Applaus Conservatorium - 2013-2019 | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Home
 • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
 • Applaus 2013-2019

Applaus 2013-2019

DIT WAS 2019

Benjamin Ceyssens, student compositie, wint Belgium's Got Talent 2019. Proficiat Benjamin! 

Dankzij onze ondersteunende partners kunnen we met gepaste trots de laureaten van de beurzen 2019-2020 bekend maken:

 • Floris Van der Veken, saxofoon: ontvangt als laureaat van de Oranjebeurs een beurs ter waarde van €3000. Deze beurs wordt uitgereikt door het Oranjebeurscomité met de ondersteuning van de Belgisch-Nederlandse Vereniging en het Consulaat van Nederland in België. Floris zal een deel van het programma verzorgen tijdens het Nieuwjaarsconcert Oranjebeurs op 13 januari 2020 en een recital brengen in de ambtswoning van de Consul-Generaal van Nederland in het najaar van 2020.
 • Anke Verslype, jazzpercussie: laureaat Soroptimisten, ontvangt een beurs van €1500 uitgereikt door de Soroptimist International Club Antwerpen.
 • Daphné Termote, Kleinkunst: laureaat Soroptimisten, ontvangt een beurs van €750 uitgereikt door de Soroptimist International Club Antwerpen.
 • Nabiha El Nasire, Acteren: laureaat Soroptimisten, ontvangt een beurs van €750 uitgereikt door de Soroptimist International Club Antwerpen.

Lucas Vandervost is de allereerste doctor in Drama van het Conservatorium. In totaal staat de teller hiermee op tien doctores in de kunsten.

Alumna Drama Joke Emmers wint de Juryprijs van de 'Flemish Competition: Fiction - Best Acting'! Ze stal de harten van de jury met haar empathische voorstelling van een verpleegster onder druk in Vincent Groos' Lieve.

blackwave., met (oud-)studenten Jazz Willem Ardui (zang), Jarno Verheyen (keys) en David Idrisov (basgitaar), is genomineerd in categorieën ‘Beste Groep’ en ‘Urban’ van de MIA's: https://mias.een.be/blackwave.

Felix Machtelinckx, alumnus Kleinkunst en frontman van Tin Fingers, palmt op 14 februari samen met zijn band de AB in voor de presentatie van hun tweede album 'Almost Never No Love'. 

Zowel laatstejaarsstudente Acteren Btissame Bourrich als alumnus Evgenia Brendes nemen een rol op in Move (on), een creatie van toneelspelersgezelschap STAN in samenwerking met Kloppend Hert.

Duo Volgaris met Richard He (student piano en compositie) won de eerste prijs in de Chieri International Competition 2019 in Italië in de categorie 'Kamermuziek Duo'. 

Koen Kessels, docent en lid van de artistieke directie van het Conservatorium, is genomineerd in de categorie 'Outstanding Creative Contribution' van de 'National Dance Awards' als muziekdirecteur aan het 'Birmingham Royal Ballet'. Lees meer.

Saxofoonstudent Manu Adán Herrera bij Hans de Jong is geselecteerd voor het European Wind Youth Orchestra. Hiervoor speelt hij begin november concerten in Duitsland, Frankrijk en Luxemburg met jonge studenten van over heel Europa.

Txemi Etxebarria studeerde vier jaar geleden af bij Ivo Venkov (orkest directie) en werd derde van de 36 deelnemers in de diregentenwedstrijd ‘Concorso Citta’di Brescia Giancarlo Facchinetti Per Direttori D’Orchestra’ in Italië. Dankzij twee concerten in België en Nederland kon ze zich goed voorbereiden voor deze wedstrijd met hedendaagse muziek en muziek van Italiaanse componisten. 

Onderzoeker en docent Katharina Smets won de derde plaats op de Prix Europe met haar radioprogramma Misia op Klara.

De Vlaamse singer-songwriter Hannelore Bedert wint de Bronzen Uil publieksprijs voor haar debuutroman “Lam”. Daarin vertelt ze het verhaal van Lucia die na het overlijden van haar vader besluit haar lot in eigen handen te nemen, en af te rekenen met het verleden. Haverkamp en Bedert zullen samen met Lenny Peeters en Bert Moerman, die vorig jaar respectievelijk De Bronzen Uil en de publieksprijs wonnen, deel uitmaken van De Bronzen Uil tournee 2019-2020.

Het debuut van Men In Tears is de ideale plaat om het weekend in te gaan. Met 'The Weather' brengen Sander Geudens, alumnus Kleinkunst, Nils Van der Plancken, alumnus Compositie en Evert Cleenders, voormalig student piano hun eerste single en videoclip uit. Een echte kunstcampussong! 

Alumnus Vincent Van Meenen publiceerde zijn boek 'We houden zo van Anthi' als deel van zijn onderzoeksproject. Hij startte in september 2019 ook met zijn doctoraatsonderzoek. 

Twee jong afgestudeerden van onze opleiding Drama, Evgenia Brendes en Michael Vergauwen, werden op 8 september 2019 bekroond door hun collega-acteurs van de Acteursgilde met de voor het eerst uitgereikte theaterprijs voor acteurs.

Alumnus Dans Nick Coutsier danste aan de zijde van Beyonce in haar videoclip The Spirit. Bekijk de video hier.

Oudstudent Bart Van Reyn wordt met ingang van seizoen 19-20 de nieuwe muziekdirecteur van het Vlaams Radiokoor. Als jonge Vlaamse dirigent bouwde Bart een interessant parcours uit in binnen-en buitenland, wat niet onopgemerkt bleef.

De Antwerpse sopraan en alumna Karen Vermeiren (38) maakt kans op de Oostenrijkse Meistersinger Award. Dat is een onderscheiding voor ’s werelds beste vertolking van werken van de componisten Mahler, Wagner en Verdi.

Alumna Woordkunst Anneleen Van Offel is de nieuwe Letterzetter van Stad Kortrijk tot juni 2021. In de komende twee jaar zal zij haar uiterste best doen om woordkunst steviger in de openbare ruimte te brengen en jonge kunstenaars op te leiden tot creatieve ondernemers. Door haar aanstelling wordt ze ook de curator van het Memento Woordfestival Kortrijk in 2020 en 2021. Proficiat en veel succes!

Voor de auditie voor vervangers fluit/piccolo van het Orquesta de Extramadura werden studenten picollo Ester Esteban Solana en Beatriz Gallardo Olmedo als eerste en tweede geplaatst voor de piccolo job. Dat betekent dat ze beiden regelmatig professioneel aan het werk zullen kunnen gaan volgend jaar.

Elke Elsen, een van onze afgestudeerde piccolo masters, werd zopas aangesteld als tweede fluit/piccolo bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in Amsterdam.

