‘La baronne compose’: liederen en kamermuziek van barones Jacqueline Fontyn | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Project
  • ‘La baronne compose’: liederen en kamermuziek van barones Jacqueline Fontyn

‘La baronne compose’: liederen en kamermuziek van barones Jacqueline Fontyn

Eeuwenlang wordt de positie van de vrouw in de muziekgeschiedenis geminimaliseerd en gemarginaliseerd. Vrouwelijke componistes of uitvoerders blijven ook vandaag nog vaak gereduceerd tot muzen, zussen, echtgenotes of maîtresses van hun mannelijke tegenhangers. Toch maakten vrouwen zoals de Antwerpse componiste Jacqueline Fontyn (°1930) hoogstaand werk, bouwden zij succesvolle internationale carrières uit en hadden een significante impact op het Belgische en Antwerpse muziekleven.

Dit onderzoeksproject wil het leven en werk van Jacqueline Fontyn, een alumna en gewezen docente van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, uit de schaduw van dat van haar mannelijke collega’s heffen en in haar eigen individualiteit te herwaarderen en te valoriseren. In het onderzoek wordt vooral gefocust op haar liederen en kamermuziek. In de aanloop naar de festiviteiten ter gelegenheid van haar 90ste verjaardag leidt dit alles tot toonmomenten, uitvoeringen, lezingen, en de publicatie van artikels, partituuruitgaven en een boek. 
 

ONDERZOEKER(S)