Op 19 september startte de opleiding Drama naar goede gewoonte met Lesfest, een intussen vermaard en exemplarisch interdisciplinair project van twee weken waarin de studenten meteen kennis maken met podiumkunst in al haar facetten.
Het programma van het Lesfest wordt elk jaar met zorg gecureerd door Sara De Roo en biedt intensieve coachings door kunstenaars uit het brede artistieke veld. Een student kan zelf een coach uitkiezen of zich laten verrassen bij de start van elke nieuwe week. De aangrenzende podiumdisciplines waarmee de studenten kennismaken, zijn divers.
16 kunstenaars met elk hun eigen expertise, ervaring en aanpak kwamen de expertise binnenshuis versterken. De line-up van 2022 was indrukwekkend: Yipoon Chiem, Mesut Arslan, Barbara Claes, Hassan Kayoon, Farbod Fathinejad, Charlotte Vanden Eynde, Alan Van Rompuy, Mohamed Toukabri, Hannah De Meyer, Simon Van Schuylenbergh, Oksana Sankova, Loucka Fiagan, Gijs Savelberg, Julian Hetzel, Maartje Wortel en Sefora ‘Sesa’ Sam.
Het Lesfest verruimt de blik en de ervaring van de dramastudent. Welke invloeden kunnen andere kunstvormen hebben op je identiteit als kunstenaar? Word je vrijer, zelfverzekerder, nieuwsgieriger? Ontdek je nieuwe talenten, interesses, wegen tot verbeelding? Ontstaan er out-of-the-box samenwerkingsverbanden? Alles is mogelijk.
Aan het eind van elke Lesfestweek worden ervaringen gedeeld, maar niet beoordeeld. Studenten zijn vrij te beslissen hoe ze hun opgedane ervaring gebruiken en delen. Sommigen maken er een toonmoment van. Anderen organiseren een levendig debat, creëren een installatie, delen hun ervaring met de hele stad of pakken het net heel intiem en minimalistisch aan.
Interdisciplinaire projecten
Lesfest is het eerste in een reeks interdisciplinaire projecten die doorheen het academiejaar worden georganiseerd voor alle studenten. Eind februari volgt Nextdoors, opnieuw een intense projectweek waarin het Conservatorium, de Academie en de verschillende onderzoeksgroepen de handen in elkaar slaan.