Jappe Dendievel, 14 jaar jong en fagotleerling bij Francis Pollet binnen het Jong Conservatorium programma, slaagde voor de auditie in Amsterdam van het Royal Concertgebouw Orchestra Young. Tijdens de zomer worden de jonge musici 18 dagen lang ondergedompeld in een muzikaal bad: kamermuziek, individuele lessen en een orkestproject onder leiding van Pablo Hera Casado. De jongeren spelen er het vioolconcerto van Mendelssohn en de vijfde symfonie van Tsjaikovski, met concerten in het Concertgebouw Amsterdam en studio 4 van het Flageygebouw in Brussel.

Alumna Lucija Stilinović (fluit, Aldo Baerten) won de tweede prijs in de Koussevitzky Young Artist Award wedstrijd in New York. Proficiat!

Alumna Elke Elsen (piccolo, Peter Verhoyen) werd aangesteld als tweede fluit en solo piccolo bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in Amsterdam. We wensen haar veel succes!

Alumnus compositie Bram Van Camp, schreef het verplichte werk voor de avondsessie van de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd dat werd gespeel door twee van de geselecteerde violisten.

Voor haar dichtbundel 'Nachtroer' won alumna Woordkunst Charlotte Van den Broeck gisteren De Paul Snoekprijs 2019 uitgereikt door het stadsbestuur van Sint-Niklaas. De prijs bekroont een bundel Nederlandstalige poëzie. Alfred Schaffer, Tonnus Oosterhof, Peter Holvoet-Hanssen, Joost Zwagerman, Nachoem Wijnberg en vele anderen gingen Charlotte voor in deze prijs.

Hoofddocent Schrijven Bart Moeyaert wint de "Nobelprijs voor jeugdliteratuur" ofwel de 'Astrid Lindgren Memorial Award 2019', dé belangrijkste prijs voor jeugdliteratuur.

Proficiat student piano Brecht Valckenaers! Hij haalt wederom een mooie overwinning binnen: de eerste prijs in de hoogste categorie van de Steinway Piano Competition Belgium. Eind 2018 was hij ook al laureaat van de Cantabile Pianowedstrijd voor de Jeugd 2018.

Alumnus Jazz en contrabassist Hannes d'Hoine laat zich als Jon Doe One bijstaan door collega-alumni Elko BlijweertMichael BrijsJeroen Stevens en Han Stubbe voor zijn debuutplaat "Small Numbers". Verwacht je aan dromerige melodieën en improvisatie die alle kanten op kan in een mix van filmische elektronica, dwarsfluit, marimba en contrabas. Hij stelt de plaat voor op 9 mei in De Studio in een duo concert met Yves De Mey.

Het Soet Kempeneer Trio met Bram De Looze aan de piano en Samuel Ber aan de drums won gisteren de eerste Koninklijk Conservatorium Antwerpen Jazz Award! De jury was zo onder de indruk van de tweede finalist, het Roeland Celis kwintet, dat ook zij een plaats krijgen op de affiche van het JazzBoz Festival in Bergen op Zoom. PROFICIAT en bedankt aan Jazzboz voor de fijne samenwerking!

De Jazzopleiding en de afstudeerrichting Woordkunst (Drama) hebben aan het begin van de lente onmiskenbaar de toon gezet met een unieke en niet te missen samenwerking: While I'm Still Young. WrittenInMusic schreef er een mooi review over. 

Jazzdocenten Ben Sluijs en Bert Cools vielen in de prijzen tijdens de Klara's. De cd 'Particles' van het Ben Sluijs Quartet, met ook oud-student Bram De Looze en docent Dre Pallemaerts, kreeg de prijs voor 'Beste Belgische cd Jazz'. 🔈 Beluister De cd 'Naktės' van Merope met gitarist en docent Bert Cools werd de 'Beste Belgische cd World'. Deze bekroonde cd werkt als een soundscape waarin world en jazz in dialoog gaan met elkaar. 🔈 Beluister

Drie pianostudenten van Polina Leschenko gingen tijdens de 21st-century Art Competition (onderdeel van het IX International Forum - Musical Performance and Pedagogy in Madeira, Portugal) met prijzen aan de haal. Alina Taraban kreeg de eerste prijs, Minjung Jeon de tweede en Stijn Claeys ontving de Grand Prix (beste over de categorieën heen).

Stan Geudens, student uit het Jong talent en Jong Conservatorium programma, won de eerste prijs op de RAGO international guitar competition te Stuttgart, Duitsland. Proficiat! 

Proficiat aan het Soet Kempeneer trio (Soet Kempeneer - bas, Bram De Looze - piano, Samuel Ber - drums) en het Roeland Celis Kwintet (Roeland Celis - gitaar, Gert-jan Dreessen - drums, Cyrille Obermüller - bas, Karel Cuelenaere - piano, Sylvain Debaisieux - sax). Zij zijn de finalisten van de KCA Jazz Award. Lees meer

Docent Jozef De Beenhouwer ontving de Prijs Peter Benoit 2019 tijdens een prachtige Peter Benoit Herdenking. Hij verzorgde, samen met sopraan Liesbeth Devos en het Spiegel String Quartet, ook een prachtig recital tijdens deze avond die doorging in het Museum Vleeshuis Klank van de Stad. Lees meer.

Proficiat Dans studente Jasmine Lily Norton, alumnus Woordkunst Tijmen Govaerts en Jazz studente Diana Pavlidi! Zij ontvangen de PlayRight+ prijs voor hun uitzonderlijke uitvoerende artistieke kwaliteiten. Lees meer.

Linde Verjans, alumna uit de vioolklas van Tatiana Samouil, is geslaagd voor de eerste viool van het Antwerp Symphony Orchestra

Docent Ewald Demeyere won de contrapuntwedstrijd van de prestigieuze 'Carl Philipp Emanuel Bach: The Complete Works'. De opdracht bestond erin een vijfstemmig werk te componeren op een kort fragment van C.P.E. Bach op B-A-C-H. De tien inzendingen werden zorgvuldig onderzocht en anoniem beoordeeld. De jury besloot unaniem om de compositie van Ewald Demeyere te selecteren als zijnde "de meest volbracht en natuurlijk in zijn flow. 

Oud-student en Belgisch Iraans componist Houman Khalaj is met zijn stuk "Lullaby for Children of Syria" geselecteerd als internationaal deelnemer voor de 20ste editie van SoundMine, een internationale compositiestage van Musica - Impulscentrum voor Muziek, met intensieve coaching door componisten van topniveau zoals docent Wim Henderickx. Het Antwerp Symphony Orchestra zal tijdens het feestelijk Toonmoment compositiestage SoundMine op 14 mei Houmans stuk spelen.

Applaus voor jazz student Cyrille Overmüller! Hij ging tijdens de Leuvense Cultuurprijzen aan de haal met de Prijs voor Beloftevol Talent. “Met de Prijs voor Beloftevol Talent wil Leuven veelbelovend en fris talent uit de stad helpen de vlucht vooruit te nemen. De prijs is niet louter decorum, de laureaat krijgt extra speelkansen in de stad, samen met een geldsom van  3000 euro”, licht Denise Vandevoort toe. “De jury, samengesteld uit experten uit verschillende culturele disciplines, liet haar oog vallen op jazzmuzikant Cyrille Obermüller.” Cyrille Obermüller (°1994) is Leuvens, jong en supergetalenteerd. Hij groeide in no time uit tot een veelgevraagd bassist en speelde al op gerenommeerde jazzfestivals in binnen- en buitenland. Daarnaast vindt hij nog de tijd om de programmatie van ‘La Conserve’, het Leuvense Center for Jazz and Improvised music, te verzorgen. Lees meer.

Drie sterren voor 'Suite Réunion' van het Piet Verbist Quartet met jazzdocent Piet Verbist (contrabas) en oud-studenten Bart Borremans (saxofoon) en Bram Weijters(piano). Ze kregen een mooi review en werden beloond met drie sterren door het legendarische Amerikaanse DownBeat Magazine.

Jazzstudent Gert-jan Dreessen is laureaat van de BAEF Music Fellowship 2019 en krijgt een beurs om een volledig jaar in New-York te gaan wonen en studeren. Na alumnus Bram de Looze is Gert-Jan al de tweede jazzstudent van het Conservatorium die deze prestigieuze beurs mag ontvangen. Proficiat met deze prachtige verwezenlijking!

Proficiat aan volgende studenten, zij sleepten allemaal een mooie beurs in de wacht:

De educatieve projecten 'Macbeth' van Andy Van Kerschaver en 'Wachtgeluiden' van Misja Nolet zijn de geselecteerde projecten voor Art Educator in Residence 2018-2019. Ze ontvangen daardoor een waardevolle ondersteuning van Musica Impulscentrum voor Muziek, Koninklijk Conservatorium Antwerpen en deSingel Internationale Kunstcampus. Lees meer.

Proficiat Arts in Society Award laureaten Jonathan Westhorp, Misja Nolet, Sascha Bornkamp, Yelena Schmitz en Jef Callebaut! Zij werden genomineerd voor de Arts in Society Award en ontvangen daarom financiële ondersteuning om hun participatief kunstproject, dat inspeelt op een maatschappelijke uitdaging, verder uit te werken. Lees meer.

DIT WAS 2018

Alumnus klarinet Ricardo Matarredona is de nieuwe klarinettist voor het symfonieorkest van De Munt. Ook Ivo Lybeert (docent klarinet) speelt klarinet in dit orkest. 

Student klarinet Maarten Takken is de nieuwe laureaat van de Oranjebeurs. Deze beurs wordt jaarlijks uitgereikt door het Oranjebeurscomité en de Belgisch-Nederlandse Vereniging in nauwe samenwerking met het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Maarten zal de beurs officieel ontvangen tijdens het nieuwjaarsconcert BENEV. Lees meer.

Verschillende alumni en studenten jazz zijn genomineerd voor de MIA's. Jo Hermans (alumnus trompet) is genomineerd in de categorie Beste muzikant. blackwave. met Jarno Verheyen (student keys) en David Idrisov (student bas) is genomineerd in maar liefst drie categorieën: Doorbraak, Groep en Urban. Arsenal met Judith Okon (alumna zang) is genomineerd in de categorie Live Act. Lees meer.

Alumna jazz Anneleen Boehme is dit seizoen de ‘speciale gast’ in Rataplan. Zij mag een concertreeks samenstellen met eigen projecten en gast-muzikanten: de Connections 18:19. Ze koos voor GIZMO en LABtrio. GIZMO bestaat volledig uit alumni jazz van het Conservatorium Anneleen Boehme (bas), Geert Hendrickx (gitaar), Cho Rong Kim (piano), Simon Raman (drums) en Conservatorium docent Ben Sluijs (alt saxofoon). De samenwerking ontstond uit het coachingproject met Jazz Middelheim waarbij ze mochten spelen met Amerikaans saxofonist Chris Cheek. LABtrio, met oud-student Bram De Looze.

Blackwave, met jazzstudenten Jarno Verheyen (keys) en David Idrisov (basgitaar), mag op het Nederlandse showcasefestival Eurosonic, de Music Moves Europe Talent Award in ontvangst nemen in de categorie hiphop/rap. Music Moves Europe is een internationaal ondersteuningsprogramma voor de Europese muzieksector. De Music Moves Europe Talent Awards worden jaarlijks uitgereikt aan opkomende artiesten die de Europese sound van vandaag en morgen vertegenwoordigen. De prijs ondersteunt de muzikanten bij het ontwikkelen en versnellen van hun internationale carrière.

Proficiat aan student piano Brecht Valckenaers (student bij Nikolaas Kende)! Hij is laureaat van de Cantabile Pianowedstrijd voor de Jeugd 2018. Daarom speelt hij komende zaterdag het 2de pianoconcerto van Liszt in de Blauwe zaal van deSingel Internationale Kunstcampus samen met het Limburgs Orkest Jeugd & Muziek - LOJM o.l.v. Dirk De Caluwe tijdens het volledig uitverkochte Cantabile Laureatenconcert 2018.

ZINK heeft zich geplaatst voor de BILL Award 2018! ZINK is een jong literair collectief dat bijna volledig bestaat uit studenten en alumni Woordkunst. Ze onderzoeken de spankracht van het begrip ‘literatuur’ en publiceren vier keer per jaar een tijdschrift, te krijgen via abonnement of in de betere boekhandel. Stem ze naar de overwinning

Aan de indrukwekkende productie 'Het Credo Van Messiaen' van I SOLISTI werkten in totaal meer dan 25 studenten, docenten en alumni van het Conservatorium mee. Deze musici, met uitsluitend blazers en slagwerk brachten 'Eclairs sur l'Au-Delà' en' Et Exspecto' van de meester in Leuven (Festival 20/21), Antwerpen (deSingel), Amsterdam (Muziekgebouw aan 't IJ) en Gent (De Bijloke). Lees meer.

Het International Accordion Days in Prague plaats is een internationale wedstrijd en festival voor accordeonsolisten, kamermuziekensembles en accordeonorkesten. Sebastian Dierckx, student accordeon in de klas van Ludo Mariën, heeft een belangrijke bijdrage geleverd in het eindresultaat van het Mols Accordeonensemble o.l.v. Ludo Mariën, dat uitgeroepen werd tot ’Festival Laureate’ en winnaar van de orkestreeksen. Lees meer.

Stijn Claeys, student piano bij Polina Leschenko won de tweede prijs in het Concours international de piano Nice Côte d'Azur. De eerste prijs werd niet uitgereikt. Foto.

Olsi Leka, docent cello, bracht een nieuwe CD Reminiscence uit. Samen met pianist Peter Caelen en fotograaf Frédéric Pauwels creëerde hij ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het einde van Wereldoorlog I een unieke herdenkings-CD, die klassieke muziek, hedendaagse fotografie en geschriften van toenmalige soldaten en hun geliefden tijdens de oorlog, samenbrengt.

Oceane Knop, alumna Muziek uit de fluitklas van Aldo Baerten, won de tweede prijs op de Concours International Souffle

Gergö Szánkár, student saxofoon bij Hans de Jong, behaalde de eerste prijs in de Fifth István Köles saxophone competition, een Hongaarse wedstrijd in Békéscsaba. István Köles was er een bekende leraar en saxofoonspeler. Gergö Szánkár won de prijs met 'Melbourne 1mvmnt' en 'Bach g minor voor soprano'.

