Wat doet Bolster? | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Wat doet Bolster?

Wat doet Bolster?

Bolster steunt zowel de dagelijkse werking als de grote projecten in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Dagelijkse werking

Masterclasses

Nieuwe inzichten kunnen zeer verrijkend zijn voor de studenten. Daarom worden er, naast het zeer gerenommeerde docentenkorps, jaarlijks meer dan 20 gastdocenten aangetrokken uit binnen- en buitenland. Zij duiken met de studenten enkele dagen in een zeer specifieke stijl, materie, techniek of stroming. Gastdocenten worden uitgenodigd op vraag van de eigen docenten die merken dat er nood is aan een bepaalde verdieping of op vraag van de studenten die zelf voorstellen mogen doen. Eén masterclass die zeer in het oog springt en jaarlijks terugkomt, is die van een artiest die optreedt op Jazz Middelheim. De muzikant reist dan enkele dagen voor het festival naar Antwerpen en bereidt er samen met een drietal studenten een extra optreden voor. In 2021 was choreograaf Alain Platel te gast bij de bachelor-3 studenten van de Dansopleiding. Zonder de financiële ondersteuning van Bolster zou dit onmogelijk zijn. 

Muziekstages

Tijdens de paas- en zomervakantie organiseert Bolster muziekstages voor kandidaat-studenten en studenten van het Conservatorium. De ervaren Conservatoriumdocenten bereiden de jonge talenten voor op de artistieke toelatingsproeven of geven hen extra bijscholing. Bolster zorgt ervoor dat de deelnameprijzen haalbaar blijven voor iedereen.

Studiebeurzen

Jaarlijks zijn er een 35-tal studenten die een steuntje in de rug zouden kunnen gebruiken. Mooie en moedige verhalen van studenten die hun leven in het teken van muziek, dans of drama zetten en hun artistieke droom achternagaan. De laatste jaren krijgen we meer schrijnende verhalen van studenten dan tevoren. Op dit moment kunnen we elk academiejaar 5 beurzen uitreiken, maar de nood overtreft de vraag. 

Concerten en voorstellingen

Bolster organiseert samen met het Conservatorium eigen concerten en voorstellingen. Vrienden van Bolster krijgen mooie kortingen op deze voorstellingen of kunnen deze onder bepaalde voorwaarden gratis bijwonen. Zo geven Bolster en de Conservatoriumstudenten graag iets terug aan de Vrienden van Bolster, die op hun beurt dan weer broodnodige podiumkansen creëren.   
Bovendien organiseert Bolster jaarlijks de Nacht van de Maestro, een prachtige benefietavond. Tijdens die avond wordt een belangrijke persoonlijkheid uit de wereld van de podiumkunsten geëerd met de titel Maestro Honoris Causa. In het verleden ontvingen onder meer Toots Thielemans, Philippe Herreweghe, Dora van der Groen, Sidi Larbi Cherkaoui, Phara de Aguirre en Raymond van het Groenewoud deze eretitel. Klik hier voor een overzicht van alle laureaten.

Aankoop en herstelling van instrumenten

Bolster financiert jaarlijks een deel van de broodnodige aankoop en herstelling van het instrumentenpatrimonium van het Conservatorium.
 

Grote projecten

Hybrid Stage (2021-2026)


Koninklijk Conservatorium Antwerpen & Bolster willen ervoor zorgen dat toekomstig talent zijn plaats vindt op de podia van morgen. En die zijn sterk verschillend van de podia van gisteren. Met de coronapandemie hebben we gevoeld dat een verregaande digitalisering onze wereld en veel van onze gewoontes fundamenteel heeft veranderd. Vroeger gingen studenten langs op een auditie om een felbegeerde plek in een orkest te bemachtigen; tegenwoordig moet je opnames maken. Bovendien concurreer je ook nog met de beste talenten van onze hele aardbol die ook een audiotape insturen. Hybrid Stage zal ook hiervoor een oplossing bieden: een digitaal netwerk voor kwaliteitsvolle opnames. Daarnaast zal Hybrid Stage ook snelle verbindingen voor masterclasses wereldwijd mogelijk maken, net als onderzoeksprojecten met virtuele scenografie en streamings van concerten en openbare examens. De toekomst lonkt om het hoekje.


Save the piano (2016-2020)

Met ‘Save the piano’ werd in 2016 een ambitieus pianoplan afgetrapt om de 87 piano’s van het Conservatorium te vervangen of grondig te renoveren. Daarvoor moest 600.000 euro ingezameld worden op vijf jaar tijd. Dat gebeurde door een grote fondsenwervingsactie en door de organisatie van verschillende benefietvoorstellingen. In 2018 was Raymond Van het Groenewoud te gast om de actie te steunen.

 

Om het project plechtig te kunnen starten, brachten de docenten Piano in 2016 deze onvergetelijke vertolking van de Galop-Marche van Lavignac.

Als kers op de taart werd een Steinwayconcertvleugel aangekocht voor de Witte Zaal, de eigen concertzaal van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.