Education Legal Page | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan

toelating bachelor Bachelor Dans
Bachelor Dans

STAP 2. Artistieke toelatingsproef

Als je voldoet aan de diploma- en taalvoorwaarden (STAP 1) dien je als tweede stap te slagen voor de artistieke toelatingsproef.

De registraties voor de toelatingsproeven voor academiejaar 2021-2022 zijn afgerond. Registratie voor de toelatingsproeven voor academiejaar 2022-2023 is nog niet mogelijk. Blijf je graag op de hoogte van de volgende sessies? Schrijf je dan in op de infomail Dans

Tijdlijn inschrijvingen academiejaar 2021-2022

 • Schrijf je uiterlijk 18 januari 2021 in voor de toelatingsproef. Je ontvangt een e-mail met verdere instructies en betaalt zo snel mogelijk het auditiegeld om de vragenlijst te kunnen ontvangen. Begin alvast met het voorbereiden van je video.
 • De vragenlijst wordt verstuurd op 21 januari 2021.
 • Dien je film en vragenlijst uiterlijk in op 27 januari 2021.
 • Het resultaat van Selectie 1 wordt uiterlijk tegen 15 februari 2021 gecommuniceerd.
 • De live auditie (indien toegestaan door de COVID-19 maatregelen) gaan door van 10 tot en met 13 maart 2021. De uiteindelijke selecties worden gemaakt gedurende deze vier dagen.

Wil je deelnemen aan de auditie Dans? Volg dan deze procedure:

1. Registreer je voor de toelatingsproef

De auditie bestaat uit twee delen; een videoronde en een live-auditie. Elke kandidaat-student zendt een video in. Een jury zal deze video bekijken en bepalen of de kandidaat-student mag deelnemen aan de live auditie. Voor de live audities zijn twee momenten voorzien. Tijdens het inschrijven zal je worden gevraagd met welke live auditie je uiteindelijk zou willen meedoen; onder de voorwaarde dat je geslaagd bent voor de video ronde (zie ook stap 4: Eerste selectie). 

Een kandidaat-student kan zich slechts één keer per academiejaar inschrijven voor dezelfde toelatingsproef, tenzij de jury daar na de eerste deelname uitdrukkelijk om vraagt. 

 

2. Controleer de startcompetenties

De dansopleiding is geïnteresseerd in het potentieel van danskunstenaars en zoekt dit in vele verschillende vormen binnen hun auditietraject. De auditie omvat hedendaagse-, klassieke- en improvisatielessen, repertoire, compositie, solo, groepsdiscussies en interviews. Danstechnische vaardigheden zijn essentieel, evenals creativiteit, individualiteit, persoonlijkheid en het vermogen om artistieke interesses te verwoorden. Het is de combinatie van deze elementen die kunnen leiden tot toelating in de professionele bachelor Dans.

Naast de diplomavoorwaarden die nodig zijn om te starten aan de professionele bachelor dansopleiding, komen volgende aspecten ook aan bod tijdens de toelatingsprocedure: 

 • Goed niveau van de hedendaagse danstechniek  
 • Basis niveau in de klassieke ballettechniek 
 • Basiservaring in en bewustzijn van improvisatietechnieken 
 • Bewegingsvaardigheden, onder andere: een adequate toepassing van placering , gebruik van centrum,  kracht, adem, connectiviteit, coördinatie, efficiëntie, ruimtelijk bewustzijn, dynamisch bereik, muzikaliteit, expressiviteit, aanwezigheid en geest-lichaamsverbinding 
 • Het maken van creatieve keuzes en reageren op instructies 
 • Fysieke en mentale conditie om de intensiteit van het programma aan te kunnen   
 • Capaciteit voor reflectie en kritisch denken 
 • Bewust zijn van de Belgische en internationale dans- en kunstwereld en de maatschappij in het algemeen 
 • Communicatievaardigheden en bereidheid om zich te ontwikkelen in een collectieve omgeving  
 • Duidelijke motivatie  
 • Positieve houding  
 • Passie voor het ontwikkelen van vaardigheden als danskunstenaar  

3. De administratieve kosten

Maak de administratiekosten (40 euro) online over binnen de aanmeldingstool op de website. Hierna zal je de vragenlijst ontvangen, inclusief de optie om je video te verzenden (zie stap 4). Je ontvangt de vragenlijst enkel als aan de administratieve kost is voldaan. Deze kosten verbonden aan de audities worden niet terugbetaald.

4. Eerste selectie

Dien je video en de vragenlijst in via het online systeem.

Voorwaarden voor je film: maak 1 Vimeo of Youtube link waar volgende 5 onderdelen in voorkomen:

 1. Een opname van 1 minuut die je vaardigheden in klassiek ballet demonstreert. Dit moet een kort extract bevatten van zowel je werk aan de barre als in het midden.
 2. Een opname van 1 minuut die je vaardigheden en ervaring in de hedendaagse dans demonstreert. Probeer de hierboven genoemde bewegingsvaardigheden te demonstreren alsook je dansvaardigheden in de ruimte en in verschillende hoogtelagen.
 3. Een improvisatie van 1 minuut waarin je persoonlijke bewegingsinteresses verwerkt zijn.
 4. Een 2 minuten durende gesproken introductie van jezelf waarin je je motivatie om dans te studeren aan het Koninklijk Conservatorium verwoordt.
 5. Een solo van maximaal 2 minuten gechoreografeerd en uitgevoerd door jezelf. Kies je eigen stijl en muziek.

Vragenlijst:

 1. Upload de ingevulde vragenlijst inclusief de Vimeo/Youtube link naar het online systeem. Gelieve geen wachtwoord in te stellen op je video.

De eerste selectie wordt gemaakt op basis van de inhoud van je film én de vragenlijst. Je wordt per mail op de hoogte gebracht of je mag meedoen aan de tweede selectie.

5. Tweede selectie

Als de COVID-19 reguleringen het toelaten, vindt het tweede deel van de auditie live plaats in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. Volg de borden in het gebouw voor de inschrijving. Meld je aanwezigheid tussen 08u30 tot 09u00.

De auditie zal bestaan uit:

 • Lessen in hedendaagse dans, ballet, improvisatie, compositie en repertoire
 • Groepsgesprek
 • Persoonlijk gesprek
 • Uitvoering van een solo (dezelfde solo die je in je filmaanvraag hebt ingediend of iets nieuws. Maximaal 2 minuten)
 • Fysieke test met de in-house kinesist/fysiotherapeut

Verdere selecties vinden plaats op verschillende momenten in de loop van het auditieproces.

6. Definitieve selectie, publicatie van de resultaten en bevestiging van de inschrijving

Kandidaat-studenten worden via e-mail op de hoogte gebracht als ze na afloop van de tweede ronde een plaats hebben in de professionele Bachelor dansopleiding.

Om je plaats veilig te stellen, moeten kandidaat-studenten die geslaagd zijn voor de eindselectie hun toezegging om zich in te schrijven bij de dansopleiding bevestigen via e-mail naar: conservatorium@ap.be

 

STAP 3 tot 7. Na het slagen voor de artistieke toelatingsproef