Vrije Kunsten - Vrije Grafiek | Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
  • Bachelor en Master in de Beeldende Kunsten
  • Vrije Kunsten - Vrije Grafiek

Vrije Kunsten - Vrije Grafiek

In een steeds snellere wereld die door het digitale wordt gedomineerd, keren veel kunstenaars terug naar het vertragen van het (re)productieproces en, dus, het tekenen. Anders dan zuiver digitale media bieden grafiek en print immers een uitdagende materiële component.

Grafiek is zelf ook een medium dat voortdurend in beweging is. Aan de ene kant zijn er de traditionele technieken zoals reliëfdruk, etsen, lithografie en zeefdruk. Aan de andere kant zien we de opkomst van onder meer computerafdruk en 3D-print. De opleiding Beeldende kunsten - afstudeerrichting Vrije kunsten - Vrije Grafiek heeft dus oog voor zowel het traditionele als het nieuwe, en gaat daar innovatief mee om.

Anders dan veel andere kunstvormen biedt print de mogelijkheid om ideeën en afbeeldingen te verspreiden via prenten, multipels, kunstenaarsboeken, mail-art of reproductietechnieken. Het is bij uitstek een communicatieve kunstvorm. Dit biedt vele mogelijkheden, of het nu gaat om een luxueus met de hand gebonden kunstenaarsboek of een goedkoop Xerox-zine.

De technische eigenschappen van print en grafiek bieden ook de mogelijkheid om tot een specifieke beeldtaal te komen, met mogelijke uitdrukkingen die andere kunsten niet kennen.

In de afstudeerrichting Vrije Grafiek neemt een team van professionele grafici je mee op reis: van traditionele printtechnieken uit Japan en China, via moderne kunstafdrukken van Amerikaanse en Europese kunstenaars, tot de hedendaagse geglobaliseerde wereld van print, kunstenaarsboeken, zines, mixed media, video, animatie en zelfs installatie.

Onder deskundige begeleiding ontwikkel je een eigen beeldtaal die je door contact met professionals uit verschillende artistieke disciplines verder ontplooit. Als Academische master in de Schone Kunsten profileer je je als een autonoom beeldend kunstenaar binnen de hedendaagse kunstwereld of positioneer je jezelf flexibel binnen het culturele veld.