‘VLAAMSE VLEUGELS’ | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Project
  • ‘VLAAMSE VLEUGELS’

‘VLAAMSE VLEUGELS’

Negentiende eeuwse pianomuziek uit Vlaanderen geniet bij pianisten, pianopedagogen, onderzoekers én publiek weinig bekendheid. Uitgaven en opnamen zijn eerder zeldzaam, op enkele werken van bekende componisten als Peter Benoit en Edgar Tinel na. Dit gebrek aan bronnen verklaart ook waarom hun werk in buitenlandse overzichtspublicaties niet of nauwelijks aan bod komt.

Het doel van dit onderzoeksproject is het publiceren, uitvoeren en opnemen van meerdere bloemlezingen van pianowerk uit de 19de eeuw, van de hand van componisten geboren of wonend/werkend in Vlaanderen. Uit handschriften en oude uitgaven uit de conservatorium bibliotheken van Antwerpen, Brussel en Gent, wordt een selectie gemaakt op basis van kwaliteit en diversiteit. Het doel is een panoramisch overzicht te bieden van de pianoliteratuur uit de negentiende eeuw. Een finale selectie wordt gerealiseerd via uitvoeringen door het onderzoeksteam en pianostudenten.

Na een zorgvuldige editie van de geselecteerde partituren worden ze uitgegeven en voorzien van een kritisch bericht en inleiding waarin de componist en het werk gesitueerd worden en uitvoeringsadvies gegeven wordt. In samenwerking met de pianoklassen worden concerten en een cd-opname gerealiseerd, beide op historische Pleyel- en Érard-vleugels.