Applaus Conservatorium 2024 | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Applaus academiejaar 2023-2024

Applaus academiejaar 2023-2024

Hoofd- en bijrollen, debuut- en verzamelalbums, finaleplaats, beginnersgeluk en carrièreprijs ... hier lees je wie recent applaus kreeg en waarom in academiejaar 2023-2024.

Jazz

AUGUSTUS // Krankkk neemt booth van Pukkelpop over met eigenzinnige immersive experience

JANUARI // Bram De Looze (piano) brengt een nieuw album uit. Spotting Getaways krijgt vier sterren in De Standaard. • Vitja Pauwels (gitaar) geeft prima concert en maakt een geweldig album samen met zijn groot idool Marc Ribot.

FEBRUARI // De jazzopleiding is goed vertegenwoordigd bij De Twintigers: Gert-Jan Dreesen (drums) en Adia Vanheerentals (sax) maken deel uit van de lichting van 2024. 

APRIL // Alumni Yentl Verborgt en Jasper De Roeck doken samen de studio in voor de opname van hun eerste EP. Binnenkort ongetwijfeld meer nieuws!

MEI // AKI, de band van jazz-alumna Anke Verslype, loste vorige week de eerste singel van hun nieuwe album. Nu overal te beluisteren!

JUNI // “Niemand kan nog om jazzgitarist Vitja Pauwels heen”. Niet onze woorden, maar wie zijn wij om de mening van journalist Tom Peeters in twijfel te trekken? Het volledige artikel over onze alumnus Jazz lees je hier.

Muziek Klassiek

SEPTEMBER // Componist Siebe Thys verkast naar Graz om zijn opleiding tot componist af te maken.

OKTOBER // Fleur Strijbos, alumna zang, is sinds oktober 2023 een artiest in Residentie bij de Koningin Elisabeth Muziekkapel. 

NOVEMBER // Bernardo Beirão won de prestigieuze Sabam-prijs voor compositie. Bernardo studeerde in juni 2023 af aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen met het hoogste cijfer voor compositie. • Irene Martin Sanchez is als 2de hobo in het Nationaal Orkest van België aangenomen na een geslaagde auditie. • Brassband Willebroek, waarin het Conservatorium Antwerpen uitzonderlijk goed vertegenwoordigd is, heeft het Belgisch Brassband Kampioenschap 2023 gewonnen. 

DECEMBER // 3 studenten die piano studeren bij Nikolaas Kende vielen in de prijzen tijdens de jongste EPTA awards. In de hoogste graad ging de eerste prijs naar Yaroslav Kryzhanivskyi en de tweede prijs naar Brecht Valckenaers. In de derde categorie ging de eerste prijs naar Jonathan Ide

FEBRUARI // Ook dit jaar bekend volk bij tien muzikanten die in 2024 hun opwachting maken bij De Twintigers op Klara: sopraan Fleur Strijbos, violiste Veronique De Raedemaeker en celliste Nina Vanhoenacker zijn drie alumni bij Muziek Klassiek. • Slagwerker Manuel Velert Márquez mag na een succesvolle auditie gaan spelen voor het European Union Youth Orchestra (EUYO).  • Slagwerker Grim Ongena werd geselecteerd voor het Nederlands Studenten Orkest. 

MAART // Mathijs Everts heeft de auditie 1ste solist slagwerk bij Orchestre Philharmonique Royal de Liège gewonnen. • Altviolist Jose Azevedo kwam als beste uit de auditie en wordt lid van het Belgian National Orchestra in Brussel.

