Umut Eldem | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Umut Eldem

Umut Eldem

Umut Eldem is componist, pianist, en onderzoeker. Zijn compositorisch werk en onderzoek leggen nadruk op de exploratie van Synesthesie als een artistiek medium. Hij begon zijn bachelorstudies in muziek op het Mimar Sinan State Conservatorium in Istanbul, onder begeleiding van docenten Hasan Uçarsu en Mehmet Nemutlu. Als Erasmusstudent studeerde hij ook voor één jaar onder leiding van docent Francesco Telli aan het Conservatorium Santa Cecilia te Rome. Na het behalen van zijn bachelor in de compositie, zette hij zijn studies verder in België en begon hij een masteropleiding in de compositie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen onder leiding van docenten Wim Henderickx en Luc van Hove. Hier begon hij zijn postgraduaal onderzoek ‘De bouwstenen van cross-modaal analytisch denken’, over de toepasbaarheid van Synesthesie en kleur als een inter-sensorisch muzikaal concept.  

Zo gaf hij al lezingen over zijn onderzoek naar synesthesie, en presenteerde hij zijn audiovisueel werk en installaties, die geluid en kleur combineren, in o.a. België, Turkije, Roemenië, Luxemburg en Rusland. In 2020 won hij de 7de Sampo Compositie-wedstrijd in Frankrijk. Zijn doctoraal onderzoek ‘Synesthesie en Klank-kleur Associaties als Een Interdisciplinaire Metafoor’, met steun van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, ging opzoek naar manieren van gebruik van Synesthesie als een interdisciplinaire analyse en muzikale uitvoeringsmethode.  

Umut Eldem is momenteel doctoraatsonderzoeker aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, en muzikaal regisseur bij het internationaal theatergezelschap Mixed and United. Hij geeft lessen en workshops over muziekgeschiedenis, muzikale analyse en audovisueel design. Ook speelt hij keyboard bij de muziekgroepen Starblind = Eathbound en Transport Aerian. Zijn recent onderzoek ‘The Hearing Glass: Synesthetische Correspondenties in De Muzikale Praktijk’ doelt om de resultaten van zijn vorige onderzoek te ontwikkelen tot een inter-sensorische theorie van de audiovisuele kunst. 

Aan het KCA verbonden als onderzoeker.