Bruno Ferreira alumnus compositie bij Wim Hendrickx is genomineerd voor de 'SABAM Award for the Most Original Composition by a Young International Composer' die wordt uitgereikt door de 'World Soundtrack Academy'

Docent Eliane Rodrigues prijkt in september op de cover van het magazine Pianist waarvoor ze ook een interview gaf over muziek en lesgeven. Lees meer

Vier sterren in De Standaard voor Give Space, de nieuwe cd van Steiger met alumni Kobe Boon (bas) en Simon Raman (drums)! “De muziek van het trio verveelt nooit, zo rijkgeschakeerd is elk nummer."

Het was een feestelijk weekend voor de opleiding Drama van het Conservatorium. Niet alleen op het Gala van de Ensors vielen oud-studenten Natalie Broods, Mathias Schoenaerts en Liesa van der Aa in de prijzen, Bruno Vanden Broecke ging aan de haal met de Louis D'or in Nederland. Lees meer.

Oud studenten Muziek Thomas Deckx (drums), Kimberly Dhondt (zang) en Joachim Thys (saxofoon), geven met Evil Empire Orchestra, gegroeid uit het eindwerk van Joachim, in oktober zes concerten op een rondreizend jazzfestival in de buurt van Shanghai. Lees meer.

Het gaat hard voor alumnus Woordkunst Tijmen Govaerts, hij is deze herfst in maar liefst drie films te zien: 'Girl', 'Kursk' en 'Wij'. Lees meer.

Eerste EP voor Gizmo: In 2015 stonden gitarist Geert Hendrickx, pianiste Cho Rong Kim, drummer Simon Raman en bassiste Anneleen Boehme samen met de Amerikaanse saxofonist Chris Cheek op de main stage van Jazz Middelheim in het kader van het Coachingproject. Intussen vervoegde ook saxofonist Ben Sluijs de band. Lees meer.

Alumni Woordkunst Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist vallen weer in de prijzen met hun podcast 'Bob'. Als Audiocollectief Schik gaan aan de haal met de eerste prijs in de Dutch Podcast Awards binnen de categorie 'Verhalend - Storytelling'.

Hans Depelchin, student Woordkunst, schreef het kortverhaal ‘Lijken in een bloemenveld’ voor de schrijfles van Yella Arnouts. Hij won met deze tekst Babylons Interuniversitaire Literaire Prijs. Anke Verschueren, ook student Woordkunst, haalde de tweede plaats. Lees 'Lijken in een bloemenveld' en de tekst van Anke 'Wat ik nodig heb om u te kunnen schrijven'. Lees meer

Een welverdiende proficiat aan alumna Woordkunst Emma Lesuis! Zij wint een coproductiebijdrage van €6.000 en een jaar lang zakelijke ondersteuning van Amplo Vlaanderen. Daarnaast mag ze haar concept realiseren op Het TheaterFestival 2019 in Gent! Lees meer.

Onze piccolo studenten deden het uitstekend op de 46e Annual National Flute Association Convention die doorging van 9 tot 12 augustus 2018 in Orlando (USA). Maddi Goodwin kreeg de prijs voor de beste uitvoering van het plichtwerk, en maakte indruk met haar lezing over haar Vivaldi-masterpaper. Marjolein Lemmens plaatste zich voor de finale van de wedstrijd en behaalde een schitterende tweede plaats. Proficiat!

Tin Fingers, met student Kleinkunst Felix Machtelinckx, stond op 16 augustus op het Castello-podium van Pukkelpop 2018. Humo en De Standaard schreven mooie reviews over hun optreden. 

Op 10 augustus 2018 stond FONS. ft Logan Richardson op de Main Stage van Jazz Middelheim. FONS. bestaat uit jazzstudenten Lennert Baerts (saxofoon), Gert-Jan Dreessen (drums) en Jeroen Reggers (gitaar). Er werden mooie woorden geschreven over het optreden. 

Docent Ewald Demeyere werd gevraagd als jurylid aan te treden in de internationale prestigieuze Oude Muziek wedstrijd Telemann-Wettbewerb in Magdeburg in maart 2019. 

Master 2 student hobo Christian Impaziente won de tweede hobo positie in De Munt. Hierdoor staat hij voortaan naast zijn docent Luk Nielandt op de planken. Proficiat aan beide! 

Elke Elsen, alumna piccolo bij Peter Verhoyen, staat voortaan op het podium met het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Josue Berrocal, masterstudent uit de marimba klas van Ludwig Albert heeft de eerste prijs gewonnen van de American Protégé Music Talent Competition. Als eerste laureaat verzorgt hij een concert in de befaamde Carnegie Hall. Een verdienstelijke aanwinst in de palmares van meer dan 70 behaalde internationale wedstrijdprijzen door alumni marimba. Proficiat voor Josue Berrocal!

"Dat kersverse conservatoriumalumni niet alleen over muurtjes durven kijken, maar ook boudweg aan de andere kant durven gaan staan, is anno 2018 een feit. Met zijn tweede album trekt Donder resoluut de kaart van het experiment en dat levert een verrassende verschuiving van het groepsgeluid op." lezen we op www.enola.be. Lees het volledige review van het tweede album van pianist Harrison Steingueldoir, bassist Stan Callewaert en drummer Casper Van De Velde.

Pianist Andreas Bral, saxofonisten Bart Borremans, Lennert Baerts en Hanne De Backer samen met zangeres Dunja Mees, allen studenten aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, kregen de opdracht, onder leiding van drummer Teun Verbruggen en bassist Nicolas Thys, het onverbloemd manifest ‘We Insist!’ (1960) van Max Roach (geschreven samen met Oscar Brown) met Booker Little, Coleman Hawkins, Michael Olatunji en natuurlijk Abbey Lincoln op hun manier naar 2018 te vertalen. Dat deden ze duidelijk met succes. “Een ijzersterke set over heel de lijn” volgens Jazz’halo. Lees het review van het concert.

Alumnus koordirectie Johannes Dewilde won met zijn dameskoor Amaranthe Oudenaarde de eerste prijs van de vierde editie van het Internationaal Koorfestival Cantarode. Het koor sleept ook de publieksprijs in de wacht en Johannes zelf kreeg de prijs van de beste dirigent van de wedstrijd. Daardoor ging het koor met maar liefst drie prijzen naar huis!

Sopraan Charlotte Wajnberg wint de Canvas-Klaraprijs of de de publieksprijs van de Koningin Elisabethwedstrijd. Ze is alumna van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen uit de zangklas van Anne Cambier en de liedklas van Lucienne Van Deyck.

