Compositie | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Muziek
  • Compositie

Compositie

Afstudeerrichting Compositie

Componeren is creëren, het onderzoeken en ontwikkelen van je eigen muziektaal. Centraal in dit creatieproces staat je unieke persoonlijkheid, die door kennis, vakmanschap, inzicht en een open, (onder)zoekende blik je creativiteit en originaliteit weet vorm te geven in nieuwe muziek. Daarbij is er aandacht voor constant veranderende maatschappelijke structuren, diversiteit en inclusie.

De compositieklas wordt geleid door een team van ervaren componisten en docenten (Alain Craens, Bram Van Camp, Steven Prengels en Mathias Coppens) die werken in de geest van Wim Henderickx. Als student krijg je twee docenten die je elk vanuit hun expertise zullen begeleiden in het zoeken naar jouw muzikale identiteit en je de nodige compositorische tools zullen aanreiken: enerzijds met respect voor traditie, maar anderzijds ook met gedrevenheid tot vernieuwing.

De compositieklas is het kloppend hart van het conservatorium door haar intense samenwerking met alle afdelingen: instrument, zang, dans en interdisciplinaire projecten (o.a. met de Academy of Fine Arts).

De studenten vormen een hechte groep met een eigen concertorganisatie (‘This is not a concert hall’), en kunnen naar hartenlust experimenteren binnen een stimulerende omgeving. Het Ensemble XXI creëert nieuwe composities op de eindexamens.

De afdeling werkt ook samen met externe partners voor specifieke projecten: HERMESensemble (Times Academy), Antwerp Symphony Orchestra (Soundmine) en Symfonieorkest Vlaanderen (SOV Composers Academy).

Bachelor

Bachelor studenten worden intensief begeleid in de ontwikkeling van een sterk onderbouwd analytisch inzicht en een onderzoekende ingesteldheid. Algemene muzikale kennis en vaktechnische vaardigheden ondersteunen je zoektocht naar een eigen creatieve persoonlijkheid. Het programma voorziet naast Compositie ook in Muziekschriftuur en Instrumentenleer/Orkestratie, waardoor creativiteit gefundeerd wordt door een sterke basiskennis. Artistiek onderzoek, algemene culturele vorming en doorgedreven analyse zijn tevens belangrijke onderdelen van je curriculum. Elektronische muziekcompositie, Instrument, Praktische Harmonie en Improvisatie of Interdisciplinair Project kunnen opgenomen worden als keuzevakken.

Master

De tweejarige masterstudie richt zich specifiek op het verfijnen en uitbouwen van je persoonlijke muziektaal en biedt een waaier aan (interdisciplinaire) projecten, concerten, samenwerkingsverbanden en masterclasses. Het programma bevat, naast een beperkt aantal vaste opleidingsonderdelen, veel ruimte voor persoonlijke invulling. Deze brede en open aanpak, in combinatie met een coaching door meerdere compositiedocenten vormt een ideale voedingsbodem tot het uitbouwen van je eigen taal en schrijfstijl. Elk nieuw idee wordt met veel respect in een open omgeving behandeld vanuit verschillende visies en steeds begeleid in overleg.

Profielen binnen de masteropleiding

Omdat er een grote diversiteit aan stijlen, genres en formats is waarin componisten actief zijn, kan je je oriënteren binnen één van de vier profielen:

  • Composer - Composer
  • Composer - Performer
  • Composer - Educator
  • Composer - Composer for Media

Deze profielen zijn niet altijd even strikt afgebakend en zijn eerder oriënterend bedoeld. In overleg met je docenten stel je je eigen curriculum samen a.d.h.v. een keuzepakket van 18 studiepunten, dat je invult met een selectie uit specifieke opleidingsonderdelen.

Lees meer over de verschillende profielen.