Applaus Conservatorium - 2020 | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Applaus 2020

Applaus 2020

Hoofd- en bijrollen, debuut- en verzamelalbums, finaleplaats, beginnersgeluk en carrièreprijs ... hier lees je wie recent applaus kreeg en waarom.

 

DIT WAS 2020


Op de European Award for Choral Composers, sinds 2011 georganiseerd door de European Choral Association - Europa Cantat werden 25 composities van 19 Europese componisten beoordeeld. In beide categorieën werd een alumnus van onze compositieklas laureaat. Jan Van der Roost viel met Amor, io fallo in de prijzen in de categorie voor a cappella werken. Voor werken met begeleiding won Maarten Van Ingelgem de prijs voor Autumn Soils maar ook Vigdis Hansa Elst kreeg een speciale vermelding met haar stuk How Sweet the Moonlight

Marjolein Lemmens, masterstudente piccolo uit de klas van Peter Verhoyen slaagde in het examen voor fluitist/piccoloïst bij de Koninklijke Muziekkapel van de marine.

Lucija Stilinovic, oud studente fluit van de klas van Aldo Baerten, is winnaar van de 17th International Competition for Young Musicians Ferdo Livadić. Ze krijgt de kans om concerten te geven op Samobor Festival 2021, Dubrovnik Summer Festival, Osor Festival en St. Marko's Festival. Marko's Festival. Ook krijgt ze de kans om een nieuw stuk van Mirela Ivicevic in première te brengen op Samobor Music Festival 2021.

Alumnus en componist Hans Vercauteren schreef samen met Sarah Foubert (alumna zang) Charles Sobry (alumnus Woordkunst) een muziektheater, ‘Rain’. De voorstelling gemaakt door drie samenwerkende alumni mocht op 8 september 2020 het Tête-à-tête Opera Festival 2020 in Londen openen. Meer over ‘Rain’.

Laurens Romboud, student tuba bij Bernd Bernd van Echelpoel is die aangenomen als bastuba bij het nationaal jeugdfanfareorkest van Nederland.

Arno Boey is alumnus Woordkunst, schrijver-audiomaker-performer en medeoprichter van schrijverscollectief en literair tijdschrift ZINK en werkt als leerkracht Drama. Hij maakt deel uit van de nieuwe lichting Sampler-auteurs. De Sampler is een jaarlijkse bundel, nieuw, ongepubliceerd schrijftalent. Na een open call werd zijn tekst, samen met vier anderen, uitgekozen uit de 428 inzendingen. In zijn verhaal ‘15 juli’ dwingt een aanslag tot het oprakelen en uitpluizen van jeugdherinneringen. Lees meer.

De fluit studente Sarah Miller uit de klas van Aldo Baerten is geselecteerd voor de finale van de National Flute Association of America 2021 piccolo competition.

Oceane Knop, alumna fluit uit de klas van Aldo Baerten, werd toegelaten tot het Sinfonietta Lausanne, een trainingsorkest voor afgestudeerden waar ze samen met professionals wekelijks concerten geven. 

Pas afgestudeerde master fluit Jaume Darbra Fa werd toegelaten tot het International Ensemble Mordern Akademie, de academie van het Ensemble Modern in Frankfurt. 

Alvast een knap resultaat in de Piccolo Artist Competition. De helft van de finalisten komt uit het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Proficiat aan finalisten Oihana Giminez Infante, Mar Sala Ramagosa en Sarah Miller. Ze werden gecoacht door Peter Verhoyen en Anke Lauwers en konden rekenen op de uitstekende pianobegeleiding van Stefan De Schepper. Ook aan hen proficiat met dit knappe resultaat! Oihana Giminez Infante en Mar Sala Ramagosa zijn tweedejaars masterstudenten in de piccoloklas van Peter Verhoyen. Sarah Miller is een postgraduaatstudente fluit. Drie finalisten van de Piccolo Artist Competition zullen worden uitgenodigd om volgend jaar in augustus op de NFA-conventie in Washington op te treden. 