Onder andere Manuel De Almeida-Ferrer (student viool), Wouter Valvekens (student piano), Anne Fuhrman (student klarinet) en Balder en Jappe Dendievel (studenten hobo en fagot van het Jong Conservatorium) veroverde een plekje op de Cultuurmarkt op zondag 26 augustus tijdens een pittige live-auditie van Prospekta. Ook het Triunfal Quintet (volledig bestaande uit alumni) en het Antwerpen Camerata (bestaande uit alumni en studenten) mogen aantreden op het podium van de Cultuurmarkt. 

Woordkunst domineerde Babylons Interuniversitaire Literaire Prijs. Hans Depelchin haalde de eerste plaats met zijn tekst ‘Lijken in een bloemenveld’ die hij schreef voor één van zijn lessen bij Yella Arnouts. De tekst zal in september gepubliceerd worden in DW B. Anke Verschueren, ook een student Woordkunst, haalde de tweede prijs.  

Picccolostudente Marjolein Lemmens uit de klas van Peter Verhoyen is geselecteerd als één van de zes semi-finalisten voor de Piccolo Artist Competition van the National Flute Association in Orlando (augustus 2018). Deze wedstrijd vindt plaats tijdens een fluitconventie waarop ook alumna Maddi Goodwin (eveneens uit de klas van Peter Verhoyen) haar masterpaper over de piccoloconcerti van Antonio Vivaldi zal presenteren. Op deze conventie zal Peter Verhoyen ook zelf schitteren in een recital met o.m. een compositie van docent Alain Craens.

Oud-studente Lucija Stilinović uit de fluitklas van Aldo Baerten zal op 1 juni het fluitconcerto van Carl Nielsen met het Zagreb Philharmonic Orchestra te vertolken. We wensen haar veel succes !

De nieuwste release, Missa Maria assumpta, van het Terra Nova Collectieve met  docent basklarinet Vlad Weverberg kreeg mooie internationale recensies

Alumna cello Veerle Simoens is de nieuwe algemeen directeur van Gent festival van Vlaanderen. Ze was al artistiek leider, maar nu de zakelijke leider andere oorden opzoek, zal ze biede functies combineren als algemeen directeur.

Een bloemlezing uit de prachtige resultaten die de studenten en alumni van viooldocent Tatiana Samouil de afgelopen jaren behaalde:

 • Anouk Lapaire heeft de auditie voor een vaste plaats in het Nationaal Orkest van België gewonnen. Ze nam het hiervoor op tegen 46 andere kandidaten.
 • Alumna Noemi Tiercet speelt eerste viool bij het Symfonieorkest van De Munt
 • Alumna Manon Stassen speelt viool in het Sinfonieorchester Aachen (Duitsland)
 • Alumna Hanneke Verbueken speelt tweede viool in het het Symfonieorkest  Vlaanderen ( Brugge )
 • Alumna Katelijne Vinkeroye is de eerste solist viool in het Operaballet Vlaanderen (Gent)
 • Alumnus Lorenz Swyngedouw mocht in 2017 beginnen aan de Orchestra Academy van de Deutsche Oper Berlin
 • Camille Bughin, Linde Verjans, Manon Stassen, Hanneke Verbueken en Ophelie Sanchez zijn of waren lid van het European Union Youth Orchestra
 • Svenja Van Driesshe is een lid van het Gustav Mahler Jugendorchester en laureaat van het International Arthur Grumiaux Competition for Young Violinists
 • Floris Willem is laureaat van het International Arthur Grumiaux Competition for Young Violinists en winnaar van de Pris Vieuxtemps.
 • WooHuyng Kim is een laureaat van de International Violin Competiton in Zagreb.
 • Anouk Lapaire is lid van Losanne Camerata en op 19 februari 2018 was ze één van de vier finalisten van het Antwerp Symhony Orchestra bij de auditie voor eerste violist. Anouk is violist begonnen aan de "Orchestra Academy", een samenwerking tussen De Munt en het Nationaal Orkest van België.

Chin-Chen Lin, onze allereerste alumnus Marimba, brengt zijn debuut solo album in het prestigieuze Weill Recital Hall at Carnegie Hall op woensdag 18 april om 20u. 

Jazz alumnus Bram De Looze heeft tijdens De Klara’s de prijs voor Jong Belofte van het jaar ontvangen. “Intelligent, virtuoos, perfectionistisch en toptalent van 2017”, volgens Klara. 

Ester Ursem, alumna fluit, wordt de nieuwe algemene directeur van Musica, Impulscentrum voor Muziek. 

Michelle Sweegers, studente harp, behaalde op 21 januari een eerste prijs op het Rosa Spier concours in Amstelveen. Dit unieke concours richt zich op kinderen en jongeren die harp spelen. 

Teun Verbruggen, docent Jazz drums, ensemble en sectiespel, verbouwt in januari Werkplaats Walter om tot een podiumzaal met artiestenresidentie, een nieuwe plek voor de avant-gardeartiesten in de grootstad. Lees het artikel in Bruzz.

Dino Dragovic, student altviool bij Leo De Neve, heeft de altviool tutti plaats gewonnen in Antwerp Filharmonic Orchestra. Hij begint er in februari 2018 te spelen. 

Een dikke proficiat aan Emanuel Van Mieghem, student Jazz contrabas en winnaar van de Oranjebeurs. Aan Carla Ortega Bellver, student viool en Maria Tataru,student piano, winnaars van de Soroptimistenbeurs en aan Markiyan Popil, student piano, en Kaori Ishiguroro, student dans, winnaars van de beurs uitgereikt door de Stichting Conservatorium Antwerpen.

Het Figrun Ensemble met onder andere onze studenten Fien Van Damme en Ludovic Bataille als ook alumni Ciska Vandelanotte heeft het Storioni Willem Twee Concours in Nederland gewonnen én ze ontvingen de publieksprijs.

Balder Dendievel, student hobo, is één van de drie finalisten van de Honda Competition for Classical Music 2018, de muziekwedstrijd bestemd voor de studenten van de acht Belgische conservatoria. De finale zal doorgaan op 7 februari in de Grote Zaal van het Koninklijk Conservatorium Brussel.

DIT WAS 2017

Alain Craens, docent compositie, is met zijn stukken Metamorphosis I en II voor klarinet, piano en strijkkwartet genomineerd in de categorie 'Hedendaags Klassiek' van de Sabam Awards. Op 18 december worden deze Awards feestelijk uitgereikt.  

Het Antwerps-Gentse kwintet STUFF, is genomineerd voor maar liefst vier categoriën van de MIA's: Alternative, Album, Artwork en Live Act. STUFF is in 2011 begonnen als afstudeerproject van Dries Lehaye (Bas). Andrew Claes (Saxofon) en Joris Caluwaerts (keyboards), ook twee alumni van het Conservatorium, vervoegde zich samen met Lander Geyselinck (drums) en Mixmonster Menno (turntables) om zo tot de huidige bezetting van de band te komen. 

Hoofddocent Schrijven in de opleiding Drama, Maud Vanhauwaert, wordt twee jaar lang de stadsdichter van Antwerpen. De aanstelling vindt plaats op 25 januari, Gedichtendag. Maud is hiermee de tweede hoofddocent Schrijven die stadsdichter van Antwerpen wordt. Bart Moeyaert viel deze eer ook al te beurt. Ook voormalig stadsdichter Stijn Vranken gaf les aan onze studenten.

