Tina Gillen op de Biënnale van Venetië | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • News
  • Tina Gillen op de Biënnale van Venetië

Tina Gillen op de Biënnale van Venetië

Tina Gillen, docent schilderkunst en artistiek onderzoeker aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, vertegenwoordigt het Groothertogdom Luxemburg op de 59e Biënnale van Venetië (23 april - 27 november 2022).

Het project 'Faraway So Close' van Tina Gillen (°1972 in Luxemburg), ontwikkeld door Mudam Luxembourg, is een ambitieuze installatie met schilderijen, speciaal gemaakt voor het paviljoen van Luxemburg.

Hoewel het werk van Tina Gillen diep geworteld is in de schilderkunst en haar tradities, verbindt het zich met andere disciplines zoals fotografie, beeldhouwkunst, installatie en film. In haar schilderijen neemt Gillen vaak beelden uit het dagelijkse leven als uitgangspunt, die ze bewerkt en combineert binnen composities die een zekere ambiguiteit uitdragen, tussen abstractie en figuratie, constructie en improvisatie. In haar meest recente werk verlaat ze het traditionele kader van het doek om de relatie tussen het picturale oppervlak en de driedimensionale ruimte te onderzoeken.

‘Faraway So Close' is bedoeld als een tableau vivant voor het paviljoen van Luxemburg, dat reflecteert over de relatie tussen de innerlijke ruimte en de buitenwereld. De tentoonstelling krijgt vorm in een speciaal ontworpen tentoonstellingsontwerp, geïnspireerd op geschilderde filmsets, en verkent de thema's die door Gillens werk lopen, waaronder architectuur, landschap en de relatie tussen abstractie en figuratie. De tentoonstelling zal ook nieuwe schilderijen en werken tonen die speciaal zijn ontworpen in dialoog met de historische setting van de Sale d'Armi in de Arsenale.

Onderzoeksproject aan de Academie
De tentoonstelling gaat gepaard met het onderzoeksproject ‘Forms of Life’, uitgevoerd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen door Tina Gillen, Christophe Gallois en een groep studenten en jonge kunstenaars. Het onderzoeksproject krijgt onder meer vorm in een maandelijks seminarie aan de Academie en een workshop in Venetië begin september 2022. ‘Forms of Life' is opgestart in 2021 en zal culmineren in een project in Mudam in de zomer van 2023.

→ Meer informatie