Carlos Brito Dias NL | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Carlos Brito Dias

Carlos Brito Dias

Carlos Brito Dias (1991) werkt momenteel aan zijn doctoraat in de kunsten aan de Universiteit Antwerpen en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, onder leiding van Pascal Gielen en Wim Henderickx, met als onderwerp ‘Integrating Portuguese traditional sounds in new Compositions’. Tegelijkertijd volgt hij de masteropleiding Orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij Ivo Venkov. Na het behalen van zijn Meester in de Kunsten (2014) en Postgraduaat in Compositie (2015) aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen als student van W. Henderickx, L. Van Hove, J. Tamminga en I. Venkov, voerde Brito Dias het onderzoek 'De invloed van traditionele cultuur op de creatie van nieuwe kunstmuziek' (2016) uit. In 2015 ontving hij een studiebeurs van de Stichting Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Brito Dias studeerde af in compositie aan de Escola Superior de Música, Artes e Espetáculo (ESMAE, Porto) en volgde seminaries en masterclasses compositie (P. Dusapin, K. Saariaho, W. Mitterer, E. Nunes, I. Fedele, C. Iannotta, M. André, en anderen), muzikale pedagogie (J. Prendas, J. Wuytack, P. van Hauwe), orkestdirectie (J. Sébastien Béreau, Douglas Boustock) en koordirectie (G. Morgan, L. Vila en O. Reeves). Hij nam ook deel aan het elektronische muziekproject 343eNSEMBLE, met studenten en docenten van ESMAE.

Carlos Brito Dias begon zijn studies aan het Conservatório de Música Calouste Gulbenkian in Braga (Portugal) met Fernanda Salema (piano), André Ruiz (compositie) en F. Ribeiro (trompet). De afgelopen jaren heeft hij samengewerkt met verschillende dirigenten zoals D. Spouras, K. Deseure, P. Rundel, en met verschillende ensembles en orkesten, waaronder Sinfonieta de Braga, Remix Ensemble, Orquestra Sinfónica do Porto/Casa da Música, deFilharmonie, Logos Foundation, deCompagnie, Champdaction, Symphony Orchestra of Ruse, ensemble recherche en HERMESensemble.

Zijn werken zijn niet alleen uitgevoerd in verschillende Portugese concertzalen (zoals Auditório Adelina Caravana, Museu Nogueira da Silva, Casa da Música, Teatro Helena Sá e Costa, Teatro S. Luís), maar ook in België (Blauwe Zaal, Koningin Elisabethzaal, AMUZ), Duitsland (Ensemble Huis), Bulgarije (Rousse Philharmonic Hall), Spanje (Fundación Juan March), Italië en Nederland. Carlos Brito Dias heeft ook muziek geschreven voor kortfilms, theater, een robots-orkest en voor projecten met dansers en beeldende kunstenaars. Hij heeft verschillende ensembles en orkesten gedirigeerd (zoals Sinfonieta de Braga en deCompagnie) en verschillende projecten van het studentenorkest van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Sinds september 2018 is Carlos Brito Dias componist in residentie van Antwerpen Camerata.

(c) Peter Vandelavoire