Catbug, bestaande uit alumna Kleinkunst Paulien Rondou, heeft de wedstrijd ‘De Zes’ voor muzikanten uit provincie Antwerpen gewonnen. Zij mag zich een jaar lang “Artist In Residence’ in Trix noemen, staat geprogrammeerd op We Are Open 2018 en mag op tour langs verschillende Vlaamse clubpodia. 

Long Dieusaert, Stijn Claeys en Tianhong Yang, allen leerlingen van Polina Leschenko (docente Piano) aan het Conservatorium, wonnen tussen 6 en 11 november allemaal de eerste prijs in hun respectievelijke leeftijdsgroep op de Triomphe de l'Art internationale Piano Competitie in Brussel.

Vlad Weverbergh, docent basklarinet, focust op het herontdekken en uitvoeren van vergeten componisten en partituren. Samen met met het Terra Nova Collective en Benoit Laurent gaat hij uitgebreid in op de verrassende verschijning van de klarinet in een mis van Johan Adam Faber, nauwelijks twintig jaar nadat de klarinet was ‘uitgevonden'. Deze intrigerende partituur vraagt om opheldering, hun cd 'Johan Adam Faber - Missa Maria Assumpta' is het antwoord.

Alumnus Woordkunst Tijmen Govaerts mocht in oktober in Namen de prijs voor beste acteur in een nationale kortfilm op het Festival International du Film Francophone de Namur in ontvangst nemen voor zijn rol in Passée l'aube.

Jazztrio Donder bestaande uit alumni Muziek Casper Van De Velde (drum), Stan Callewaert (contrabas) en Harrison Steingueldoir (piano), heeft de Storm competitie gewonnen.

Twee afstudeervoorstellingen van studenten Kleinkunst werden geselecteerd voor Love at first Sight, een festival met werk van (nieuwe) artiesten op diverse plekken in hartje Antwerpen. If you don’t promote ... is de masterproef van Kleinkunst student Robin Keyaert met de hulp van, Gode Kempen en Elias Vandenbroucke. Robin Keyaert onderzoekt hierin met behulp van muziek, theater, video en lucht het belang van promotie, pitch en vormelijkheid. Bastiaan Vandendriessche zet zich, met zijn masterproef Kleinkunst De Fuut, op de kaart als sterke tekstschrijver en bijzondere performer, die een heel slim spel speelt met de toeschouwer. Een theatervoorstelling ter ere van de Zeescouts, ter ere van Leda en Emma, ter ere van Nabokov. 

Het Zesde Metaal, allen afgestudeerd aan het conservatorium, staat met Ploegsteert bovenaan De Lage Landenlijst van Radio 1. Eind vorig jaar stond het nummer ook al verrassend bovenaan in '100 op 1', de lijst van de beste Belgische muziek van Radio 1. Vorig jaar stond Ploegsteert nog op de 45e plaats in De Lage Landenlijst. 

Anouck Luyten, alumna Kleinkunst, werd door jury in publiek van 'Voor de Leeuwen' uitgeroepen tot beste humoristische talent en neemt de Gouden Leeuw mee naar huis.

De band In een Discotheek maakt Indielectro en bestaat voor het grootste deel uit alumni Kleinkunst. Na een reeks succesvolle passages in en rond Antwerpen speelden ze afgelopen lente op het Brussels Jazz Weekend en tourden ze als supportact van Het Zesde Metaal. Ze zette de kroon op hun eenjarig jubileum met het winnen van de Theater Aan Zee Jong Muziek Prijs en ze wonnen de tiende editie van de Nekka-wedstrijd.  

Carmien Michels (alumna Woordkunst) presenteert haar poëziedebuut 'We komen van ver' op zaterdag 25 november om 20u in het Zuiderpershuis te Antwerpen. Carmiens gedichten zijn vleselijk, soepel, krachtig en kwetsbaar.

Alumna piano Tianhong Yang won de 35ste Charlier Piano Competition in Charleroi. 

Onze studente harp Stien De Neef behaalde een 2de prijs in de Internationale Marcel Tournier wedstrijd te Cosenza (Italië) met de werken Vers la source dans le bois van Marcel Tournier, Valse van Joseph Jongen en Lizards van Paul Patterson. 

'Bach: Sonatas for Violin and Harpsichord' van docenten Guide de Neve (viool) en Frank Agsteribbe (klavecimbel) kreeg een 10 op 10 in het oktobernummer van Luister.

Alumnus Woordkunst Vincent Van Meenen bracht met ‘Tuin’ zijn tweede roman op de markt. Het boek verscheen bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.

Eind oktober brengt alumna zang Naomi Beeldens haar afstudeervoorstelling 'La Voix Humaine' i.s.m. Muziektheater Transparant op het Beijing Music Festival.

Piano docente Eliane Rodrigues brengt haar nieuwe cd ‘Notturno’ uit. Ze werpt hierin een fris licht op de noctures en ballades van Chopin. Teksten van Jantien Brys begeleiden elk stuk met een verhaal zonder de aard van de nocturne te verliezen. 

Liselotte Sels, onderzoekster aan het Conservatorium, schreef het hoofdstuk 'Mixing Multiple Tracks: Migration, Diaspora and Transcultural Music in Flanders' voor het boek 'Made in The Low Countries: Studies in Popular Music' uitgegeven door Routledge.

Op 6 oktober stelt Tin Fingers, de band rond kleinkunst student Felix Machtelinckx, zijn EP No Hero voor in Trix. De EP werd geproducet door Jasper Maekelberg (Bazart, Warhaus, Faces on TV) en is te beluisteren via Spotify. Op Youtube kan je de bijhorende clip met outfits ontworpen door Ann De Meulemeester bekijken.

Docent Ewald Demeyere werd uitgenodigd door de Université de Poitiers om er op 18 oktober een lezing en workshop te geven over Bach’s Die Kunst der Fuge. Demeyere verrichtte als onderzoeker aan het Conservatorium heel wat werk naar het onderwerp en rondde in 2013 zijn onderzoek af met de publicatie ‘Johann Sebastian Bach's art of fugue: performance practice based on German eighteenth-century theory’.

Four Aces Guitar Quartet heeft de internationale kamermuziekcompetitie Poala Ruminelli 2017 gewonnen. In de concertfinale, die via livestream te volgen was, maakte Vlaanderens hipste gitaarkwartet indruk met strak samenspel, eigen arrangementen en nieuw gitaarrepertoire. Het succesvol kwartet werd gevormd in de schoot van het Conservatorium.

Onze masterstudent viool Manuel De Almeida Ferrer won eind juli de tweede prijs in de 'Prémio Jovens Músicos' een belangrijk vioolconcours van de Portugese nationale radio- en televisiemaatschappij (RTP - Radio e televisão de Portugal). Samen met zijn docente Alissa Margulis werkte hij het voorbij academiejaar hard om dit resultaat te behalen.

