'Getijdenboek / Book of Tides', door Wim Wauman | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Publicatie
  • Getijdenboek-book-tides-door-wim-wauman

'Getijdenboek / Book of Tides', door Wim Wauman

In deze publicatie presenteert multidisciplinair kunstenaar Wim Wauman de resultaten van zijn artistiek doctoraatsonderzoek over het spanningsveld tussen kunst en (traditioneel) vakmanschap ‘Making Waves: A Play with Arts and Crafts.’ De auteur zocht (en vond?) zijn heil in een leertraject (bekwaming in toepassingen met houtfineer), in samenwerkingen, hersenspinsels, en in een verhoogd (persoonlijk) engagement wat uiteindelijk heeft geleid tot het experimenteel ‘Blauwhaus’-complex. Op het eerste gezicht een installatie/tentoonstelling ontworpen om samen te werken met een ‘dreamteam’ van gastkunstenaars, maar evengoed een louterende ‘schemerzone’ die werd gecreëerd om een creatieve ‘flow’ op te wekken en de verbeelding te stimuleren.

In het voorjaar van 2019 initieerde Wauman een reeks activiteiten in en nabij het ‘Blauwhauskasteel’ in Waasmunster met als rode draad de verkenning van lokale bijzonderheden en erfgoed (een meermin met een raap, de Roosenbergabdij, ‘Sole Mio’ dekens,…). Het werkverblijf werd afgesloten met een publieke wandeltocht die tot stand kwam in samenwerking met zijn gasten.

Aansluitend stelde Wauman het (Blauwhaus) 'GetijdenBoek\Book of Tides' samen, waarin een selectie van zijn eigen recente kunstwerken en projecten wordt gedocumenteerd, aangevuld met nieuwe Nederlandstalige of Engelstalige teksten (inclusief hermetische stukjes proza, vrije verzen en brieven), een grillige ‘FenceCrossPhilosophy’, een encyclopedische ‘Wikileaks’ sectie en ‘A Play with Arts and Crafts’. Het boek bevat ook een Nederlandstalig gedicht van Leen Huet en geïllustreerde verslagen over de interventies van de dreamteam-medewerkers zoals Alice McCabe, Hadewych Becuwe & Kelly Schacht, Hilde Borgermans, Ilse Van Roy, Isabel Bouttens, Maria Degrève, Pieter Léon Vermeersch, Robbert & Frank Frank & Robbert, Veerle Verschooren en Warre Mulder.

Het boek eindigt met een epiloog bij het multidisciplinaire 'Blauwhausproject: The Tidewrack Series (A Mermaid’s Tale)'. De ingrediënten van deze fotografische stillevens verwijzen allemaal naar gebeurtenissen en thema’s die in het boek worden aangesneden en/of naar het overkoepelende onderzoeksproject dat met de publicatie succesvol werd afgerond. Tussen de regels door, verschaft het pulserende ‘GetijdenBoek’ inzage in de doorleefde (denk)processen die aanleiding geven tot Wauman’s unieke weefsel van visueel attractief beeldend werk, eigenzinnige ideeën en weloverwogen contemplaties.

Deze publicatie is een Track Report.

Onderzoeker(s)