Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Persoon
  • Guido de Neve

Guido de Neve

Guido de Neve werd op zijn 11de als leerling aanvaard aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel in de klas van Kati Sebestyen. In 1989 stichtte hij het E.Ysaÿe Ensemble, waaruit in 1996 het Spiegel Strijkkwartet ontstond.

Sinds 2004 concerteert Guido de Neve zowel op de moderne viool als op barokviool en romantische viool om zo de klankwerelden van zowel oude als moderne instrumenten te exploreren. Zo vertolkte hij o.a. samen met Jan Michiels aan de pianoforte de integrale sonates van Ludwig van Beethoven en de sonate van César Franck en Guillaume Lekeu op historische instrumenten. Samen met Frank Agsteribbe aan het klavecimbel stonden onder meer de sonates van Bach en de Vlaamse Willem Gommaar Kennis op het programma.

De Neve wordt wijd en zijd gewaardeerd voor zijn opzoekingswerk naar en 'restauratie' van onuitgegeven manuscripten. Zo herontdekte hij totaal vergeten meesterwerken van onder meer G. Lekeu, E. Ysaÿe, J. Jongen en A. De Boeck, creaties die zowel in de concertzaal als op cd enorme bijval genoten. De jongste jaren werden talrijke werken voor en met hem geschreven. Voor die inzet ter bekendmaking van de Belgische toondichters ontving hij in 1993 de Willem Pelemansprijs.

Opleidingsonderdelen: Vakgroepvoorzitter Viool, Viool, Kamermuziek