Alumna piano Valeria Racco werkte de afgelopen twee jaar in Guildhall als pianobegeleider en assistent-dirigent, start in augustus als pianobegeleider bij de English National Opera.

Proficiat aan de Marimba Master student Josue Berrocal uit Costa Rica. Hij behaalde de tweede prijs op de Internationale Marimba wedstrijd Italy 2017. Zijn prijs kan worden toegevoegd aan de omvangrijke lijst van meer dan 70 behaalde internationale wedstrijdprijzen tijdens de afgelopen 15 jaar door de studenten en alumni van docent Ludwig Albert.

Jens Verboven, student trompet uit de klas van Simon Van Hoecke werd geselecteerd voor de wedstrijd "Lions Clubs International". Dit jaar is die voorbehouden voor trompettisten jonger dan 23 jaar uit Europa, Israël en Turkije. De finale ervan zal plaatshebben te Montreux van 28 tot 30 september.

Clara De Decker is nog net niet afgestudeerd aan onze Woordkunst-opleiding maar ze is al aan haar televisiedebuut toe. Voor de uitzendingen van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello is zij vliegende reporter.

De Morgen geeft 4 sterren aan het debuutalbum 'And Above All' van Steiger met alumni bassist Kobe Boon en drummer Simon Raman.

Studenten en alumni uit onze jazzafdeling een Culture Club Pop-up. LABtrio met Anneleen Boehme op contrabas en Bram De Looze op piano en SCHNTZL met Casper Van de Velde op drums en pianist Hendrik Lasure. Herbekijk hier.

Onze student John William Watson heeft de finale gehaald van de BBC Young Dancer 2017. Hij won eerst drie voorrondes in de categorie 'hedendaags'. Voor de grote finale werd hij gekoppeld aan een toonaangevende choreograaf die voor hem een solo creëerde. Hij danste ook een solo uit zijn repertoire en een duet.

Hippe crossover met Taxiwars, een meer traditionele benadering bij het Nathalie Loriers Trio, hedendaags in het Kris Defoort Trio en Afrikaanse grooves met o.a. Tutu Puoane. Het is maar een kleine greep uit de diverse groepen waarbij Nic Thys actief is. Reden genoeg om hem een terechte winnaar van de Jazzmozaïek Award 2017 te noemen.

Twee studenten piano van Nikolaas Kende vielen in de prijzen: Tom De Beuckelaer kreeg de 1ste prijs in de hoogste categorie van de Steinway Pianowedstrijd en zal België vertegenwoordigen op de Steinway Wedstrijd in Hamburg. Ook student Brecht Valckenaers was finalist op de Steinway Pianowedstrijd en won enkele weken geleden de wedstrijd DKO 'vakman'.

Jeremy Bager, student fagot bij Francis Pollet, werd na auditie toegelaten tot de Schleswig Holstein Music Festival Orchestra Academy. Opgericht door Leonard Bernstein in 1987, geniet deze internationale orkestacademie een sterke wereldwijde reputatie.

Op 1 maart 2017 ging een werk van docent en alumnus Mathias Coppens in première in Concertgebouw Brugge door Symfonieorkest Vlaanderen. De zaal was uitverkocht maar dankzij Klara kon iedereen meegenieten.

Docent Ivo Hadermann heeft met 'Night poem' een nieuwe cd uitgebracht met de mooiste muziek voor hoornsolo van Vlaamse Componisten. Hij werkte hiervoor samen met pianist Geert Callaert.

Trombonist Lode Smeets, afgestudeerd in 2016 bij Jan Smets heeft de auditie voor solotrombone bij Philharmonie Zuidnederland gewonnen. Vanaf september ruilt hij zijn plek in bij Brussels Philharmonic.

Bare Romance valt weer in de prijzen! Deze keer met de prijs voor de beste regie op The Monkey Bread Tree Film Awards. Dit is de tweede dansfilm van docent en alumnus Karel Tuytschaever. Hij werkte hiervoor samen met dansers en acteurs uit onze opleidingen

Bekijk de trailer hier 

100 organisatoren, critic, directeurs van cultuurhuizen, dirigenten ... over heel Europa werden door het Italiaanse Magazine 'Classic Voice' gevraagd te ranken wat volgens hen de beste werken zijn die tussen 2000 en nu geschreven zijn. 'Generation Kill' van Stefan Prins prijkt op de tweede plaats. Stefan studeerde af voor piano en compositie in 2009.

Alumnus Heigo Rosin trad in januari 2017 op in Carnegie Hall in New York. Het concert maakt deel uit van het Young Performers Career Advancement (YPCA) program in New York City waarvoor hij werd uitgenodigd. Heigo studeerde af aan onze percussieklas bij Carlo Willems en Koen Wilmaers in 2013. 

DIT WAS 2016

Pieter Mellaerts, alumnus 2014, won eind november de loodzware auditie slagwerk in La Monnaie/De Munt voor 1ste solist slagwerk. Hij werd gekozen uit een internationaal deelnemersveld van 60 kandidaten. 

Alumna en onderzoeker Carmien Michels won eind november het Europees Kampioenschap Poetry Slam. Met haar teksten en performance overtrof ze 20 andere Europese kandidaten. Binnenkort trekt ze naar het wereldkampioenschap. Bekijk hier haar deelname

'Jong Conservatorium'-studente Charlotte Beniest won de eerste prijs van de Prix Dominique 2016 in Venlo, Nederland. Charlotte studeert piano bij Sergei Edelmann.

Studente Woordkunst Anke Van Meer is met haar inzending "Letterbotsingen" de winnaar geworden van "De beste podcastwedstrijd", georganiseerd door Radio 1. Ze maakte een verhaal over iemand met afasie, een taalstoornis die veroorzaakt wordt door een hersenletsel. Juryvoorzitter Lode Roels prees de winnaar: "Anke Van Meer is erin geslaagd om de chaos in een mensenhoofd om te zetten in geluid.

De Belgisch-Britse coproductie "A Quiet Passion" over het leven van Emily Dickinson (gespeeld door Cynthia Nixon) van topregisseur Terence Davies, waar alumna Verona Verbakel de rol vertolkt van "Maragret Kelley", heeft op vrijdag 21 oktober 2016 de Grand Prix voor beste film gewonnen op het Film Fest Gent.

Op 11 november 2016 zal Joris Grouwels zijn debuut maken op de planken van de Kungliga Operan of de Koninklijke Opera van Zweden. Hij zingt de rol van eerste Nazarener in de productie van Salome olv Lawrence Renes. Hij studeerde af aan onze opleiding Muziek in 2009.

Studente Woordkunst Xandry van den Besselaar wint de NTR-Radioprijs met haar radiodocumentaire 'De regen die naar boven valt', een portret van een vriend die aan psychoses lijdt.

Op 23 oktober zal onze alumnus jazzpiano Bram De Looze de jongste Belgische jazzmuzikant zijn die aantreedt in de Henri le Boeufzaal in BOZAR. Tijdens zijn eerste soloproject: 'Piano e Forte' zal hij het podium betreden met maar liefst 3 historische piano's, teruggaand tot 1795.

