Workshops - Hydromedia | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Evenement
  • Workshops - Hydromedia

Workshops - Hydromedia

In de context van de 'Hydromedia' tentoonstelling in Stormkop, nodigen drie van de getoonde kunstenaars je uit om deel te nemen aan een workshop. Met hun experimentele en eenvoudig te gebruiken werkmethodes hopen ze ons aan te zetten om anders naar water te kijken en/of ermee om te gaan en onze wederzijdse afhankelijkheid van niet-menselijke wezens en krachten te benadrukken.


WORKSHOPS

10:30 - 12:00

Puddle Watching - door Mirja Busch

'Puddle Watching' is een wandeling onder leiding van Mirja Busch waarin de studie van plassen centraal staat. Plassen, als overblijfselen van de laatste regen, dienen als schildwachten van de waterkringloop, en deze workshop wil die plassen zichtbaar, bezoekbaar en ervaarbaar maken - zelfs in hun droge staat. Je zal verschillende soorten plassen verkennen, hun plaatsgebonden gedrag bestuderen en je verdiepen in de voorkeuren, behoeften en logica achter hun verschijning. Vergelijkbaar met vogels spotten, biedt deze workshop een uniek perspectief op plassen. Door te onderzoeken waar en waarom plassen ontstaan, krijgen we inzicht in de stedelijke omgeving en onze relatie met water.
Tijdens de wandeling worden er ook watermonsters genomen. Door middel van boeiende discussies en actviteiten zal je kennismaken met het onderzoek naar en de terminologie van plassen en je verdiepen in onderwerpen als stedelijke materialiteit en praktijken, het weer, de watercyclus en klimaatverandering. Samen met de kunstenaar zoek en onderzoek je verschillende voorbeelden van plassen, waardoor een dieper begrip ontstaat van hun betekenis.

13:00 - 15:00

To see a sound - door Jarek Lustych 

Deze workshop laat je kennismaken met een specifieke methode om geluid te visualiseren. Gebaseerd op de aanpak van de Duitse natuurkundige en musicus Ernst Chladni, zal je leren om grafische representaties van opgenomen geluiden te maken en te bewaren. Het verschil met de duidelijk afgebakende en bijna wiskundige Chladni-patronen is dat we in deze workshop geluidsopnames met verschillende frequenties gebruiken. Naast de op zich al interessante ervaring om te kijken naar de vorming van een geluidsbeeld, zal onze methode niet alleen resulteren in ingewikkelder getekende afbeeldingen van geluidsgolven, maar zal het ook mogelijk zijn om deze te bewaren. 

13:00 - 16:00

The camera as testing equipment - door Sascha Herrmann

De workshop van Sascha Herrmann richt zich op het gebruik van fotografische processen als testgereedschap. Fotografie, dat wat vreemde medium dat opereert in het veld tussen ervaring en perceptie, tussen objectiviteit en subjectiviteit, is altijd een belangrijk instrument geweest voor de ontwikkeling van nieuwe procedures voor wetenschappelijk onderzoek. In de loop der tijden zijn veel experimentele procedures in de vergetelheid geraakt of is hun fotografische oorsprong verdoezeld.
In deze workshop kan je een aantal van deze processen uitproberen, zoals cameraloze fotografie, het maken van optische contactkopies en colorimetrie om onzichtbare aspecten van onze omgeving alsnog zichtbaar te maken. Je zal meetinstrumenten uitproberen die simpelweg gebruik maken van daglicht, natuurlijke objecten testen op lichttransmissie en het fosforgehalte van water bepalen.

 

 

 

(beeld: Sascha Herrmann, detail)