APRIL // Alumna Klassieke Gitaar Cézanne Van de Voorde lanceert haar album 'Was dit het nu?', met Nederlandstalige luisterliedjes over herkenbare situaties op Radio 2 tijdens Benebene. • Studenten en alumni Erica Tuik-Vogel, Elizabeth Salerno en Ana Mondéjar Amat behaalden de halve finale van The National Flute Association Piccolo Artist Competition. Benieuwd waar dat al eindigen! • Jessica Harper, alumna 2022 van de afdeling Zang, werd geselecteerd als Stipendiatin (beurshouder/ jonge artiest) voor de Bayreuther Festspiele. - Piccolomasterstudente Carina Herdin won de auditie voor 3de fluit en piccolo bij het Landespolizeiorchester NRW. • Masterstudent Fluit Denisa Geislerova sleepte een contract in de wacht bij het Kupio Finland Orchestra. Ze zal haar werk combineren met haar laatste jaar aan het Conservatorium. • Bryggen mocht vorige week de Ultima voor Klassieke Muziek in ontvangst nemen! Bryggen, dat zijn docent Jolente De Maeyer en een heel peleton aan alumni van het Conservatorium. Zakelijk leider is docent Aäron Wajnberg. • Na een recordaantal aanmeldingen werden alumni Babette Craens (piano) en Fleur Stijbos (zang) als één van slechts vijf duo’s geselecteerd door Vrienden van het Lied. Ze mogen concerteren en worden uitgebreid aan het woord gelaten in het bijhorend vakblad. • Afgelopen weekend vond in Pelt het European Music Festival plaats. 91 koren met in totaal 2884 zangers uit 19 landen namen deel. Een aantal van de opgelegde werken die ze voorgeschoteld kregen, werden geschreven door studenten en alumni van onze school: Lara Denies, Richard He en Vigdis Hansa Elst. • Julita Burzynska, alumna fluit, won de derde prijs in de Tampere International Flute Competition!

MEI // Ongelofelijk! Studenten Educatieve Master Muziek Davy Bonnarens en Dauphine Van der Velpen maakten van hun stage gebruik om 23 leerlingen onder te dompelen in een heus muziekbad. Op drie maanden tijd leerden de kinderen zich uit de slag te trekken met een blaasinstrument en gaven ze een leuk slotconcert. RTV stond erbij en keek ernaar. • Begin mei vonden de audities voor de Orchestra Academy plaats. Drie studenten werden geselecteerd en mogen volgend seizoen een productie meespelen in de Munt en het Nationaal Orkest van België: Rubén Esparza (fagot), Javier Navarro Elizari (trompet), Karel Opsteyn (percussie). • Alumna Zang Fleur Strijbos won de eerste prijs in de categorie ‘Professionals’ op het XVde Concours Lyrique International Bell’Arte.

JUNI // Anna Alvizou (alumna Piano) en Jessica Harper (alumna Zang) veroverden zilver in de internationale liedcompetitie ‘Bolko Van Hochberg’. • Phaedra Pribilla, studente Zang, werd geselecteerd als Artist in Residence in de Koningin Elisabeth Muziekkapel. Ze start in september. 

Drama

AUGUSTUS // Johannes Lievens maakt en speelt zijn eerste theatermonoloog op Zomer Van Antwerpen (augustus 2023). SEPTEMBER // Lil Alia die in februari 2023 nog de maanrockrally won, wordt artist in residence bij Trix vanaf september 2023! 

OKTOBER // Sander Deckx (woordkunst, 2023) mist zijn moment niet na zijn afstuderen. Hij scoort enorm met zijn afstudeervoorstelling Zonderzeeër en speelt op verschillende podia en festivals. 

NOVEMBER // Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist, de drie gangmakers van AudioCollectief SCHIK namen de Carrièreprijs op de Podcastfestival in ontvangst voor hun uitzonderlijke bijdrage aan de Vlaamse én Nederlandse podcastgeschiedenis. De prijs werd hen overhandigd door alumna en Stubru gezicht Michèle Cuvelier. Op 11 november hebben ze ook hun nieuwe podcast 'De Erfenis' uitgebracht. DECEMBER // Eliza Stuyck (alumna acteren 2021) en Lilith Pas (alumna acteren 2023) zijn in Oost-Vlaanderen geselecteerd voor Eigen Kweek, een ontwikkelingstraject voor de talentontwikkeling van podiumkunstenaars. Ze richten een all female collectief op, genaamd OTTESSA. • Voor Eigen Kweek werd in Antwerpen het project van het trio Timon Kouloumpis (huidig masterstudent Acteren), Helder Onkelinx en Ruben Pauwels (beiden alumni acteren 2023) geselecteerd. Zij spelen het stuk 'genoeg nu over jou' van Magne van den Berg. JANUARI // 'Tosca' van Maud Vanhauwaert staat op de longlist van de Libris Literatuurprijs.

