Simple present | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Project
  • Simple present

Simple present

Simple Present is een fotografisch onderzoek naar de psychologische, sociale, politieke en esthetische betekenis van het begrip ‘achteloze ruimte’.

“De artistieke praktijk van Bert Danckaert is gebaseerd op een in wezen anti-fotografische reductie: hij kijkt weg van het interessante, het anekdotische, het typische, het dramatische en het spectaculaire (…) Op de meest neutrale en afstandelijke manier, en volgens een beperkte set van beeldende parameters (frontaal standpunt, geen horizon, ondiepe ruimte…) keert Bert Danckaert altijd terug naar hetzelfde motief om het op telkens andere manieren te laten zien en construeert hij een oneindige repetitieve reeks van gestileerde composities. In die zin sluit zijn werk aan bij minimalistische en conceptuele tradities. Hij heeft niets te zeggen, maar geeft een podium aan het niet-getoonde.

Hier en daar verwijzen kleur en licht of bepaalde decoratieve vormen en architecturale elementen naar vreemde, exotische culturen. Het besef dat de foto’s niet alleen in Antwerpen zijn gemaakt maar ook in Havana, Mumbai, Beijing of Kaapstad maakt deze fotografische onderneming nog ambitieuzer en tegelijk absurder. Het toeristische cliché van de reisfoto wordt hier omgekeerd: waar niets te zien is wordt een bezienswaardigheid. Bert Danckaert rekt de fotografie uit voorbij haar limiet van documentair medium, op zoek naar het nulpunt van de representatie. Voorbij die limiet toont hij een onbekend landschap.” - Inge Henneman

Promotoren: Jan Blommaert (Universiteit Tilburg) & Lucas Vandervost (KCA)

ONDERZOEKER(S)