World Without Us: Doctoraatsverdediging Geert Goiris | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Evenement
  • Doctoraatsverdediging Geert Goiris

Doctoraatsverdediging Geert Goiris

Fundamentele veranderingen in ons ecosysteem en de opkomst van kunstmatige intelligenties veranderen de wereld zoals wij die kennen. De toekomst van de mensheid zal heel anders zijn. Hoe beïnvloedt dit onze psychische gemoedstoestand, onze percepties en voorgevoel?
In deze 'tijd van onzekerheid' wordt het individu overmeesterd door alarmerende, tegenstrijdige informatie. Lijden we aan het epochalisme, de overtuiging dat ons huidige tijdperk uniek is in de menselijke geschiedenis? Of verkeren we eigenlijk in een kantelmoment tussen zelfbehoud en zelfvernietiging?

World Without Us is een praktijkgericht doctoraatsonderzoek in de visuele kunst. In plaats van uit een gedefinieerde hypothese of onderzoeksvraag te vertrekken, is het project van fotograaf Geert Goiris een visualisatie-experiment dat anticipeert op een wereld zonder mensen. Deze oefeningen in perceptie worden gepresenteerd in drie onderling verbonden werken: twee opeenvolgende tentoonstellingen en een publicatie.
De tentoonstellingen willen de huidige zorgen uitspreken over de toekomst van onze planeet.

Sommige van deze beelden spiegelen voor wat er overblijft wanneer mensen de scène hebben verlaten. Stilstaande en bewegende foto's suggereren verhalen in verschillende vormen: ingelijste prints, monumentale achtergrondafdrukken, analoge diaprojecties en een video-installatie.

In mei 2019 wordt het boek 'World Without Us' gepubliceerd bij Roma-publicaties.

Promotors: Luc Pauwels (UA) en Johan Pas (RAFFA)
Juryleden: Philippe Meers, Luc Pauwels, Johan Pas, Steven Humblet, Rut Blees Luxemburg en Sophie Berrebi

 

Beeld: Floating Jacket, 2018 (c) Geert Goiris