Digital Tubes | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Project
  • Digital Tubes

Digital Tubes

Dit project vindt plaats in het kader van Chiara Percivati’s doctoraatsonderzoek aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en ARIA/ UAntwerpen. 'Different Tubes' onderzoekt het expressieve potentieel dat wordt ontsloten door de preparatie van een klarinet en de daaruit voortvloeiende transformatie van de rol en de praktijk van de performer.

Het kernthema van dit tweejarige onderzoeksproject is de studie van de preparatie van klarinet- en basklarinet met behulp van digitale technologieën, meer bepaald 3D-printen, Arduino elektronische prototyping en motion capture. Om digitaal geconcipieerde klarinetpreparaties te ontwerpen, ontwikkelen en testen, zal Chiara Percivati samenwerken met het departement productontwikkeling van de UAntwerpen, met componisten/experten in dit domein, en met het onderzoekscentrum Immersive Lab.
Wat is de specifieke bijdrage die digitale technologieën bieden aan het discours over de preparatie van klarinet? Hoe transformeren deze specifieke preparatieprocessen onze perceptie van het instrument, van zijn fysieke uitbreiding, kenmerken en mogelijkheden? Hoe transformeert het digitale preparatieproces de praktijk en de rol van de klarinettist? Wat is het verschil, als dat er al is, tussen de aan elkaar grenzende gebieden van digitale voorbereiding en instrument ‘augmentation’?

promotor: Renaud Guy-Rousseau (Koninklijk Conservatorium Antwerpen)

ONDERZOEKER(S)