Projecten - Jazz | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Muziek
  • Opleiding Jazz
  • Projecten, podiumkansen en masterclasses

Projecten, podiumkansen en masterclasses

Om de link met het werkveld te garanderen, worden jaarlijks een ruim aantal artistiek hoogstaande projecten georganiseerd, al dan niet in samenwerking met andere disciplines, met internationale partnerinstellingen of met professionele organisaties.

1 Interdisciplinaire projecten

De jazzopleiding organiseert jaarlijks twee interdisciplinaire improvisatieprojecten samen met de studenten dans en een project samen met de studenten woordkunst. Daarnaast wordt er regelmatig samengewerkt met studenten muziek klassiek en krijg je de kans om deel te nemen aan projecten met film of ism de Academie voor Schone Kunsten. Ten slotte kan je jaarlijks deelnemen aan de interdisciplinaire projectweek Common Ground.

2 Projecten voor jazzensemble

Naast de interdisciplinaire projecten worden er jaarlijks ook projecten voor jazzensemble, vocaal ensemble en big band georganiseerd. Deze projecten bieden je speelkansen op interessante podia in binnen- en buitenland: De Singel, De Singer, Flagey, BOZAR, CC Muze, Hnita hoeve, CC De Kern, Rataplan, Jazz Middelheim, Porgy en Bess Terneuzen, Jaffa Jazz Festival Tel Aviv, Harmos Plural Festival Porto, Jazz’s Cool Rome.

3 Coachingprojecten

Voor de concerten op Jazz Middelheim en op het Jaffa Jazz Festival Tel Aviv wordt er jaarlijks een internationale coach aangetrokken waarbij de jazzstudenten onder leiding van en samen met een musicus uit de internationale jazzscène kunnen optreden. De lijst van coaches is intussen indrukwekkend met namen als Mark Turner, Peter Evans, Dave Douglas, Greg Cohen, Andrew Cyrille, Jasper Hoiby, Chris Cheek, Avishai Cohen, Adam Nussbaum, Billy Cobham en Mark Giuliana. In 2017 werd er naast beide coachingsprojecten nog een derde project georganiseerd waarbij de studenten olv de Amerikaanse trompettist Ambrose Akinmusire de muziek van diens laatste album ‘The Imagined Savior is Far Easier to Paint’ brachten op het podium van Flagey, De Singel en Porgy en Bess. Om het 25-jarig bestaan van de jazzafdeling te vieren zal in april 2018 een big band met internationale line-up worden samengesteld (ism de conservatoria van Amsterdam, Rotterdam, Bern en Maastricht en met Sibelius Academy Helsinki) olv docent Bert Joris met niemand minder dan Joshua Redman als gastsolist. The Antwerp Jazz Orchestra zal arrangementen spelen die alumni van Bert Joris schreven op de muziek van Joshua Redman en optreden in De Singel, in CC Muze Heusden Zolder en in Centre Culturele Virton.

4 Muzikale projecten en stage

Als onderdeel van het curriculum wordt van elke student jaarlijks de organisatie en uitvoering van een eigen muzikaal project (link infobrochure muzikaal project ) verwacht. De inhoud en uitwerking hiervan zijn volledig vrij zowel qua genre, bezetting als locatie. Je zorgt zelf voor de organisatie, communicatie en promotie. Ook via het opleidingsonderdeel ‘stage’ kan je praktijkervaring opdoen (eigen professionele projecten of projecten ism BJO, aSCT, Zonzo Compagny, Collectief STAU, Rat Records, …) en inbrengen als onderdeel van je opleidingsprogramma.

5 Breathing

Om de beroepspraktijk zoveel mogelijk te benaderen worden (een deel van ) de lessen voor de masterstudenten projectmatig georganiseerd onder de noemer ‘Breathing’. Hierdoor is de wekelijkse aanwezigheid van de studenten niet langer vereist. Deze projecten resulteren telkens in een optreden in concertzaal Rataplan in Borgerhout.

6 Masterclasses

Als aanvulling op het opleidingsprogramma worden er jaarlijks een aantal masterclasses georganiseerd zowel voor ensemble als voor alle instrumentengroepen afzonderlijk. Musici die recent masterclass gaven zijn: John Scofield , Joey Baron, Jakob Bro, Joshua Redman, Mark Turner, Larry Grenadier, Nasheet Waits, Peter Martin, Dave Douglas, David Liebman, Magik Malik, Hilmar Jensson, Jozef Dumoulin, Yaron Herman, Fay Claassen, Jesse van Ruller, Joost van Schaik, Brice Soniano, Mark Ducret, John Hebert, Marcin Wasilewski, Harmen Fraanje, Aaron Parks, Serge Lazarevitch, Vijay Ayer, Nelson Veras, Michel Hatzigeorgiou en Kenny Werner.

Blijf op de hoogte van de geplande masterclasses via de agenda of via de nieuwsbrief.