Mathias Coppens | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Mathias Coppens

Mathias Coppens

Mathias Coppens (1988) is een Belgische pianist-componist. Recente opdrachten zijn een opdracht voor het Royal Ballet of Birmingham, in samenwerking met choreograaf Miguel Altunaga, die in juni 2021 in première ging in het Repertory Theatre in Birmingham. Na een succesvolle Londense première in Sadler's Wells gaat het stuk nu op tournee en is het opgenomen in de programmatie van het streaming platform Marquee tv. Onlangs was zijn orkestmuziek te horen tijdens de opening van het KMSKA (2022), het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Werken die in 2023 in première gaan zijn een nieuw muziektheaterstuk voor I Solisti en Johnny MUS. In oktober 2023 wordt ‘Minerals’, een interactieve concertervaring ontwikkeld met HoWest en gamestudio Wired Sheep, uitgevoerd in deSingel en Concertgebouw Brugge met Bryggen Strings.

Als componist in residentie bij deCompagnie zal Mathias samenwerken met Lazarus/De Maan en het Vlaams Radio Koor. Hij heeft net de partituur afgemaakt voor de documentaire ‘Mothers in Ballet’ geregisseerd door Eliza Schroeder, met dansers van Houston Ballet, New York City Ballet, Royal Ballet, English National Ballet en Tokyo Ballet.

Als pianist vormt Mathias een duo met Jens Lynen, als lied begeleider speelt hij vaak samen met de sopraan Laurence Servaes en Zofia Hanna. Als pianist speelde hij in verschillende concertzalen (deSingel, Concertgebouw Brugge, Amuz, de Munt, etc.) en speelde hij als solist verschillende pianoconcerti (Tschaikovsky, Chopin, Beethoven, Gershwin, Mozart). Als componist schreef hij werken voor verschillende ensembles en orkesten, ondermeer ‘I solisti del Vento’, Bl!ndman, Brussels Philharmonic, Asko-Schönberg ensemble, Atlas ensemble, Hermes Ensemble, Mosa Trio, Kugoni Trio, Casco Phil, Desguin kwartet, Spiegel strijkkwartet, In Praise of Folly, Symphony Orchestra of Flanders, Royal Birmingham Symphonia, gitarist Jan Sanen, duo Kende-De Maeyer en andere. Na zijn studies aan USC was Mathias gedurende enige tijd assistent van componist Aaron Zigman ('The Notebook', 'Sex and the City', etc.).

Hij is pianist en samen met Michiel Delanghe artistiek leider van deCompagnie en stichtend lid van TetraGonist. Beide ensembles namen een cd op, deCompagnie bij het Phaedra label, TetraGonist bij Aliud (Quatuor pour la Fin du Temps). Hij is stichtend lid van Lab Summer Class en organiseerde in 2013 en 2015 het Klavierfestival in Amuz, Antwerpen.

Mathias studeerde piano aan het conservatorium van Antwerpen bij Levente Kende en compositie bij Wim Henderickx. Hij studeerde verder compositie bij Willem Jeths aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook studeerde hij film scoring aan USC, California.