(onder voorbehoud van wijzigingen)
Het opleidingsprogramma van de drie bachelorjaren en de twee masterjaren kan je via onderstaande links bekijken per traject. Je kan ook, van zodra de inhoud volledig gekend is, doorklikken op de ects-fiches per opleidingsonderdeel met daarin een omschrijving van de studieomvang, studietijd, onderwijsorganisatie, leerinhoud, toetsvormen en eindcompetenties.
In het handboek Jazz vind je bovendien praktische en inhoudelijke informatie over specifieke cursussen en meer.
De bacheloropleiding Jazz is een driejarige academische opleiding (180 studiepunten/ECTS) waarin het spanningsveld tussen traditie en innovatie centraal staat. Deze opleiding gaat uit van de jazzmuziek en legt een stevige basis in:
De ondersteunende jazz-theoretische en algemene vormende opleidingsonderdelen staan volledig in dienst van de uitvoeringspraktijk. Praktijkervaring is een essentieel onderdeel van de opleiding en helpt bij het ontwikkelen van het eigen artistiek verhaal. Je kunt:
Onderzoek in de kunsten vormt een belangrijke pijler en sluit naadloos aan bij de artistieke uitvoeringspraktijk. De bacheloropleiding is gericht op doorstroming, wat betekent dat studenten doorgaans hun studie voortzetten in de masteropleiding.
In de tweejarige masteropleiding (120 studiepunten/ECTS) staan de artistieke vrijheid en persoonlijke ontwikkeling van de student centraal, dit zowel in de lessen als tijdens de examens. Er wordt gewerkt aan:
De artistieke persoonlijkheid staat centraal gedurende de hele opleiding. Studenten hebben de mogelijkheid om verschillende stijlen binnen het brede jazzidioom te verkennen en toe te passen. De masteropleiding biedt ook de optie om te combineren met een specifieke lerarenopleiding (60 studiepunten). Voor studenten met academische ambities biedt de AUHA (Associatie van Universiteit en Hogescholen Antwerpen) zelfs de mogelijkheid om een doctoraat in de kunsten te behalen.
De opleiding biedt een breed scala aan keuzevakken om de ontwikkeling van je artistieke identiteit te ondersteunen. Binnen ensembles en projectwerking is er volop ruimte voor persoonlijke profilering en creatieve groei.
Het opleidingsonderdeel ‘Ensemble’ is een cruciaal onderdeel van het programma. Iedere student heeft minimaal twee uur ensemble per week. Voor masterstudenten met de optie podium is er een extra ensemble. Via keuzevakken kunnen gemotiveerde studenten deelnemen aan een tweede ensemble.
Om studenten te laten kennismaken met diverse pedagogische en muzikale invalshoeken, wordt elk ensemble per semester geleid door een andere docent. Het keuzepakket biedt daarnaast gespecialiseerde ensembles, zoals vrije improvisatie, hedendaagse jazz, cross-over en standards.
De opleiding biedt verschillende bezettingen, van duospel tot deelname aan het jaarlijkse Big Band-project onder leiding van Kurt Van Herck. Interdisciplinaire samenwerking wordt sterk aangemoedigd, wat bijdraagt aan een breed artistiek perspectief.
Modeltrajecten op maat
Voor elk niveau zijn er één of meerdere modeltrajecten beschikbaar. Deze kan je bovenaan deze pagina bekijken. Elk opleidingsonderdeel heeft een eigen ECTS-fiche met informatie over de studieomvang, studietijd, onderwijsorganisatie, leerinhoud, toetsvormen en eindcompetenties. Klik door voor meer details.
Flexibel studieprogramma
Studenten kunnen een gepersonaliseerd studieprogramma samenstellen in overleg met de studietrajectbegeleider. Door een mix van opleidingsonderdelen, workshops, projecten en keuzevakken sluit het programma perfect aan bij iemands muzikale doelen en persoonlijke voorkeuren.
Keuzemogelijkheden voor elk niveau
Studenten hebben een ruime keuzevrijheid:
Zo sluit de opleiding naadloos aan bij de individuele behoeften van elke student.