Koen Rens | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Koen Rens

Koen Rens

Koen Rens (°1965) begon zijn vioollessen als Suzuki-leerling bij Jeanne Janssens in Turnhout, België. Later behaalde hij als leerling van Dirk Lippens het uitmuntendheidsdiploma in het Conservatorium van Brugge, waar hij debuteerde als solist met orkest. Daarna studeerde hij aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel waar hij in 1989 eerste prijzen viool en kamermuziek behaalde bij Katalyn Sébèstyen en Guido De Neve. Hij behaalde het einddiploma van de Europese Suzuki Vereniging in Suzuki pedagogie in 1992.

Hij speelde met het kamerorkest van de Europese Gemeenschap, het Sallinen Strijkkwartet en het Rubens pianotrio, en met de folkband Galley Head. In 2000 werd hij benoemd tot lerarenopleider voor ESA.

In 2002 ging hij viool, psychologie en pedagogie studeren aan het Conservatoire Royal de Liège en behaalde zijn einddiploma in 2003 met een scriptie over de ontwikkeling van autonomie bij Suzuki-getrainde leerlingen.

Koen Rens heeft al meer dan 30 jaar een bloeiende studio en doceert viool en dirigeert het Symfonieorkest aan het Conservatorium van Turnhout, België. Hij werd uitgenodigd om les te geven en op te treden in de meeste Europese landen, Zuid-Afrika, Mexico, Canada, de Verenigde Staten, Japan, Taiwan en Australië. Hij gaf les, dirigeerde en doceerde op de 14e Suzuki Methode Wereld Conferentie in Italië in 2006 evenals op de 16e Suzuki Methode Wereld Conventie in Matsumoto, Japan en werd uitgenodigd om les te geven op de Australische en SAA Nationale conferenties. Hij gaf les en lezingen op de eerste All-American Conferentie in Cancun. Hij doceerde onder andere aan de Universiteit van Alcala de Hénares (Madrid), de Grieg Akademiet (Bergen, Noorwegen), de Hoge School voor Muziek en Pedagogie in Kaunas (Litouwen), de Aristoteles Universiteit in Macedonië (Griekenland) en het Koninklijk Conservatorium van Brussel en de Utah State University.

Gedurende meer dan 15 jaar was hij de Belgische afgevaardigde in de Raad van Bestuur van de European Suzuki Association en secretaris en later voorzitter van het Talent Education Suzuki Institute Belgium. Van 2009 tot 2011 was hij voorzitter van de European Suzuki Association en werkte in die hoedanigheid aan een actievere rol van de Suzuki filosofie in de dagelijkse werking van de Europese Suzuki gemeenschap. In 2020 werd hij benoemd tot voorzitter van de ESA vioolcommissie en in die rol ook lid van de ISA vioolcommissie.

Samen met Wilfried Van Gorp stichtte en leidt hij het Belgisch Suzuki Kamerorkest.

Sinds 2005 is hij directeur van het Suzuki vioolleraren opleidingsprogramma voor de Litouwse Suzuki Associatie en sinds 2014 voor de LSA in Letland. Sinds 2015 leidt hij ook leraren op voor de Catalaanse Suzuki Vereniging in Barcelona (Spanje). Hij is lid van de Faculteit van het Koninklijk Muziekconservatorium AP in Antwerpen waar hij een Postgraduaat Cursus Suzuki Pedagogie geeft, in samenwerking met Veerle Van Gorp en Wim Meuris.
 

Opleidingsonderdelen: Postgraduaat Suzuki