RESEARCH CLASS: VISI.ON.AIR. THE MAN WHO FELL TO A DIGITAL EARTH | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Evenement
  • RESEARCH CLASS: VISI.ON.AIR. THE MAN WHO FELL TO A DIGITAL EARTH

RESEARCH CLASS: VISI.ON.AIR. THE MAN WHO FELL TO A DIGITAL EARTH

VISI.ON.AIR. THE MAN WHO FELL TO A DIGITAL EARTH
research class
door Jeroen Cluckers & Gina Poortman

In de cultfilm 'The Man Who Fell to Earth' (1976) bezoekt een buitenaards wezen genaamd Thomas Jerome Newton (vertolkt door David Bowie) onze planeet en integreert zich tussen de aardse bevolking. Hij ontwikkelt de opmerkelijke gewoonte om alle beschikbare tv-kanalen gelijktijdig te bekijken en zich te laten stimuleren door een overload aan audiovisuele prikkels, met een fikse verslaving tot gevolg.

Wat zou 'the man who fell to earth' voorgeschoteld krijgen wanneer hij vandaag de dag op aarde zou neerstrijken? Nog nooit in de geschiedenis was het medialandschap zo versnipperd. Door een steeds grotere verscheidenheid aan media-uitingen en een honger naar zelfexpressie is het kanaalaanbod de afgelopen jaren geëxplodeerd. Waar vroeger traditionele media – zoals radio en televisie – voornamelijk in handen waren van de overheid, bieden hedendaagse kanalen – zoals o.a. YouTube, Instagram, Facebook en TikTok – gebruikers de mogelijkheid om eigen content te delen en te streamen. Onzichtbare algoritmen hebben de tv-gidsfunctie overgenomen en brengen de kijker in ‘filter bubbles’, die zorgen voor een verstoord begrip van de realiteit. Hoe kunnen we, als kunstenaars, de tv-gidsfunctie opnieuw claimen en een artistiek antwoord formuleren op de huidige, steeds groter wordende overload aan audiovisuele prikkels?

“The strange thing about television is that it doesn't tell you everything. It shows you everything about life on Earth, but the true mysteries remain.” - Thomas Jerome Newton

De research class 'VISI.ON.AIR. THE MAN WHO FELL TO A DIGITAL EARTH' bevindt zich tussen verschillende spanningsvelden; materieel / immaterieel, analoog / digitaal en reëel / virtueel. Vijf dagen lang cureren studenten een nieuw format voor de ‘tv-gids’. Hoe ziet de hedendaagse tv-gids eruit? Wat is de functie en meerwaarde van een tv-gids in het huidige versnipperd medialandschap? Wat kan een hedendaagse tv-gids ons vertellen over onze huidige wereld en de daarbijbehorende menselijke conditie? De studenten zijn verantwoordelijk voor het inhoudelijke concept, de redactie, het ontwerp en de productie van de tv-gids en gaan elk aan de slag vanuit een zelf gekozen rol (bv. ontwerper, redacteur, curator, recensent, etc.).

Gevoed vanuit de persoonlijke artistieke praktijk worden er antwoorden en reflecties gegenereerd op onderzoeksvragen zoals: hoe gebruik je de overload aan (bewegend) beeldmateriaal als inspiratiebron voor je artistieke praktijk? Op welke manier breng je dit materiaal samen om gericht te communiceren binnen een versnipperd medialandschap? Hoe vul je aan met eigen beeldmateriaal? Op welke wijze gebruik je dit om over je artistieke praktijk en je werkproces te communiceren? Wat vertelt deze bundeling van informatie ons over het hedendaagse medialandschap, de mens en samenleving? Welke positie neemt jouw artistieke praktijk in tussen de verschillende spanningsvelden (materieel / immaterieel, analoog / digitaal, reëel / virtueel) die aan bod komen tijdens deze research class?

Presentatie research class 'VISI.ON.AIR: The Man Who Fell to a Digital Earth'
door studenten research class
Do 28.10, 17:00 – 18:30
in de Academie (Inkomhal)
en online via VISI.ON.AIR (link will follow)


Deze research class is onderdeel van het onderzoeksproject VISI.ON.AIR, waarmee MAXlab een dialoog op gang tracht te brengen over media, kunst en technologie. Inzet van dit onderzoeksproject is de ontwikkeling van een digitaal tv-kanaal. Onderzoekers vormen een redactie, conceptualiseren, ontwerpen en ontwikkelen de programma’s en nodigen studenten en externe kunstenaars uit om een bijdrage te leveren. Om tenslotte dat wat er binnen MAXlab en de Academie leeft op het vlak van digitale kunst, tastbaar bijeen te brengen in de vorm van een experimenteel en eclectisch overzicht.


(Beeld: The Man Who Fell to Earth © Studiocanal/Shutterstock)

>> Deze research class maakt deel uit van de RESEARCH WEEK Oktober 2021 en ARTICULATE 2021.