KA - Voorwaarde - Bachelor - Artistieke Toelatingsproef - NL | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Home
 • Node
 • Artistieke Toelatingsproef Bachelor

Artistieke Toelatingsproef Bachelor

 • Artistieke Toelatingsproef Bachelor

  Voor inschrijving in academiejaar 2024-2025

  De artistieke toelatingsproef wordt in 2024 SLECHTS EENMAAL georganiseerd.

  De bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten is enkel toegankelijk mits het slagen voor de artistieke toelatingsproef. Je kan enkel deelnemen aan de toelatingsproef na preselectie. Deze preselectie gebeurt op basis van het digitaal portfolio dat je oplaadt. De fase van de preselectie verloopt voor elke discipline (inclusief Mode) digitaal.

  Ben je geslaagd voor de preselectie, dan kan je deelnemen aan de artistieke toelatingsproef voor inschrijving in het academiejaar 2024-2025. Ze wordt slechts één keer georganiseerd, met name in de week van 1-5 juli 2024. De toelatingsproef is gespreid over drie dagen (1 tem 3 juli). Mocht je nog twijfelen tussen twee verschillende disciplines, dan kan je aan de toelatingsproef van die twee verschillende disciplines deelnemen. De periode van de toelatingsproef zal dan verlengd worden tot vijf dagen (1 tem 5 juli). Je kan fysiek of digitaal deelnemen, al raden we je aan om fysiek deel te nemen.

  Let op: Ben je kandidaat voor de toelatingsproef voor MODE? Dan kan je uitsluitend fysiek deelnemen aan de toelatingsproef in juli. Er is in juli geen digitale toelatingsproef voor Mode.

  Let op: Een positief resultaat voor de artistieke toelatingsproef is uitsluitend geldig voor een inschrijving in het eerstvolgende academiejaar, met name in 2024-2025. Wens je te kandideren voor 2025-2026, dan neem je in 2025 aan de toelatingsproef deel.

  Schrijf je in voor de toelatingsproef en volg deze stappen:

  1. Lees de toelatingsvoorwaarden.
  2. Registreer je deelname.
  3. Laad je portfolio op.
  4. Check je mailbox voor het resultaat van je portfolio.
  5. Neem deel aan de artistieke proeven.
  6. Check je mailbox voor het resultaat van de proeven.
  7. Geslaagd? Voltooi je inschrijving online.

  1. Toelatingsvoorwaarden

  Om je te kunnen inschrijven voor de bacheloropleiding dien je aan de diploma- en taalvoorwaarden te voldoen. Bekijk deze op voorhand, om zeker te zijn dat je aan deze voorwaarden voldoet.

  2. Registratie

  • tot 29 maart 2024 (12u Belgische tijd) voor MODE.
  • tot 3 juni 2024 (12u Belgische tijd) voor alle andere disciplines.

  2.1 Registratie

  Je vult de registratie volledig en correct in. Indien je kandideert voor de Vrije Kunsten, dien je de discipline (Beeldhouwkunst, In Situ, Schilderkunst of Vrije Grafiek & Tekenkunst) te specifiëren.

  Voor een vlotte registratie houd je volgende documenten bij de hand: identiteitskaart, foto (of webcam), diploma en taalcertificaat (indien nodig). Je diploma en eventueel taalcertificaat kan je later nog aanvullen. 

  2.2 Administratieve kost

  In de registratieomgeving betaal je een administratieve kost van 25 euro voor de toelatingsproef. Neem je deel aan twee verschillende toelatingsproeven, dan betaal je 40 euro (25 + 15) voor de twee proeven samen. De administratieve kost wordt in geen geval terugbetaald.

  Voor een vlotte betaling houd je je bankkaart bij de hand. Indien je niet online kan betalen, dan stuur je een mail naar inschrijven@ap.be.

  Let op: Een betaling vanuit het buitenland kan enkele dagen onderweg zijn. Stel dit niet uit en breng je betaling dus tijdig in orde!

  3. Portfolio

  Opladen van portfolio

  • tot 15 april 2024 (12u Belgische tijd) voor MODE.
  • tot 10 juni 2024 (12u Belgische tijd) voor alle andere disciplines.

  Na registratie en betaling ontvang je via mail (kijk ook je spambox na) een link om je portfolio op te laden. De jury beslist op basis van je portfolio of je aan de artistieke proeven kan deelnemen.

  Let op: Indien je voor twee disciplines kandideert, dien je voor beide disciplines een portfolio in. Je kan dit naar wens inhoudelijk afstemmen op de respectievelijke disciplines.

  INHOUDELIJKE VEREISTEN

  Je portfolio bundelt volgende vier onderdelen in Pdf-formaat: 1. curriculum vitae, 2. motivatiebrief, 3. cultureel inspiratieverslag en 4. artistiek werk. Neem je deel aan de toelatingsproef van grafisch ontwerp, juweelontwerp of kostuumontwerp, dan bevat jouw portfolio een vijfde onderdeel (zie verder).

  1. CURRICULUM VITAE

  Je CV bevat volgende persoonlijke gegevens: naam en contactgegevens, gevolgde studies en projecten, interesses of persoonlijke activiteiten die jou kenmerken. Je CV past op 1 A4.

  2. MOTIVATIEBRIEF

  Je schrijft een motivatiebrief waarin je beknopt en to-the-point je keuze toelicht voor 1. de kunsten, 2. voor deze discipline en 3. voor de Academie. Je brief telt 300 à 500 woorden.

