Antwerp (Academy) Art Weekend 23 | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Evenement
  • ANTWERP (ACADEMY) ART WEEKEND 2023

ANTWERP (ACADEMY) ART WEEKEND 2023

ANTWERP (ACADEMY) ART WEEKEND 2023

→ programma opening → 18.5 → 12:00-22:00

― 12:00 opening tentoonstellingen
― 18:00 opening speech door Johan Pas (Tempel)
+ boekpresentatie 'Graphic Design of Scheld’apen’ door Johan Pas, Benny Van den Meulengracht-Vrancx en Bent Vande Sompele (Tempel)
― 18:30 – 19:30 begeleide wandeling doorheen ‘Mythical Truths’ door Yorgos Maraziotis (vertrek in de Academietuin)
― 18:30 – 22:00 Scheld’apen DJ’s Dennis Tyfus & Jan Matthé, Disko Bambrieno, en RAPHAËL (Tempel)

→ tentoonstellingen → 19-21.5 → 12:00-18:00

― GRAPHIC DESIGN OF SCHELD'APEN
― 360° ACADEMY OPEN AIR 
― LON LANDAU
― MYTHICAL TRUTHS - YORGOS MARAZIOTIS
― STUDENT COUNCIL
― 10 EDITIONS, ART ON CAMPUS, IN SITU
― THE SYMPOIESIS GARDEN


Meer informatie

Dit jaar viert de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen haar 360ste verjaardag. Met het 360°-programma reflecteert een van de eerste kunstscholen ter wereld over haar rol in de hedendaagse samenleving. Tijdens het Antwerp Art Weekend richt de Academie zich tot de bredere kunstgemeenschap buiten haar muren en toont ze in verschillende presentaties de gebundelde krachten van studenten, docenten en onderzoekers.

― MYTHICAL TRUTHS – YORGOS MARAZIOTIS
expo & wandeling
→ doorheen de Academie (de Tuin, de Orangerie, de Wintertuin, verschillende ruimtes)
Voor zijn multidisciplinaire interventie ‘Mythical Truths’ heeft kunstenaar-onderzoeker Yorgos Maraziotis mondelinge verhalen omgezet in op taal gebaseerde sculpturen, drukwerk en geluidsprojecties die hij doorheen de hele Academie presenteert. Zo ontstaat een polyfoon landschap waarin persoonlijke waarheden zich vermengen met collectieve mythen die samen de identiteit van de instelling vormgeven. Meer info.

― THE SYMPOIESIS GARDEN
→ Academietuin
In september startte kunstenaar Eline De Clercq aan de Academie een ‘community garden’ voor en door studenten en kunstenaars. 'The Sympoiesis Garden' (sympoiesis betekent 'samen maken') is een driejarig onderzoeksproject over kunst en ecologie en functioneert als een niet-formele leeromgeving over klimaatverandering, gendernormen, dekolonisatie en intersectionalisme. De garden group (welkom!) komt wekelijks op woensdag en donderdag samen om te tuinieren, de ecologie te herstellen en te discussiëren over veerkracht in de beeldende kunst.Meer info

― 360° ACADEMY OPEN AIR
expo
→ Academietuin
In het kader van 360° Academy wordt de derde editie van 'Academy Open Air' gewijd aan de stichter van de Academy, de schilder David Teniers II. Op de lege sokkel in de historische Academietuin stond ooit zijn bronzen standbeeld, dat later verhuisde naar de Teniersplaats. Tussen mei en september zullen drie artistieke interventies van studenten de lege sokkel in de Academietuin nieuw leven inblazen. Tijdens het Antwerp Art Weekend presenteert Jana Coolen haar 'Egg Monument' op de sokkel. 

― GRAPHIC DESIGN OF SCHELD'APEN
expo & boekpresentatie
→ Tempel
De culturele hub Scheld'apen was de thuisbasis van een eclectische groep kunstenaars, waar van 1998 tot 2013 meer dan 1300 evenementen plaatsvonden. Al die evenementen brachten een stroom aan visuele communicatie en gedrukte media met zich mee. Kunstenaar Benny Van den Meulengracht-Vrancx en muzikant Bent Vande Sompele brachten een selectie van dit grafisch werk samen in een boek. ‘Graphic Design of Scheld’apen’ is het resultaat van een tweejarig onderzoeksproject aan de Academie, in samenwerking met Het Bos, Frans Masereel Centrum en Stockmans Art Books. Meer info.

― STUDENT COUNCIL
expo & happenings
→ Wintertuin
De Studentenraad palmt de Wintertuin in met een tentoonstelling gebaseerd op ‘shared curatorship’: elke deelnemende student stelt een kunstwerk van een medestudent voor. Het begeleidende programma wordt georganiseerd door twee studenteninitiatieven. 'Hapjes' projecteert een selectie digitale werken van studenten op de achterwand. En via happenings en performances transformeert ‘Every Two weeks' de Wintertuin in een ruimte voor ontmoeting en uitwisseling. Check het programma op IG @students_royalacademyantwerp

― 10 EDITIONS, ART ON CAMPUS, IN SITU
boekpresentatie
→ Inkomhal
Voor de tiende keer tonen masterstudenten van In Situ het resultaat van hun dialoog met de groene omgeving van Campus Drie Eiken, Wilrijk. De publicatie 'Ten editions, Art on Campus, In Situ' wordt gepresenteerd in de Academie tijdens het Antwerp Art Weekend. Meer info.

― LON LANDAU
expo
→ Lange Zaal
In de Lange Zaal is een tentoonstelling te zien in samenwerking met Het Letterenhuis, waarin tekeningen van de avant-gardistische decor- en kostuumontwerper Lon Landau (1910-1945) in dialoog gaan met nieuwe designs van de studenten kostuumontwerp van de Academie. De studenten lieten zich onder meer inspireren door Landau’s ontwerptekeningen voor ‘Van den Vos Reynaerde’, één van zijn meest bekende theaterprojecten. Originele schetsen, foto’s en brochures brengen Landau’s manier van werken en het theaterleven uit de jaren 1930 tot leven. Meer info.


#royalacademyantwerp
#antwerpacademyartweekend

www.antwerpartweekend.be