Bernardo Beirão wint Sabam-prijs voor compositie | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • News
  • Bernardo Beirão wint Sabam-prijs voor compositie

Bernardo Beirão wint Sabam-prijs voor compositie

Beirão studeerde in juni 2023 af aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen met de hoogste score voor compositie. Dat leverde hem de Sabam-prijs op. De jonge componist ontving tijdens het jubileumconcert voor 125 jaar Conservatorium een cheque van € 500 uit de handen van Sabam-afgevaardigde Mikis Duprez.

Niet alleen Sabam had lovende woorden over voor de Portugese muzikant. Ook zijn leraar Alain Craens vond de erkenning meer dan verdiend: “Het was een eer om Bernardo door zijn masterjaren te gidsen. Ik kon vanop de eerst rij zijn groei van componist naar componist-performer volgen. Bij de start van zijn opleiding was hij nog heel erg aan het zoeken naar zichzelf als maker. Maar kijk, nu zie ik een vastbesloten kunstenaar voor me staan, die de kracht heeft je helemaal mee te nemen in zijn muziek, door de emotie en het vakmanschap dat hij erin legt.” 

Bernardo groeide op in Portugal. Hij studeerde compositie aan het Escola Superior de Musica de Lisboa bij Luis Tinoco en Sergio Azevedo voor hij naar Antwerpen kwam om les te volgen bij Wim Henderickx en Alain Craens. In juni 2023 mocht hij zijn masterdiploma in ontvangst nemen. In september ’23 begon Bernardo opnieuw aan een muziekopleiding. Deze keer volgt hij de bacheloropleiding Zang bij Gary Jankowski in het Conservatorium Antwerpen. 

Bernardo is ontzettend blij met de erkenning van Sabam: “Ik beschouw deze prijs niet alleen als erkenning voor mijn muzikale werk, maar ook als een bevestiging van de zoektocht naar mijn eigen identiteit. Want daar ben ik echt mijn twee masterjaren lang mee bezig geweest. De prijs werd me uitgereikt tijdens een heel bijzonder concert in DE SINGEL. We waren er samen om de nalatenschap van Wim Henderickx te vieren en ik mocht zelf ook optreden met mijn ensemble ‘Beyond Tradition’. Ik had me geen betere gelegenheid kunnen wensen. Ik werd overmand door een gevoel van blijdschap en trots.