Verscherpte profielen in de master Compostitie | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • News
  • Verscherpte profielen in de master Compostitie

Verscherpte profielen in de master Compostitie

Vier profielen binnen de master Compositie:

Composer - composer

Een 'composer-composer' is een componist die eerder autonoom werkt. Dit profiel bouwt verder op de traditionele opleiding van een hedendaags componist: schrijven voor ensemble, orkest en koor. De docenten Hoofdvak Compositie begeleiden je in je zoektocht naar je eigen stijl en ontwikkelen je vakmanschap.

Een composer-composer kan kiezen voor Muziekschriftuur/Contrapunt, Orkestratie of Interdisciplinair Project. De muziek kan zuiver akoestisch zijn, maar kan ook (live-) electronica bevatten. Programma’s als Max MSP, Ableton en SuperCollidor worden vakkundig en in detail besproken binnen de lessen Elektronische Muziekcompositie van Maarten Buyl en David Baeck. Ook ‘Audiovisual Design met Max MSP’ wordt aangeboden in ‘Creative Programming’ door Umut Eldem.

Composer - performer

Veel componisten zijn ook uitvoerders. Er zijn ook uitvoerders die creatief omgaan met hun muzikale materie. Zij zijn echte 'composer performers'. Deze componisten willen ook actief mee op een podium staan.

Een composer-performer heeft naast instrumentale en/of vocale coaching nood aan professionele feedback bij het componeren (hoofdvak Compositie), een basiskennis instrumentatie (Orkestratie) en electronica (Elektronische Muziekcompositie).

Ook kan een composer-performer kiezen voor praktische vakken uit de jazz-afdeling (Introduction to Digital Skills, Elektronische Improvisatie, Opnametechniek, Live Electronics).

Composer - educator

Als creatieve kunstenaar of componist wil je je passie delen met het werkveld: met jonge mensen, binnen het deeltijds kunstonderwijs of in community art. Je wilt met mensen werken. Kies je voor composer-educator, de Educatieve master Muziek, dan vervolg je het mastertraject compositie (in Muziek) en combineer je dit met vakken zoals vakdidactiek, stages, projectwerk en ondersteunende opleidingsonderdelen. De educatieve master wordt afgesloten met een masterproef die bestaat uit 2 luiken: een masterproef in jouw discipline en een kunst-educatief project dat je zelf creëert.

Composer for media

Veel musici hebben de nood om met nieuwe technologieën te werken. In het vak ‘Compositie voor audiovisuele media’ biedt Mathias Coppens een opleiding waar je actief kan deelnemen aan audiovisuele projecten.

Virtuele orkestratie, het werken met samples, het creatief kunnen manipuleren van eigen opnames en klankproductie zijn eigentijdse manieren van componeren. Die manieren van componeren waarbij akoestische en elektronische elementen worden gecombineerd zijn actueel binnen de pop-, film-, game- en promowereld. Uit deze nieuwe ontwikkelingen binnen de muziek groeide de nood aan het profiel 'Composer for media'.

Extra keuzevakken in dit profiel: programma’s als Max MSP, Ableton en SuperCollidor worden vakkundig en in detail besproken binnen de lessen elektronische muziekcompositie van Maarten Buyl en David Baeck. Ook Audiovisual Design met Max MSP wordt aangeboden in Creative Programming door Umut Eldem.