World Without Us | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Project
  • World Without Us

World Without Us

De fotografische praktijk van Geert Goiris kan samengevat worden als een zoektocht naar suggestieve beeldtaal. Omdat er weinig informatie gegeven wordt over de plaats of tijd van de opnames, ontvalt hun documentaire waarde en rijst het potentieel voor fictie.

Het doctoraatsonderzoek World Without Us heeft als doel foto’s en films te maken die een hedendaagse uitdrukking zoeken van de voorstelling van ‘de laatste dagen’, of eindtijd. Het doel is niet de ondergang van de wereld te fotograferen, maar het speculeren over het verdwijnen van de gekende werkelijkheid; evenals waarnemingen die menselijke zintuigelijkheid overstijgen. Het 'einde' dat  gethematiseerd wordt in Adieu wordt gesitueerd in een ruimere context: beelden die de fataliteit of intensiteit van afscheid evoceren, of een gevoel van melancholische afstand, onthechting of disintegratie oproepen.

Het uitgangspunt is om hypothetische foto’s te maken: geen referentiële beelden, maar beelden die tot de verbeelding spreken, en verwijzen naar een werkelijkheid die niet is afgebeeld in de foto. Het onderzoek zal zich eerder op mythologisch terrein begeven in plaats van documentaire aanspraken te maken.

Promotoren: Luc Pauwels (UA) & Johan Pas (KAA)

ONDERZOEKER(S)