100 jaar surrealisme | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Project
  • 100 jaar surrealisme

100 jaar surrealisme

Dit onderzoek is gewijd aan mogelijke verbanden tussen Creative Writing en het creëren van hedendaagse kunstwerken, beschouwd vanuit de pogingen van de surrealisten om het onbewuste (niet tot voorspelbare regels te reduceren) element van het scheppingsproces zichtbaar te maken en te valoriseren.

Door studie van de surrealistische werken zelf (schilderkunst, beeldhouwkunst, literatuur, muziek, theater) heb ik als vooronderzoek (2019-2020) met studenten van de Koninklijke Academie Antwerpen en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen een corpus samengesteld van surrealistische situaties en methoden. Parallel daaraan heb ik met kinderen van het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle en van de BOSLABS in Antwerpen die methodes toegepast om een surrealistische toolbox samen te stellen die de basis vormt voor samenwerkingen met kunstenaars.

Dit zou ik de komende vier jaar willen herhalen en uitdiepen, waarbij ik gebruik maak van internationale contacten met schrijvers, kunstenaars en vertalers die ik ontmoet tijdens congressen, colloquia en residenties in heel Europa om die inzichten te toetsen aan wat er tijdens het creatief schrijfproces gebeurt.

Output bestaat uit 1) een corpus van de surrealistische situaties en methoden, 2) een surrealistische toolbox, 3) een constellatie van artistieke verwezenlijkingen door en samen met andere kunstenaars, schrijvers, vertalers, musici, theatermakers en studenten, 4) reflectie en communicatie hierover aan de hand van publicaties en 5) een nieuw literair werk dat die inzichten toepast.

Promotors: Hans Theys (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) & Bart Eeckhout (UAntwerpen)

ONDERZOEKER(S)