Research class: PHANTOM RADIO | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Evenement
  • Research class: PHANTOM RADIO

Research class: PHANTOM RADIO

PHANTOM RADIO 
research class door Ine Meganck

In de nabije toekomst komt de efemere ruimte tussen 88 en 108 MHz leeg te staan door de verschuiving naar digitale radio. Phantom Radio wil op zoek gaan naar nieuwe artistieke invullingen van deze mentale en fysieke ruimte. Hoe kunnen kunstenaars aan de slag in deze onconventionele plek? Parasitair en hyperlokaal gebruik van deze geprivatiseerde ruimte maakt het mogelijk te ontsnappen aan de legale beperkingen van het medium. Hoe kunnen deze restricties creativiteit en productie verder versterken? Hoe creëer je zichtbaarheid waar er niets te zien is? Phantom Radio als een uitbreiding van de onzichtbare werk- en tentoonstellingsinfrastructuur van de school.

Tijdens de research class verdelen we vooraf geselecteerde geprinte materie die het vertrekpunt zal vormen voor het creëren van nieuw auditief werk. Deze werken gaan verder dan louter vertalingen van het gegeven vertrekpunt, het worden autonome en persoonlijke werken. We produceren, distribueren en denken na over betekenis, materialiteit, publiek, strategie & communicatie. Radio zoals we het kennen vergeten we. We gebruiken het medium bewust voor het creëren en tentoonstellen van nieuwe artistieke doeleinden. We denken abstract, los van cliché’s, los van frequentie, los van tijd en ruimte. Phantom Radio is mobiel en verschijnt waar en wanneer het werk het nodig acht. Radio komt niet meer naar ons, maar als publiek wordt je uitgenodigd actief op zoek te gaan.

We starten de research class met een lezing. Deze overloopt reeds eerder gedane projecten en de potentie van het medium. Dan gaat iedereen aan de slag, vertrekkend vanuit de objecten. Op basis van groeps- en individuele gesprekken worden de studenten begeleid en krijgen de werken vorm. De week zal worden afgesloten met een publiek radio-evenement waar de werken worden uitgestuurd binnen het radio-spectrum.


>> Deze research class maakt deel uit van de RESEARCH WEEK Oktober 2021 en ARTICULATE 2021.