Jong Conservatorium | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Jong Conservatorium

Jong Conservatorium

Jong Conservatorium Klassiek is een programma waarbij het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, de!Kunsthumaniora Antwerpen, het Ma'GO! en Podiumacademie Lier hun krachten bundelen om talentvolle jongeren samen te brengen en hen een uitdagend voorbereidingsprogramma aan te bieden dat hen volledig klaarstoomt voor verdere muzikale studies aan het KCA. 

Wat houdt het programma Jong Conservatorium Klassiek in? 

Wanneer je deel uitmaakt van het programma Jong Conservatorium Klassiek, musiceer je wekelijks met andere getalenteerde jonge muzikanten.  

Binnen Jong Conservatorium Klassiek krijgt je de kans om op wekelijkse basis intensieve en inspirerende lessen kamermuziek te volgen waar je zowel klassiek als hedendaags repertoire onder de loep neemt. Daarnaast volg je ook voortgezette muziekleer en gehoorvorming. Binnen Jong Conservatorium geniet je van actieve masterclasses en werk je samen met specialisten uit het Kunstonderwijs. Je ontwikkelt je vaardigheden op het podium door verscheidene concerten op te voeren doorheen het jaar.  

Lesmomenten Jong Conservatorium Klassiek gaan door op woensdagnamiddagen tussen 15:30u en 20u in het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. 

 

Kom je in aanmerking?

Je kunt je aanmelden voor de toelatingsproef wanneer je ingeschreven bent aan een Vlaamse academie uit het Deeltijds Kunst Onderwijs (DKO) of aan een onderwijsinstelling uit het Vlaamse Kunstsecundair Onderwijs (KSO). Jong Conservatorium berust op een samenwerkingsovereenkomst die met je academie of school zal worden afgesloten in het kader van leeractiviteiten op maat, zoals dit is opgenomen in het Decreet.

Het is dan ook van belang dat je academie toestemt met je kandidatuur voordat je je inschrijft. Vraag je directie om contact op te nemen met jongconservatorium@ap.be om de voorwaarden te overlopen en om je kandidatuur ondersteunen.

 

Schrijf je in! 

Is Jong Conservatorium Klassiek iets voor jou? Aarzel dan niet en schrijf je dadelijk in door volgende stappen te volgen:

STAP 1

Bezorg ons ten laatste op 20 mei 2023:

  • Je portfolio met CV: In dit portfolio toon je aan welk repertoire je beheerst, welke concerten je al speelde en aan welke wedstrijden je eventueel deelnam.
  • Contactgegevens van de academie waaraan je verbonden bent en de schriftelijke toestemming van je directie om deel te nemen aan het programma.
  • Een audio-opname of audio-link (indien mogelijk).
  • Een aanbevelingsbrief van je instrumentleraar van de academie.  

Per e-mail via jongconservatorium@ap.be, of per post via Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Jong Conservatorium Klassiek, tav. Marjolein Desmet, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. Dit is ook de plaats waar de lessen doorgaan.   STAP 2

De jury (met afgevaardigden uit je eigen academie) maakt op basis van de portfolio’s een eerste selectie en stuurt je een bericht om te melden dat:

  • Je mag toetreden zonder auditie. Dit is voor leerlingen met een topcultuurstatuut en voor leerlingen die bij hun portfolio aantonen dat ze een finaleplaats behaalden in een belangrijke muziekwedstrijd vb. Belfius, Cantabile, Steinway, Gretry, Breughel, VLAMO nationale finale, … 
  • Je wordt uitgenodigd voor een auditie. Deze auditie gaat door in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. De precieze datum van de auditie, en welk repertoire je zult brengen, wordt je in het bericht dat je ontvangt meegedeeld. Je krijgt na overleg van de Jury je uitslag. 

  • Je (nog) niet in aanmerking komt voor Jong Conservatorium.

 

Heb je nog vragen?

Aarzel niet om je vragen te stellen. Stuur een mailtje naar: jongconservatorium@ap.be 

 

Hierbij alvast een voorsmaakje!

 

Wil je liever live naar een concert van Jong Conservatorium komen kijken?

Houd dan zeker onze kalender in de gaten. Er zijn drie à vier concerten per jaar in eigen huis en die kun je gratis bijwonen.

 

Kun je er niet genoeg van krijgen?

Er zijn nog manieren om kennis te maken met een studie Muziek Klassiek aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen!