Programma Open House 2023 | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Programma Open House 2023

Programma Open House 2023

Welkom bij het Conservatorium Antwerpen, een bruisende en inspirerende plek voor creativiteit en expressie! Ontdek ons prachtige gebouw, ontmoet onze getalenteerde docenten en studenten en ervaar zelf waarom het Conservatorium Antwerpen de ideale plek is om je artistieke carrière te beginnen!

Klik op de opleiding van je keuze en ontdek het aanbod aan open lessen, informatiesessies, toonmomenten en meer! 

Of begin meteen met je parcours uit te stippelen door alvast het programmaboekje te bekijken.

  • Muziek Klassiek

    Muziek Klassiek

    Voorspelen

    Als je wilt, kun je vooraf een afspraak maken met iemand van ons docententeam om voor te spelen of te zingen. Zo krijg je meteen gerichte feedback met het oog op deelname aan een artistieke toelatingsproef. Vergeet dus zeker je instrument niet mee te nemen! 
     

    Algemene infosessies

    In de voormiddag organiseren we een eerste online infosessie in het Engels. De informatie die je nodig hebt om deel te nemen, komt later online.

    In de namiddag staan er twee infosessies gepland op de campus (in het Nederlands). Daarin zal Inge Simoens, opleidingshoofd Muziek Klassiek, uitleggen wat het betekent om klassieke muziek te studeren aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen: welke vakken krijg je? Wat zijn de focuspunten van de opleiding? Waar mag je je aan verwachten? Op het einde van elke infosessie is er tijd om vragen te stellen.

    Specifieke infosessies per vakgroep

    Aanvullend aan de algemene infosessies van het opleidingshoofd kun je per vakgroep specifieke bijkomende informatie krijgen van de vakgroepvoorzitters, waardoor je tot in de puntjes op de hoogte bent van je toekomstige studies in het Conservatorium Antwerpen.
     

    Open lessen instrument en zang

    Wil je je een beeld vormen van een individuele les instrument of zang? Wil je nader kennismaken met een bepaalde hoofdvakdocent? Kom dan binnenkijken tijdens één van de vele open lessen.

    Concerten in de grote zaal

    Het Conservatorium beschikt over drie grote theaterzalen. In de Witte Zaal kun je studentenconcerten bijwonen van het swingende saxofoonensemble en het unieke 20-koppige percussie-ensemble. 

    Klasconcerten

    We zetten de deuren van de leslokalen open voor klasconcerten per instrument of vakgroep. Zowel de studenten als de docenten zullen er spelen, in ensemble of solo.

    Kennismakingsles Algemene Muziekleer en Gehoorvorming

    Wil je meer weten of het pakket muziektheorie en nagaan of je kennis van Algemene Muziekleer en gehoorvorming nog up-to-date is? 
    Neem dan deel aan één van de twee kennismakingslessen. 
     

    Inloopmomenten

    Laat je verrassen door wat er zich afspeelt in de lokalen met de open deuren. Luister naar de muziek, praat gerust met de studenten, docenten en andere geïnteresseerden die je tegenkomt.

    Informele contactmomenten

    De docenten en studenten kun je vinden in hun leslokalen, de zalen, de gangen, in Club Cons (studentenrestaurant) ... Ze zijn aanspreekbaar in verschillende talen, altijd enthousiast en behulpzaam. Aarzel niet om al je vragen op hen af te vuren!

  • Jazz

    Jazz

    Voorspelen

    Als je wilt, kun je voorspelen of -zingen voor iemand van het docententeam van Jazz. Zo krijg je meteen gerichte feedback met het oog op deelname aan een artistieke toelatingsproef. Een afspraak hoef je hiervoor niet te maken. Gewoon even aankloppen bij het juiste lokaal! Zodra je toekomt op de Open Dag, krijg je een programmaboekje waarin precies staat welke docent je in welk lokaal kunt terugvinden. Neem dus zeker je instrument mee! Uiteraard kun je instrumenten die te zwaar of te groot zijn, gewoon even lenen in het Conservatorium.

    Infosessies

    Els Smedts, opleidingshoofd van Jazz, start meteen om 13.00u met een algemene infosessie over de Jazzopleiding. Ze legt uit wat het betekent om Jazz te studeren aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen: welke vakken krijg je? Wat zijn de focuspunten van de opleiding? Waar mag je je aan verwachten? Aansluitend plant Els individuele infosessies, waarin je je eigen vragen kunt stellen. Om 16.00u staat er opnieuw een gezamenlijke infosessie met aansluitend een individueel vragenrondje gepland. 

    Concert in de Zwarte Zaal

    Het Conservatorium beschikt over drie grote theaterzalen. De studenten van Live Electroncis palmen de Zwarte Zaal in van 15.30u tot 16.00u voor, de naam zegt het al, een half uur heerlijk elektronische muziek. 

    Klasconcerten

    In de jazzklassen kan je gaan luisteren naar verschillende concerten van de studenten en de docenten, in kleine of grotere bezetting. Alvast een gouden tip: Bo van der Werf laat horen wat hij samen met de studenten voorbereidde voor hun Breathing concert. 

    Open lessen

    De perfecte kans om het echte leren en werken op de campus te leren kennen.

    Informele contactmomenten

    De docenten en studenten kun je vinden in hun klassen, in de gangen, in Club Cons (studentenrestaurant) ... Ze zijn aanspreekbaar in verschillende talen, altijd enthousiast en behulpzaam. Aarzel niet om al je vragen op hen af te vuren!

  • Drama

    Drama: Acteren, Kleinkunst, Woordkunst

    Infosessies

    Er staan twee infosessies gepland. Daarin zullen Sara De Roo (Acteren), Dries Helsen (Kleinkunst) en Marleen Vertongen (Woordkunst) samen met Clara Van den Broek (opleidingshoofd Drama) uitleggen wat het betekent om Drama te studeren aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen: wat maakt de verschillende afstudeerrichtingen uniek? Welke vakken krijg je? Wat zijn de focuspunten van de opleiding? Waar mag je je aan verwachten? Op het einde van elke infosessie is er tijd om vragen te stellen.

    Deelmomenten

    De afstudeerrichting Acteren organiseert verschillende deelmomenten doorheen de middag.

    De studenten uit de afstudeerrichting Woordkunst presenteren hun eigen teksten (podiumschrijven). Ze worden daarbij begeleid door Jurgen Delnaet. 
     

    Open repetitie

    De afstudeerrichting Kleinkunst organiseert open repetities. De studenten uit de eerste bachelor zullen werken aan hun muziekproject.
     

    Informele contactmomenten

    De docenten en studenten kun je vinden in hun klassen, in de gangen, in Club Cons (studentenrestaurant) ... Ze zijn aanspreekbaar, altijd enthousiast en behulpzaam. Aarzel niet om al je vragen op hen af te vuren!

  • Dans

    Dans

    Infosessie bachelor Dans

    Er staat een infosessies gepland op de campus. Daarin zullen Annouk Van Moorsel (opleidingshoofd Dans), Nienke Reehorst (artistiek coördinator bachelor Dans), Natalie Gordon (artistiek coördinator bachelor Dans) en de studenten uitleggen wat het betekent om de Bachelor Dansopleiding te volgen aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen: wat maakt de opleiding uniek? Welke vakken krijg je? Wat zijn de focuspunten van de opleiding? Waar mag je je aan verwachten? Op het einde van de infosessie is er tijd om vragen te stellen aan de coördinatoren van de opleiding en de studenten zelf. 

    Infosessie Master Dans

    In de voormiddag organiseren we een online infosessie in het Engels. Renata Lamenza (artistiek coördinator master Dans), Annouk Van Moorsel (opleidingshoofd Dans) en Iris Terclaevers (pedagogisch assistent) geven tekst en uitleg bij de opleiding: wat houdt de opleiding Master Dans in? Voor wie is de opleiding? Waar ligt de focus? Hoe verloopt de samenwerking met DE SINGEL? Alle informatie die je nodig hebt om deel te nemen, komt later online.

    Open lessen bachelor Dans

    Tony Vezich geeft een open les Hedendaagse Dans. Sun Xiao Jun zet de deuren van de danszaal open voor een les Klassiek. Zo kom je helemaal te weten wat je mag verwachten van de opleiding. 

    Informele contactmomenten

    De docenten en studenten kun je vinden in hun klassen, in de gangen, in Club Cons (studentenrestaurant) ... Ze zijn aanspreekbaar in verschillende talen en altijd enthousiast en behulpzaam. Aarzel niet om al je vragen op hen af te vuren!

  • Infostands

    Infostands

    Graduaat Podium- en Eventtechnieken

    Ben jij op de hoogte van het nieuwe graduaat dat we vanaf volgend academiejaar aanbieden? Kom je misschien speciaal daarvoor naar onze Open House? Dan is de centrale hal op onze campus voor jou de place to be. Stefan De Reese staat mee aan de wieg van deze gloednieuwe opleiding. Hij staat paraat om je bij te praten over de insteek ervan, de verschillende afstudeerrichtingen, de toelatingsvoorwaarden ... Kortom, alles wat je moet weten over het graduaat Podium- en Eventtechnieken

    Vooropleidingen

    Ben je nog een jaartje (of meer) te vroeg voor je opleiding aan het Conservatorium, maar wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op een toelatingsproef? Dan zijn er opties. Kom er alles over te weten bij de vertegenwoordigers van de!Kunsthumaniora en Jong Conservatorium.

    Studentenvoorzieningen en Student Center

    Ook op alle praktische vragen voorzien we een antwoord. Ben je benieuwd naar de prijs van de opleiding? Vraag je je af hoe je een kot zoekt in Antwerpen? Heb je vragen over studiepunten, beurzen of nog iets anders? Dan ben je bij de collega's van Stuvo en het Student Center aan het juiste adres. 

    Studentenbegeleider Petra Van Geel zal ook aanwezig zijn. 

    Educatieve opleidingen

    Wil je je studies aan het Conservatorium combineren met een educatieve component, zodat je ook les kunt geven? Of ben je al eerder afgestudeerd en denk je eraan om alsnog je educatief diploma in muziek- en podiumkunsten te behalen? Dan ben je hier op de juiste plek. Er zijn verschillende mogelijkheden op verschillende niveaus.

    Educatieve postgraduaten

    Wie zich verder wil specialiseren na een bachelor- of masteropleiding aan het Conservatorium heeft verschillende mogelijkheden. Geef je les in muziek- en podiumkunsten en wil je je verder verdiepen in een bepaalde lesmethode? Kom dan een praatje maken met de vertegenwoordigers van Suzuki, Sound Cradle en Drama als leermiddel

    Onderzoek in de kunsten

    Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen geven in nauwe samenwerking vorm aan hun onderzoeksbeleid. Het onderzoek in de kunsten leidt vaak tot theoretische en/of artistieke publicaties. Die kun je hier bekijken. 

    Alle opleidingen

    Elke opleiding zal vertegenwoordigd zijn in de centrale hal van onze campus. Je kunt er voor, na en tijdens de programmatie praten met vertegenwoordigers van Dans, Drama en Muziek.