Jeanne-Minette Cilliers | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Jeanne-Minette Cilliers

Jeanne-Minette Cilliers

De in Zuid-Afrika geboren pianiste Jeanne-Minette Cilliers wordt "een piano dichteres" genoemd, die lovende kritieken krijgt voor haar kleurrijke en fantasierijke optredens. Van jongs af aan won ze topprijzen in nationale en internationale concours. Deze successen bereikten hun hoogtepunt in talrijke solo-optredens op prestigieuze locaties zoals de Phillips Collection in Washington, D.C. en de Dame Myra Hess Memorial Concert Series in Chicago. Ze nam regelmatig op voor de South African Broadcasting Company en was te zien in SABC-televisie- en radioprogramma's.

Jeanne-Minette Cilliers is een veelgevraagd collaborator en heeft opgetreden in Oostenrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Israël, Japan, Zweden, Zuid-Afrika, Barbados en in heel Noord-Amerika, op festivals en podia zoals het Irving S. Gilmore Keyboard Festival, het Ravinia Festival, het Guggenheim Museum, Lincoln Center en Carnegie Hall in New York City. Ze heeft samengewerkt met artiesten als Frans Helmerson, Janos Starker, Martina Arroyo, Håkan Hagegård, David Daniels, Eric Owens, Susan Graham, Joyce Castle, Lise Lindstrom, Lester Lynch en regisseurs Peter Sellars, David Alden, Peter Konwitchny en Calixto Bieito. 

Jeanne-Minette Cilliers heeft een grote belangstelling voor nieuwe muziek en heeft verschillende partituren in wereld- en Noord-Amerikaanse premières gepresenteerd. Prominente hedendaagse componisten met wie ze heeft samengewerkt zijn onder andere Dominick Argento, William Bolcom, Jake Heggie, John Corigliano, Mark Adamo, Sven-David Sandström, Rolf Martinsson en Mohammed Fairouz. Ze heeft Dominick Argento's Andreé Expeditie opgenomen met bariton Håkan Hagegård. Vanaf 2011 was ze muziekregisseur voor American Opera Projects' Composers en The Voice. In de hoedanigheid van hoofdcoach en pianist heeft zij een integrale rol gespeeld in de ontwikkeling van Santa Fe Opera en in de zomer van 2013 de première van Oscar, een nieuwe opera van Theodore Morrison. Als hoofd muziek assisteerde ze dirigent Titus Engel bij de Opera Vlaanderen en het IRCAM in Parijs bij de langverwachte wereldpremière van de opera Infinite Now van Chaya Czernowin. Ook bij Opera Vlaanderen werkte ze samen met componist Héctor Parra en dirigent Peter Rundel aan de operabewerking van de controversiële roman Les Bienveillantes. In deze productie, geënsceneerd door Calixto Bieto, voerde Cilliers ook de pianopartij op een vliegende piano uit.

Na vijf jaar als repetitor voor de Opera Vlaanderen staat Cilliers momenteel aan het hoofd van het nieuwe Collaborative Piano programma van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, terwijl ze ook dienst doet als Studienleiter voor de zangafdeling. Voorheen was ze verbonden aan de faculteit van de Manhattan School of Music en van 2005 tot 2013 was ze muziekdirecteur van de Martina Arroyo Opera Foundation in New York City. In 2009 en 2010 was ze hoofdtrainer en pianist bij het Glimmerglass Opera Festival en tussen 2011 en 2014 kwam ze bij de Santa Fe Opera als lid van het muziekpersoneel. 

Jeanne-Minette Cilliers behaalde haar bachelor of Music en master of Music aan de Universiteit van Michigan bij pianist Anton Nel. Als student van Menahem Pressler behaalde ze een Artist Diploma aan de Universiteit van Indiana. Ze blijft de eerste en enige ontvanger van een Artist Diploma in vocale begeleiding van de Manhattan School of Music, waar ze werkte met Warren Jones. 
Jeanne-Minette Cilliers is gevestigd in Antwerpen, België, waar ze woont met haar man, tenor Andrew Richards. 

Opleidingsonderdelen: Begeleiding en coaching, Coaching repertoire zang, Collaborative piano, Pianobegeleiding, Stage