PhD defence Athar Jaber | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Evenement
  • Doctoraatsverdediging Athar Jaber

Doctoraatsverdediging Athar Jaber

Op dinsdag 29 juni verdedigt Athar Jaber, artistiek onderzoeker aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en ARIA, zijn doctoraat 'Per forza di levare. On sculpture and violence'. 


14:00 publieke online verdediging
→ stuur een mail naar research@atharjaber.com om de link te ontvangen

Jury
- Pascal Gielen (voorzitter jury, UAntwerpen)
- Ria De Boodt (promotor Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen)
- Gert Verschraegen (promotor UAntwerpen)
- Nat Muller (extern jurylid, lid van de individuele doctoraatscommissie)
- Brad Evens (extern jurylid)
- Ilaria Conti (extern jurylid)
- Jorg Kustermans (extern jurylid)

Abstract

Het beoefenen van de beeldhouwkunst, en van steenhouwen in het bijzonder, is op vele niveaus gerelateerd aan geweld. Ten eerste is er het evidente, zichtbare geweld van het houwen in steen. Ten tweede spelen sculpturen en monumenten een representatieve rol in dienst van autoriteiten die regeren door middel van een beleid van systemisch geweld. En ten derde heeft steen, het materiaal waarin vele sculpturen zijn gemaakt, een symbolische waarde die kan worden geassocieerd met onderdrukkende strategieën van structureel geweld.

In dit praktijkgerichte doctoraatsonderzoek in de kunsten, combineert Athar Jaber kritisch denken over het onderwerp geweld met zijn sculpturale praktijk. Hij werkt bovengenoemde aspecten uit met de bedoeling om dringende sociaal-politieke problemen aan te pakken die onze hedendaagse samenleving en de menselijke conditie in het algemeen teisteren.

Bovendien wil het onderzoek de aandacht vestigen op de latente semiotische kracht van steen bedoeld om een bewuster gebruik ervan te stimuleren in de hedendaagse kunstpraktijk.


Film presented on 29 June 2021 for the public PhD defence: