volgen. Dit kan steeds door hen te mailen op (voornaam).(naam)@ap.be
3 Verzamel de volgende documentatie:
- Curriculum Vitae (CV)
- Aanbevelingsbrief van je huidige hoofdvakdocent
- Motivatiebrief
- Transcript of Records (officieel overzichtsdocument van je behaalde credits met scores van je thuisinstelling)
- Media bestand(en): actieve weblink(s) naar een online platform (YouTube, Vimeo, soundcloud, etc.) waar we jouw media/(video)opnames kunnen afspelen. Compositie kandidaten wordt gevraagd minstens drie (liever vier) scores van eigen werken te uploaden tezamen met opnames van de werken. Erasmus kandidaten moeten niet deelnemen aan een live auditie, opnames volstaan.
4 De officiële deadline om te appliqueren zowel voor een heel academiejaar als voor het eerste of tweede semester valt op 1 mei. De resultaten worden ten laatste rond 1 juli bekend gemaakt.
- Alle applicaties worden ingediend via ons online portaal Mobility Online vanaf 5 maart tot 1 mei.
- De ERASMUS CODE van het KCA is B ANTWERP 62
- Je kan ook een voorstel doen voor je programma of de vakken die je wenst te volgen. Je kan het standaard programma en de namen van de vakken vinden op de respectievelijke vakgroep-pagina's onder de tab "Programma".
- Je zal gevraagd worden om de bovenstaande documenten te uploaden. Zonder deze documenten is je applicatie niet volledig
Bij vragen mail naar international.kca@ap.be.
Master Mind
Buitenlandse studenten die zich willen inschrijven voor een Masterstudie in Vlaanderen kunnen ook een aanvraag indienen voor de Master Minds beurs. Alle informatie hierover via deze link.
Verblijf
(voor uitwisselings- en buitenlandse studenten)
Registratie
Na aankomst melden studenten zich aan het secretariaat voor registratie. Studenten die langer dan drie maanden blijven dienen zich ook te registreren als inwoners van Antwerpen. Het studentensecretariaat zal hen hierbij begeleiden. Om de registratie op te starten dienen de studenten het volgende mee te nemen:
- Indien Erasmus student een bewijs van je thuisinstelling dat je Erasmus student bent.
- Geldende reisdocumenten:
Studenten van EU lidstaten: een geldige identiteitskaart
Studenten van buiten de EU zone: paspoort en verblijfsvergunning of visa (Visum 'type D' of een studenten visum: deze dien je aan te vragen via de Belgische ambassade of belgisch consulaat in je thuisland. Doe dit geruime tijd op voorhand voor je vertrek want dit kan enkele maanden duren.) - Bewijs van gezondheidsverzekering
Na registratie zal je een studentenkaart van AP Hogeschool ontvangen. Met deze kaart kan je printen, boeken ontlenen in de bib, ...
Kosten
Erasmus studenten moeten geen bijkomend inschrijvingsgeld betalen. Voor buitenlandse studenten gelden de reguliere inschrijvingskosten.
Verblijf op kot
Uitwisselings- en buitenlandse studenten moeten hun eigen kot of woning zoeken. Gecontroleerde koten kan je vinden via:
www.studentkotweb.be
Studenten jobs
Studenten jobs kan je vinden via:
www.studentjobweb.be