Second Shelf | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Project
  • Second Shelf

Second Shelf

Second Shelf gaat over het proces waarbij de bibliotheek van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen een nieuwe collectie boeken aankoopt. De collectie documenteert het werk van vrouwelijke, niet-witte en niet-heteroseksuele kunstenaars en verwante theoretische teksten.

Het project ontvouwt zich dankzij verschillende soorten activiteiten die zowel de sociale als de materiële context van de nieuwe collectie verkennen. De selectie van boeken zal plaatsvinden via een reeks discussies tussen de projectdeelnemers die zullen worden gedocumenteerd en besproken op www.second-shelf.org. Naast de boeken en discussie zullen een reeks andere reflecties en interventies zijn die minder zichtbare invloeden en artistieke posities naar boven halen en een alternatieve canon bieden.

· De creatie van de second shelf collectie zal in 2018-19 worden gekaderd door een reeks lezingen en evenementen. Dit programma, dat zich in de bibliotheek zelf bevindt, gaat in op gender, de invloed van boeken op plaatsen, de manier waarop artistieke productie en sociale reproductie met elkaar verbonden zijn en de rol van onderwijsinstellingen bij het produceren van artistieke identiteiten.

· De alternatieve canon van de second shelf zal ook materiële ingrepen doen in de bibliotheekruimte en via de Academie: inclusief een sculpturale installatie, ex-libris-markeringen en posters.

· Een reeks tekeningen van Heide Hinrichs vormt een subjectief antwoord op de tekeningen die zijn opgenomen in de boeken van de bibliotheek van de Koninklijke Academie. De tekeningen van Hinrich markeren, analyseren en adresseren het subjectieve proces van invloeden.

· De uitgebreide netwerken van artistieke productie en publicatie zullen worden overwogen door de relatie van de collectie van de second shelf met de collecties van andere bibliotheken en instellingen te onderzoeken. In het bijzonder zal Jo-ey Tang een spiegelsite ontwikkelen voor de second shelf in de bibliotheek van de Koninklijke Academie in Antwerpen, in Columbus, Ohio in de Beeler Gallery en de Packard Library van CCAD (Columbus College of Art Design).

Het project is ontwikkeld in samenwerking met Elizabeth Haines, PhD (cultureel historicus, Universiteit van Bristol), Heide Hinrichs (kunstenaar, Brussel) Marisa Sanchez (kunsthistoricus / docent Emily Carr, Vancouver), Jo-ey Tang (kunstenaar / curator / schrijver / directeur van de Beeler Gallery, Columbus, Ohio), Ersi Varveri (kunstenaar, Antwerpen) en Susanne Weiß (curator, Berlijn).

ONDERZOEKER(S)