FEBRUARI // Ensors voor een hele rits alumni & docenten, onder meer voor hun werk in de film Wil en de serie 1985. • Lies en Saar (kleinkunst, 2023) lanceerden hun singel Lieveling onder meer op Radio 2 bij Kim Debrie. Hun EP komt er binnenkort aan.

MAART // Lil Alia, alumna Kleinkunst 2023, lanceert de songs die ze schreef voor haar masterproef als album.

APRIL // Alweer valt Audiocollectief SCHIK in de prijzen. Hun podcast BOB wordt door de luisteraars van VPRO bekroond tot beste podcast ooit. • Alumnus Acteren Prince K. Appia en alumnus compositie Noah Senden werkten samen mee aan Lange Wapper, een nieuwe voorstelling voor kinderen, geregisseerd door Clara Cleymans. Prince werd voor de gelegenheid geïnterviewd door De Standaard. • Nieuw werk van Kleinkunst alumna (2023) Elaine Hakkaart! Op 26 april loste ze de singel ‘Vreemde’ die ze maakte in voor het NTR programma Bedstay. • Klara-presentator en alumnus Acteren Johannes Wirix-Speetjens lanceert het boek en de podcast ‘Classical Queers’ waarin hij verhalen vertelt van queerpersonen die de kunstgeschiedenis kleurden.

MEI // Alumna Woordkunst Anneleen Van Offel schreef een boek en ze deed dat goed. Ze kreeg lovende kritieken voor ‘De Stem van Sulina’ in onder meer Humo, De Standaard, en Focus Knack. • Dat het niet altijd de jonge alumni moeten zijn die met het applaus gaan lopen, bewees Hugo Sigal vorige week in de halve finale van het Eurovisiesongfestival. Hij werd samen met zijn Nicole in de bloemetjes gezet tijdens de liveshow. • Klaas Mertens, alumnus Drama, lanceerde nieuwe muziek. De soundtrack van zijn mastervoorstelling Luftslott (2023) is nu te horen via je favoriete streamingdienst.

JUNI // Het stuk ‘Desire’ met ondermeer alumn Drama Mick Galliot Fabre en docent Louis Janssens werd geselecteerd voor Het Theaterfestival 2024. • Ook bij Theater aan Zee veel bekende gezichten en voorstellingen in de programmatie. Met een bijzondere vermelding voor de voorstellingen uit het Masterfestival die meteen werd geselecteerd. • Yelena Schmits, alumna Woordkunst, stelde op 15 juni haar nieuwe boek voor. In 'Hotel Kosmos' vertelt ze over Maia's spannende avonturen in het vakantiepark. • Alumnus Acteren Prince K. Appia werd zowel in De Morgen als in Humo uitgebreid geïnterviewd over zijn jeugd, zijn tijd aan het conservatorium en zijn toekomstplannen. 

Dans

MEI // Alumna bachelor Dans Marah Haj Hussein speelt op het aanstaande ‘Het Theaterfestival’ met haar voorstelling ‘Language: no broblem’.

JUNI // Bachelor Dans alumnus Nick Coutsier wordt uitgebreid aan de tand gevoeld door Nathalie Leysen (De Tijd) over zijn werk als movement director. Lees het volledige artikel hier. • Alumna Dans Kika Ilegems maakte samen met haar vader Herwig Ilegems de dansvoorstelling 'ONCE'. Begin juli kun je gaan kijken in de Blikfabriek. • Docent Tuur Marinus maakte samen met zijn broer Flup en partner Ariadna Estalella Alba 'A Walk In The Sculpture Park', een participatief audiowerk dat deel uitmaakt van de 'Come Closer' expo in het Middelheimpark. Heel de zomer lang te bewonderen.