shelf documents: art library as practice. with drawings by Heide Hinrichs | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Publicatie
  • Shelf-documents-art-library-practice-drawings-heide-hinrichs

shelf documents: art library as practice. with drawings by Heide Hinrichs

shelf documents: art library as practice
met tekeningen van Heide Hinrichs
Redactie door Heide Hinrichs, Jo-ey Tang en Elizabeth Haines

 

Lichaam.
Luisteren.
Boek.
Bibliotheek.
Instelling.

Hoe kunnen kunstbibliotheken een inspiratiebron en actieterrein zijn voor zij die zich identificeren als queer, vrouw, zwart, inheems of persoon van kleur?

Kunstenaars, schrijvers, curatoren, docenten en bibliothecarissen reflecteren in dit boek over hun engagement ten aanzien van boeken, bibliotheken en art library-as practice.

Ergens tussen een reader, een kunstenaarsboek, projectdocumentatie en een catalogus, kan deze publicatie zowel doen denken aan een pamflet, een routekaart als een receptenboek dat je niet vertelt wat je moet doen. Het is een boek dat telkens weer misplaatst wordt.

shelf documents vloeit voort uit het second shelf project (second-shelf.org), een collaboratief project van boekenaanschaf dat kunstenaar Heide Hinrichs samen met een groep adviseurs (Elizabeth Haines, Marisa C. Sánchez, Jo-ey Tang en Susanne Weiß) in 2018 opstartte aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Ze verrijkten een aantal kunstbibliotheken met 223 nieuwe boeken van niet-binaire, vrouwelijke en queer-kunstenaars en kunstenaars van kleur, als een manier om hiaten op te vullen, stemmen te versterken, en onzichtbaar gebleven initiatieven op het spoor te komen. De publicatie draagt, door middel van de herbeschouwing van diversiteit in collecties, kunstbibliotheken aan als oorden van intersubjectieve gemeenschap die verschillende praktijken beslaan, gaande van persoonlijke boekenplanken en de bibliotheken van kunstscholen en -universiteiten, tot die van spontane collectieven en grote musea.

shelf documents: art library as practice werd samengesteld door Heide Hinrichs, Jo-ey Tang en Elizabeth Haines, en ontworpen door Sara De Bondt. Het boek bevat bijdragen van Sara De Bondt, Rachel Dedman, Elizabeth Haines, Heide Hinrichs, Laura Larson, Samia Malik, Melanie Noel, Marisa C. Sánchez, David Senior, Jo-ey Tang, Ersi Varveri en Susanne Weiß. Het wordt uitgegeven door Track Report, Antwerpen en b_books, Berlijn en geniet de steun van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen; KIOSK, Gent; Beeler Gallery van de Columbus Hogeschool voor Kunst & Design; en WIELS, Brussel.


Tweede druk!

In december 2021 werd een herdruk van 'shelf documents' uitgegeven. Qua materiaalkeuze en afwerking werd het een low profile editie; de felrode cover met witte zeefdruk werd vervangen door een grijs karton met rode druk (zie foto). 

Ook deze tweede druk is te koop in de bibliotheek van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, via art&research@ap.be of via Idea Books.


Onderzoeker(s)