Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
  • Muziek
  • Compositie

Compositie

Compositie

Componeren is creëren; het onderzoeken en ontwikkelen van een eigen muziektaal. Centraal in dit creatieproces staat de unieke persoonlijkheid van elke componist, die door kennis, vakmanschap, inzicht en een open, (onder)zoekende blik zijn creativiteit en originaliteit weet vorm te geven in nieuwe muziek. Compositiedocent Wim Henderickx stuurt een gedreven team aan dat je individueel stimuleert om in alle openheid je eigen taal te ontdekken en te ontplooien: enerzijds met respect voor traditie, maar anderzijds ook met gedrevenheid tot vernieuwing.

Bachelor studenten worden intensief begeleid in de ontwikkeling van een sterk onderbouwd analytisch inzicht en een onderzoekende ingesteldheid. Algemene muzikale kennis en vaktechnische vaardigheden ondersteunen je zoektocht naar een eigen creatieve persoonlijkheid. Het programma voorziet in Praktische Harmonie en Improvisatie, Muziekschriftuur, Orkestratie en Elektronische muziek, waardoor creativiteit gefundeerd wordt door een sterke kennisbasis. Artistiek onderzoek en doorgedreven analyse zijn tevens belangrijke onderdelen van je curriculum.

De tweejarige masterstudie richt zich specifiek op het verfijnen en uitbouwen van je persoonlijke muziektaal en biedt een waaier aan (interdisciplinaire) projecten, concerten, samenwerkingsverbanden en masterclasses. Het programma biedt, naast een beperkt aantal vaste opleidingsonderdelen, veel ruimte voor persoonlijke invulling. Deze brede en open aanpak, in combinatie met een coaching door meerdere compositiedocenten, vormt een ideale voedingsbodem tot het uitbouwen van je eigen taal en schrijfstijl. Elk nieuw idee wordt met veel respect in een open omgeving behandeld vanuit verschillende visies en steeds in overleg. Kies je voor de Educatieve master Muziek, dan vervolg je het mastertraject in Muziek en combineer je dit met vakken zoals vakdidactiek, stages, projectwerk en ondersteunende opleidingsonderdelen. De educatieve master wordt afgesloten met een masterproef die bestaat uit 2 luiken: een masterproef in jouw discipline en een kunst-educatief project dat je zelf creëert.