De Schools of Arts van AP Hogeschool zijn bezorgd over de voorgestelde besparingen op cultuur van de Vlaamse regering. Een regering die op deze wijze bespaart, grijpt in op de excellentie van onze kunsten en de toekomst van de sector. Vooral de besparing op de projectsubsidies heeft belangrijke gevolgen voor de kansen voor jonge kunstenaars in Vlaanderen.
De Schools of Arts leiden kunstenaars op met excellente artistieke persoonlijkheden en ondernemingszin. Eens afgestudeerd aan onze professionele en academische opleidingen kunnen zij een carrière samenstellen, dankzij hun diverse set van skills. Het innoveren van het werkveld, het maatschappelijk bijdragen vanuit de kunstpraktijk, dienstverlening in de culturele sector en het vormen van jong, oud en divers publiek in de vorm van onderwijs, workshops en sociaalartistieke projecten zijn enkele van de professionele mogelijkheden waarvoor projectsubsidies werden aangevraagd.
Wat is een projectsubsidie?
De projectsubsidie is het instrument van de Vlaamse overheid om jonge kunstenaars en nieuwe artistieke projecten een startkapitaal te geven. Het betekent een noodzakelijke investering voor het opstarten van een project. De werking en verdeling van de projectsubsidies zijn in de loop van de afgelopen jaren meermaals bijgestuurd. Vandaag zien we dat zowel jonge makers als doorgewinterde artiesten een beroep doen op deze financieringsvorm. Deze subsidie dekt nooit de volledige productiekost maar is een essentiële incentive voor organisaties om bijkomende financiële middelen samen te brengen. De projectsubsidie kan niet los gezien worden van zijn return on investment, namelijk de inkomsten die indirect (via btw, loonkost, etc…) terugvloeien naar de overheid.
Omwille van de plotse invoering van deze drastische besparing dringen het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen aan op overleg met de Vlaamse regering.
Lees ook het standpunt van Oko (Overleg Kunstorganisaties) hier.
Teken de petitie hier.