Aylen Pritchin | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Aylen Pritchin

Aylen Pritchin

De Russische violist Aylen Pritchin heeft zich de laatste jaren stevig gevestigd als een van de meest interessante en veelzijdige jonge rijzende sterren van het internationale concertpodium.

Geboren in St. Petersburg, studeerde Aylen bij Pr. Elena Zaitseva in zijn geboortestad en aan het prestigieuze Tsjaikovski Conservatorium in Moskou, waar hij studeerde bij Pr. Eduard Grach. In 2014 werd Aylen de eerste prijs toegekend op het Internationale Vioolconcours voor Lange Termijn. Hij is ook een grote prijswinnaar op de Wieniawski (2011), Sion-Valais (2009), Kreisler (2010), Oistrakh (2010) en Tsjaikovski (2019) Internationale Vioolconcoursen.

Zijn carrière omvat optredens in Rusland en in het buitenland, waaronder Zwitserland, Nederland, Italië, Israël, Polen, België, Bulgarije, Denemarken, Zweden, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Vietnam en Japan; in prestigieuze zalen als het Weense Konzerthaus, de Köln Philharmonie, het Amsterdamse Concertgebouw, Stockholm Musikaliska, het Salzburgse Mozarteum, de Tsjaikovski Conservatoriumzaal in Moskou en de Champs-Elysées Theatre in Parijs.

Zijn recente orkestrale solo-optredens omvatten het Mariinsky Theater Orkest, het Moskouse Philharmonisch Orkest, het Weense Radio Symfonie Orkest, MusicAeterna Orkest, Orchestre National de Lille, Orchestre National des Pays de la Loire, Russisch Nationaal Philharmonisch Orkest, Poznan Philharmonisch Orkest, het Staats Academisch Symfonie Orkest van Rusland "Evgeny Svetlanov", Tatarstan Nationaal Orkest of I Pomeriggi Orkest onder anderen.

Hij treedt op onder leiding van prestigieuze dirigenten als Teodor Currentzis, Maxim Emelyanychev, Cornelius Meister, Mikhail Gerts, Valentin Uryupin, Yuri Simonov, Dorian Wilson, Shlomo Mintz en Roberto Benzi. Aylen speelt ook regelmatig kamermuziek met artiesten als: Maxim Emelyanychev, Lukas Geniusas, Yury Favorin, Alexander Melnikov, Maxim Rysanov, Vladimir Mendelssohn of David Geringas.
In het seizoen 2018-2019 toert Aylen met Teodor Currentzis en het MusicAeterna-orkest met het vioolconcert van de Tsjaikovski in Rusland en Japan, en is hij een gastsolist van het Svetlanov-symfonieorkest die het vioolconcert van de Korngold in Moskou uitvoert. Hetzelfde seizoen debuteert hij met het Transilvania Philharmonisch Orkest in Cluj (Roemenië) en met het Cannes Orkest in Frankrijk onder leiding van maestro Roberto Forés-Veses. In april 2019 maakt Aylen Pritchin zijn recitaldebuut in Vancouver en Toronto (Canada) samen met zijn duopartner pianist Lukas Geniusas.
Hoogtepunten van het seizoen 2019/20 zijn zijn terugkeer in het Svetlanov Symfonie Orkest met het Dvorak vioolconcert, een samenwerking met het Omsk Philharmonisch Orkest onder leiding van Dmitry Vasilyev in het kader van het Siberisch Symfonie Orkest Festival, een tournee in Duitsland met het Russisch Kamerorkest en dirigent Alexei Utkin (Keulen en Wablingen), een debuut in Taiwan met het Taipei Philharmonisch Orkest onder Lu Shao-chia en het Kaohsiung Symphony Orchestra onder Yang Chin-chin en een Japanse tournee waarin hij speelt met het Hiroshima Symphony Orchestra onder Christian Arming en het Osaka Philharmonisch Orkest onder Michiyoshi Inoue. Tot de belangrijkste concertdata van Aylen in het seizoen 2019/20 behoort La Folle Journée in Nantes en Ekaterinburg.
Komende engagementen omvatten debuutconcerten met het Liverpool Philharmonisch Orkest, het Toulouse National Orchestra, een Aziatische recitaltournee met Lukas Geniusas in Japan en China.

In december 2017 publiceerde het Russische label Melodija de derde opname van Aylen Pritchin met Prokofjev ́s oeuvre voor viool en piano, samen met Yury Favorin. Andere twee cd's bevatten Russische muziek voor viool (Tsjaikovski, Stravinski, Desjatnikov) en werken voor pianotrio met Lukas Geniušas en Aleksandr Buzlov.
In augustus 2019 bracht het label Ad Vitam Records zijn laatste cd uit die gewijd is aan solovioolmuziek met enkele van de belangrijkste en belangrijkste van de XXe eeuw, waaronder de eerste editie ooit van Tema con 8 variazioni van de componist Jean Françaix. 
In februari 2020 heeft Aylen Pritchin met Maxim Emelyanychev zijn laatste cd van de complete Brahms vioolsonates op historische instrumenten opgenomen voor het label Aparté.

Aylen Pritchin vervoegt in september 2020 het team hoofdvakdocenten viool van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Websitewww.aylenpritchin.com

Opleidingsonderdelen: viool