Maxlab streeft naar een onderzoeksomgeving waarin artistieke onderzoekers de mogelijkheden hebben om aan de slag te gaan met state-of-the-art technologie en met technologische experten kunnen samenwerken. Dit gebeurt zoveel mogelijk op een transdisciplinair niveau, waarbij artistieke en technologische onderzoekers geen afzonderlijke entiteiten vormen, maar samenwerken aan een gemeenschappelijk doel en hun kennis, methoden en praktijken samen aanwenden om nieuwe vormen van kennis, methoden en praktijken te genereren. Onderzoekers van Maxlab en het Immersive Lab van de AP Hogeschool gaan hierbij actief op zoek naar common ground als basis voor de transdisciplinaire samenwerking.
Naast het faciliteren van een dergelijke onderzoeksomgeving, nodigt Maxlab dit jaar voor het eerst een kunstenaar-onderzoeker uit voor een korte residentie in het ecosysteem van Maxlab/Immersive Lab. Dit moet een nieuwe injectie aan ideeën rond methoden en praktijken genereren in de verdere ontwikkeling van een transdisciplinair kader. Onderwerp van de residentie zal gaan over het humane en sociale aspect van technologische ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie, media-architectuur, interactieve technologieën, nieuwe esthetische uitdrukkingsvormen en hun effecten op de toekomst van de samenleving.
(beeld: illustratie van studentenproject "Portals().Rebirth" door studenten Miks Vigni (Jewelry Design), Bavo Debraekeleer (Electronics-ICT), Sonia Gupta (Electronics-ICT), Andreas Baert (Graphic Design), George Kvartskhava (Journalism) en Paula Padilla (Journalism).)