Daniel Linehan en studenten Dans: een oefening in tijd en ruimte | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • News
  • Daniel Linehan en studenten Dans: een oefening in tijd en ruimte

Daniel Linehan en studenten Dans: een oefening in tijd en ruimte

Voor de zomervakantie nog hadden de laatstejaarsstudenten van de bacheloropleiding Dans moeten afstuderen met een gezamenlijk werk, onder begeleiding van choreograaf en danser Daniel Linehan. De uitbraak van het coronavirus gooide echter hun planning overhoop en bracht hen ertoe het begrip 'repetitie' heruit te vinden. Twee maanden na hun afstuderen en een boeiend creatieproces later vinden ze elkaar opnieuw, op het podium in de binnentuin van deSingel. 

Net als velen moesten de studenten in het voorjaar snel schakelen. De lockdown dwong hen en choreograaf Daniel Linehan creatief om te gaan met het repetitieproces. In de anders zo levendige studio stonden, tussen de studenten door en op een veilige afstand van elkaar, klapstoeltjes opgesteld. Daarop laptops met op het scherm de ontbrekende studenten die van thuis uit, vaak ver weg, duetten creëerden met de aanwezige studenten. 

In de derde week van september brengen de studenten, twee maand na hun afstuderen, dan toch nog het resultaat van hun creatieproces in de binnentuin van deSingel. Studenten Pierre Bastin en Anna Tejero Cirera zijn blij dat ze op deze manier hun opleiding kunnen afsluiten. "We volgden tijdens onze opleiding jaarlijks een workshop bij Daniel Linehan. Die opbouw naar een eindcreatie toe is uniek. We hadden het dan ook erg jammer gevonden dat we ze niet konden brengen op een podium." In februari werkten alle studenten nog samen met Linehan, in juni werd er drie weken deels vanop afstand gewerkt.

"Linehan zorgde voor een natuurlijke, organische samenwerking. Zijn aanpak is heel open en hij deed veel moeite om de connectie te maken met alle studenten."

Pierre Bastin

Het thema van connectiviteit, de manier waarop de mens zich tot zijn omgeving verhoudt, loopt bovendien ook als een rode draad door Linehans' werk. In de creatie met de studenten werkt hij specifiek rond 'listening and response'. Dat begrip invulling geven in de huidige omstandigheden, waarbij iedereen zich in een andere tijd en ruimte bevindt, is een hele uitdaging. "Maar Linehan zorgde voor een natuurlijke, organische samenwerking. Zijn aanpak is heel open en hij deed veel moeite om de connectie te maken met alle studenten." De studenten zijn dan ook blij dat ze zaterdag opnieuw het podium kunnen delen.

Sidewards

Bovendien plannen ze dat in de toekomst nog vaker te doen. Ze startten met hun groep van veertien afgestudeerden en acht nationaliteiten een collectief, 'Sidewards'. "Vanuit de nood om te verbinden en elkaar te steunen, want het kan eenzaam zijn als beginnend podiumkunstenaar." Ze verzekerden zichzelf al van een plek om te repeteren en werken aan hun eerste creatie die in februari in première gaat in het cultuurcentrum van Lier. "We willen met ons collectief inzetten op verbondenheid. Niet alleen in dans vinden we elkaar. We hebben elk onze achtergrond, onze sociale en politieke kleur. Het is ook in onze omgang met anderen en door het verkennen van andere contexten dat we connectie maken."

Of "We don’t think ourselves as a dance company - we are an organisation focused on support and producing dance work, created Sidewardsly." zoals het artistiek statement van hun collectief het stelt.

Sidewards op Facebook
Sidewards op het wereld wijde web. 

 

Bekijk hier het filmpje dat radio Klara maakte over Linehan en zijn samenwerking met de studenten.
Lees hier het verslag van Charlotte De Somviele over het creatieproces met Linehan, in de zomerspecial van deSingel.