  3. CULTUREEL INSPIRATIEVERSLAG

  Je stelt drie culturele activiteiten of kunstenaars voor die jou recent inspireerden en je geeft aan waarin de inspirerende kracht voor jou ligt. Je legt hierbij expliciet de link naar de discipline waar je voor kandideert. Denk aan exposities, literatuur, muziek, theater, film, dans, documentaire, ontmoeting met kunstenaar-vormgever-schrijver-illustrator, ….

  Je stelt deze drie recente inspiratiebronnen tekstueel voor en je voegt één beeld per activiteit toe. Met deze tekst geef je een inkijk in je discursieve vaardigheden en je culturele interesse. Je tekst telt max. 500 woorden.

  4. ARTISTIEK WERK

  Je maakt een overzicht met je eigen werk. Het dient een representatief en visueel beeld te geven van je creatief-beeldend talent en je persoonlijkheid. Hiervoor maak je een selectie van autonoom artistiek werk, opdrachten die je in schoolverband maakte en/of artistiek werk dat je voor derden ontwierp zoals tekeningen, foto’s, schetsen, grafisch werk, stylings, teksten, gedichten, muziek, computerprints, performances of andere creaties.

  5. REEL
  Let op: Exclusief voor GRAFISCH ONTWERP – JUWEELONTWERP – KOSTUUMONTWERP:

  Heb je interesse voor grafisch ontwerp, juweelontwerp of kostuumontwerp? Stel jezelf dan voor in een reel van 1 minuut. Je kan vrij bepalen wat je wil vertellen en hoe je je wil voorstellen.

  VORMELIJKE VEREISTEN

  Enkel wanneer volgende technische vereisten zijn vervuld, is je kandidatuur geldig.

  • Je portfolio bestaat uit vier onderdelen (curriculum vitae, motivatiebrief, cultureel inspiratieverslag en artistiek werk) die je in 1 pdf-file van maximaal 50 MB bundelt. Je portfolio dient alle informatie te bevatten die je wil delen. Informatie die je deelt via een online platform, persoonlijke website of opslagdienst bekijkt de jury NIET.
  • Ben je kandidaat voor grafisch ontwerp, juweelontwerp of kostuumontwerp, dan bevat jouw portfolio vijf onderdelen. Je voegt één pagina toe met een directe link naar je reel die je op een online platform hebt gepost.  Staat je reel in een beveiligde online omgeving, voeg dan toegangsgegevens of wachtwoord toe. Je reel duurt maximaal 1 minuut.
  • Indien je portfolio de maximum bestandsgrootte van 50 MB overschrijdt, kan je deze verkleinen via www.smallpdf.com
  • Je kan je portfolio slechts 1 KEER OPLADEN, dus dubbelchecken! Bijkomende inzendingen worden verwijderd.

  Wanneer het opladen is gelukt, verschijnt de melding ‘Uploaden is voltooid‘ op je scherm. Deze melding geldt als bevestigingsbericht voor een goede ontvangst van jouw portfolio.

  4. Bekendmaking resultaat portfolio

  Check je mailbox (en eventueel je spambox)

  • In de week van 29 april – 3 mei 2024 voor MODE.
  • in de week van 17-21 juni 2024 voor de andere disciplines.

  Er is een preselectie op basis van je portfolio. Je zal een mail ontvangen met de boodschap of je al dan niet uitgenodigd bent voor de artistieke proeven in juli. Bij deze uitnodiging zal je eveneens alle praktische informatie vinden zoals tijdstip & locatie of digitale link. 

  5. Artistieke proeven

  Voor alle kandidaat-studenten (inclusief voor MODE):

  • Van 1-3 juli 2024 (= standaard)
  • Van 1-5 juli 2024 (= indien je voor twee toelatingsproeven hebt ingeschreven)

  De opdrachten worden zowel fysiek als digitaal georganiseerd, al raden we je aan om fysiek deel te nemen.

  Let op: Ben je kandidaat voor de toelatingsproef voor MODE? Dan kan je uitsluitend fysiek deelnemen aan deze toelatingsproef. Er is geen digitale toelatingsproef voor Mode.

  Bekijk hieronder inhoud en verloop van de toelatingsproef per discipline.

   Mode
  Juweelontwerp en Edelsmeedkunst
  Fotografie
  Kostuumontwerp
  Grafisch Ontwerp
  Vrije Kunsten – In Situ³
  Vrije Kunsten – Schilderkunst 
  Vrije Kunsten – Vrije Grafiek  en Tekenkunst
  Vrije Kunsten – Beeldhouwkunst 

  6. Bekendmaking resultaat artistieke proeven

  Voor alle kandidaat-studenten (inclusief voor MODE)

  • Vanaf 8 juli 2024

  In de week van 8 juli 2024 ontvang je een mail met het resultaat van de artistieke toelatingsproef. Houd je mailbox en ook je spamfilter goed in de gaten.

  6. Inschrijving in de opleiding

  Geslaagd voor de artistieke toelatingsproef? Ready to rock it! Je zal een mail ontvangen om je inschrijving te finaliseren. Vergeet niet, om te kunnen inschrijven moet je voldoen aan de diploma- en de taalvoorwaarden zoals hierboven beschreven.

  Het reglement van de artistieke toelatingsproef vind je via deze link.