Dialogue with the Sources is een mixed-media onderzoeksproject geïnspireerd door Souleymane Bachir Diagne's visie op ‘Afrikaanse Kunst als Filosofie’ en verbonden met Clémentine Faik-Nzuji's onderzoek naar Congolese symboliek en tradities. Het project vertrekt van ‘conversaties’ met het Congolese landschap als leidraad voor visueel onderzoek. Het project zet beeldende kunst in om het idee te bevragen dat cultuur voortkomt uit het land en zich manifesteert in symbolen die in het landschap tot uitdrukking komen. Door middel van conversaties, fysiek handelen, het creëren van beelden/objecten en mixed-media installaties, bevraagt het project de beperkingen van de menselijke perceptie en de representatie van het Congolese land en tradities.
Het experimentele creatieproces van beelden/objecten omvat een fysieke praktijk en formeel onderzoek. Het is gebaseerd op gemodificeerde ‘Full Spectrum’ camera's die dubbelzinnige, foutieve beelden produceren die onzichtbaar licht capteren. Deze beelden vormen het basismateriaal dat wordt getransformeerd en bewerkt tot objecten die spelen met onze perceptie en een verbinding aangaan met traditionele vormen, verhalen en ideeën, waardoor een ruimte ontstaat voor dialoog tussen land, beeld, object en publiek.
Dit onderzoek steunt op samenwerking met verschillende stakeholders, waaronder onderzoekers, experten en gidsen, zowel in België als in de Democratische Republiek Congo. Tijdens het project zal het proces gecommuniceerd worden naar een breder publiek met een symposium en workshops.