Rino Sokol | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Rino Sokol

Rino Sokol

Rino Sokol (1992) werd geboren in Kroatië, groeide op in Nederland en studeerde Kleinkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. 

Hij schrijft, maakt en acteert in solo-voorstellingen (Bernie, Vuurbond Heiligdom, APOPTOSIS, TALOG) en co-creaties met theatercollectief ilBrigata (Dag 1: Zonder Gerede Twijfel, Dag 2: Jonestown, Dag 3: Tankman), en verscheidene artiesten en vrienden. Daarnaast werkt hij ook voor film en televisie (Before We Die, Professor T.).

Op het conservatorium stichtte hij een performance-atelier waar studenten vrijuit hun ambacht kunnen ontdekken. Dit concept zal per 2023 ook in op de academie (UMAS) in Split, Kroatië worden overgenomen.

In 2023 initieert hij, samen met Gode Kempen, een onderzoeksproject genaamd 'Ways Of Working'; die als doel heeft belichaamde manieren van werken binnen de podiumkunsten te externaliseren en te indexeren. 

Met danser en kungfu-artiest Hernán Mancebo maakte hij in 2019, Physical Proof, een dans-dialoog over mannelijke sexualiteit. Deze werd geselecteerd voor de jeugd programmatie Theater Aan Zee #19. Ze zijn een tweede performance aan het maken met een gelijkaardige thematiek.

Momenteel werkt hij ook samen met modeontwerper Nadav Perlman aan een reeks performances, waaronder een hedendaagse processie in de stad Brugge voor het REIE-festival (18-20 augustus 2023).

Sinds 2022 werkt Rino nomadisch tussen Amsterdam, Antwerpen, PAF (Performing Arts Forum, Frankrijk) en Split.