Samen met deSingel en Musica ondersteunt het Conservatorium jaarlijks één of enkele kunst-educatieve of -participatieve projecten van de studenten van de Educatieve master. Dit jaar viel de keuze op Dis|connected van Matthias Van den Brande, Sone Mikaelian en Andrea Van Acker, studenten van de Educatieve master Muziek. Samen met leeftijdsgenoten gaan ze aan de slag te gaan rond het thema 'Eenzaamheid'.  Aanvankelijk zouden ze samen werken aan een muzikale voorstelling. Door de Coronacrisis werd echter beslist er een kortfilm over te maken, die op 23 mei 2020 in première gaat. Lees meer.

BILL koos de vijf beste Belgische albums uit 2020. Zowel Krankk (volledig bestaand uit studenten en alumni Jazz van het Conservatorium) en SCHNITZL (met alumnus Jazz Casper van de Velde) staan in de lijst. 

Alumni Stef Aerts en Matteo Simoni en Marie Vinck spelen Freud van Ivo Van Hove tijdens het 74e festival van Avignon. FC Bergman tekende voor de tekstbewerking. 

Jan Dewilde wint de Prijs Peter Benoit 2020. Hij is coördinator van het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek en bibliothecaris van de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, de eerste erkende erfgoedbibliotheek in Vlaanderen. Hij ontving de prijs van het Peter Benoit Fonds tijdens de Peter Benoit herdenking voor zijn verdienstelijke werk in de bestudering en de ontsluiting van het erfgoed van het Vlaamse muziekleven en zijn componisten.

Proficiat Brecht Valckenaers en Markiyan Popil! Ze wonnen de Yamaha Scholarship 2020 en gingen elk aan de haal met €2000!

Sylvie Erauw (Percussie), Bjarne Devolder (Acteren) en Pjotr Nuyts (Dans) ontvingen de eerste PlayRight+ prijzen van 2020. Ze mogen €500 mee naar huis nemen voor hun verdienstelijke prestaties doorheen hun academische carrière. De docenten kozen de winnaars op basis van hun kwaliteiten als uitvoerende artiest. Proficiat! Lees meer.

Jong Talent Jappe Dendievel (fagot) is geaccepteerd ben voor het Verbier Festival Junior Orchestra! Van 12 juli tot 3 augustus speelt hij in Zwitserland de Tchaikovski 4de symfonie, Beethoven 5de symfonie en La bohème van Puccini tijdens het Verbier Festival Junior Orchestra.

Het Desguin Kwartet won de Supernova 2020 kamermuziekcompetitie en ging ook met de publieksprijs naar huis. Proficiat aan studenten en alumni Wolfram Van Mechelen (viool), Ludovic Bataillie (viool), Rhea Vanhellemont (altviool) en Pieter-Jan De Smet (cello).

Sylvie Erauw, afgestudeerd met grote onderscheiding als master percussie (uit de klas van Carlo Willems en Koen Wilmaers), is kersvers lid van de ‘Royal Band of The Belgian Navy’. In dit filmpje zie je haar aan het werk als soliste op vibrafoon, met het Percussie-Ensemble van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Ze voert het Concerto for Vibraphone and Percussion Ensemble van Nathan Daughtrey uit.

Adriaan Feyaerts (alumnus percussie uit de klas van Carlo Willems en Koen Wilmaers) werd solo percussionist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Stijn Paredis  (alumnus percussie uit de klas van Carlo Willems en Koen Wilmaers) is nu Assistent Artistieke Zaken bij het Antwerp Symphony Orchestra.

Alexander Ponet (alumnus percussie uit de klas van Carlo Willems en Koen Wilmaers) werd op zijn beurt Orkestmanager bij de Kammerphilharmonie Graubunden (Zwitserland).

Wim Slangen (alumnus percussie uit de klas van Carlo Willems en Koen Wilmaers) werd recent directeur van ‘Muziek en Theater’ bij de Kunstkoepel (deeltijds kunstonderwijs in Lanaken, Bilzen en Zutendaal).

Proficiat Johannes Wirix-Speetjens! Hij bemachtigde de tweede plaats op de internationale prijs Lydia Biondi voor zijn Italiaanse monoloog 'sono tutti loro' en mocht de prijs in Rome in het Teatro Torlonia - Teatro di Roma in ontvangst nemen. Hier was hij vorig academiejaar op Erasmus. Johannes: "Het was prachtig en een eer om daar te mogen spelen, tussen alleen maar Italianen."  Lees meer.