&CO | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan

&CO

Tegenwoordig wordt de term co-creatie overal op toegepast, alles wat we voorheen benoemden als samenwerking, participatie, coproductie, valt nu onder deze term.

Met het project FRAMED als case study willen we co-creatie aflijnen binnen de context van digitale kunst.

Tijdens FRAMED is een toolbox voor nieuwe expressiemogelijkheden en alternatieve (samen)werkingsvormen ontstaan. Er werd een eigen open source software ontwikkeld waarmee kunstenaars simultaan (digitaal met Wacom tablets) kunnen tekenen op 1 canvas dat uit verschillende frames bestaat.

We plannen experimenten en deelonderzoek door kunstenaars verschillende rollen te geven: de teamplayer, de dirigent, de dictator en de performer. De output van elk experiment/sessie/live-event is een co-gecreëerd digitaal kunstwerk, een getekende animatie die simultaan ontstond.

Als theoretische output van het onderzoek voorzien we een framework en enkele reflectiesessies met de kunstenaars en onderzoekers waarbij we de samenwerking, het verloop van de co-creatie, de eigenheid van de kunstenaar en het gedeelde auteurschap in kaart brengen.

Een tweede output van het onderzoek zal het "DIGITAL DRAWING COOKBOOK" zijn, een visuele analyse van het onderzoek, experimenten en best practices. Het Cookbook wordt zo a.h.w. een handleiding/gids/lexicon/vademecum voor co-creaties binnen de context van digitaal animatietekenen.