Onze piano-student Wouter Valvekens, hij volgt les bij Polina Leschenko, heeft de VriendenCultuurprijs in de wacht gesleept. Voor het vijfde jaar op rij wint een van onze studenten deze deze mooie aanmoedigingsprijs voor jonge, talentvolle pianisten. Diverse internationale conservatoria selecteren hiervoor sinds 2011 hun meest talentvolle studenten. De vorige winnaars waren onder andere Tiang Hong Yang (2015), Misael Mejia Rondo (2014), Michaël Mannes (2013) en Lester Van Loock (2012).

Student compositie en saxhoorn Nick Van Elsen schreef een opmerkelijk werk voor harmonieorkest, koor, beiaard en orgel. Het zal worden uitgevoerd op 5 november bij de viering rond de eerste verjaardag van de beiaard in Neerpelt en de erkenning van UNESCO van de beiaardcultuur als immaterieel erfgoed.

Onze student Markiyan Popil heeft de 'Grand Prix' gewonnen op het vooraanstaande Concours International André Dumortier. Hij won ook de prijs van beste uitvoering van het hedendaagse werk dat speciaal gecomponeerd werd voor de wedstrijd. Hij studeert piano bij Sergei Edelmann.

Wies De Boevé ontving de eerste prijs voor contrabas én een van de publieksprijzen op de zeer prestigieuze ARD-competition in Duitsland. Hij behaalde zijn bachelordiploma aan ons conservatorium bij Lode Leire, studeerde nadien verder met een beurs aan de Musikhochschule Luzern in Zwitserland. Hij is lid van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks met chef-dirigent Mariss Jansons.

Vanaf september 2016 start een nieuwe klavecimbelklas op in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Na Kenneth Gilbert, Jos van Immerseel en Ewald Demeyere zal Korneel Bernolet (zelf ook afgestudeerd bij Ewald Demeyere) deze klas leiden. Onze 'Antwerpse school' geniet een internationale reputatie omwille van de bijzondere instrumentencollectie met als pronkstuk het Dulcken-klavecimbel uit 1747. Momenteel staat dit instrument in het Museum Vleeshuis waar sommige van de instrumentlessen doorgaan. Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen is een van de weinige scholen met een authentiek instrument in zijn collectie.

Podgrond is een radioprogramma van Radio 1. Er worden prachtige verhalen verteld. Via de website kan je parels van podcasts beluisteren. Zoals onder meer die van alumni Maud Mulier en Maud Vanhauwaert.

Ruben Machtelinckx en Thomas Jillings aka Linus zullen volgend seizoen als huisartiesten in Rataplan carte blanche krijgen om een heel seizoen hun werk en inspiratiebronnen in al hun facetten aan het Rataplan-publiek voor te stellen in het kader van de reeks Connections 16:17

Alumna Woordkunst Linde Merckpoel presenteert met 'Linde staat op' het ochtendblok op Studio Brussel. 

Kersverse en al ietwat door de wol geverfde alumni Kleinkunst zijn prominent aanwezig in het programma van TAZ (Theater Aan Zee) Zo kan je naar DE BELOFTE VAN CLERMONT-FERRAND van Lies Vandeburie, KLUSTER (16+) van Elias Vandenbroucke/Gode Kempen en de herneming van het heel succesvolle THE GREAT DOWNHILL JOURNEY OF LITTLE TOMMY van Jonas Vermeulen/Boris Van Severen.

Siona Houthuys, Woordkunst, won in juli 2016 met haar masterproject 'Speelgoed' de debuutprijs op het ITS-festival in Amsterdam! Op het jaarlijkse ITS-festival worden afstudeerprojecten van Drama-opleidingen in Nederland en Vlaanderen getoond.

De nominaties voor de NTR Radioprijs zijn bekend! Studenten Woordkunst Xandry van den Besselaar en Jonathan van der Horst zijn beiden genomineerd.

De laatste CD van pianodocent Nikolaas Kende samen met Jolente de Maeyer (Presented by Klara) met de Kreutzer Sonate (Beethoven), Pärt: Fratres en Shostakovich (arr.Tsyganov) preludes op 34  werd bekroond werden met een Gouden Label door Klassiek Centraal.

Tianhong Yang, studente piano bij Polina Leschenko, won de eerste prijs op de Concours de piano de Liège.

Jazz-alumnus Jelle Van Giel bracht een debuutalbum uit en kreeg daarvoor een vijf-sterren recensie in het tijdschrift Jazzmozaïek. ZINGER, de band van jazzstudent Gert Malfliet won samen met twee andere bands de wedstrijd ‘De Nieuwe Lichting’ van Studio Brussel. 

Voor het vierde jaar op rij zag, proefde en beoordeelde een honderdtal juryleden een heel seizoen alle nieuwe HETPALEISproducties. Onze dansvoorstelling Venn kreeg de prijs toebedeeld van de Beste Muziek. Die muziek werd geschreven door alumnus Szymon Brzóska en uitgevoerd door studenten en docenten Muziek.

Alumna en onderzoekster Carmien Michels veroverde eind mei de derde plaats op de World Cup of Slam.

Alumna zang Naomi Beeldens staat eind mei op het programma van Operadagen Rotterdam. Ze herneemt daar haar afstudeervoorstelling uit 2015 die ze maakte in samenwerking met Muziektheater Transparant. "In La Voix Humaine zit een vrouw aan de telefoon met haar ex-geliefde, een gesprek dat telkens onderbroken wordt. Ze creëert een web van woorden die haar angst, eenzaamheid, verlangens en obsessies vertolken. Maar hoeveel ze ook zegt, veel blijft ongezegd. De Vlaamse Naomi Beeldens vertolkt de radeloze vrouw op indringende wijze en brengt zo een hommage aan het meesterwerk van Francis Poulenc en Jean Cocteau. Pianist/componist Jeroen Malaise is haar muzikale partner."

Alumna Deborah Batà, ze studeerde saxofoon bij Hans de Jong, heeft zondag 15 mei samen met Vincenzo Variale de eerste prijs gewonnen op het Concorso Internazionale Giovanni Promesse in Bracigliano, Italië. 

Ka Wai Li, een marimbastudent van de klas van Ludwig Albert won begin mei de Eerste Prijs marimba Gold category in de Italy Percussion Competition.

Op 19 juni 2016 krijgt Wim Henderickx het Gouden Label ‘Carrière’ van Klassiek Centraal. Hij zorgt voor een muzikale apotheose van het gebeuren met musici van het HERMESensemble en hemzelf op percussie.

Guy Joosten, docent aan onze zangafdeling, heeft een prestigieuze Italiaanse operaprijs gewonnen. Dit weekend werden in Milaan de winnaars bekend gemaakt van de Premio della critica  Musicale “Franco Abbiati” 2016.  Dit zijn de belangrijkste Italiaanse muziekprijzen die jaarlijks in de bakermat van de opera worden uitgereikt. Zij gelden als de Oscars voor de Italiaanse muziekwereld en worden dit jaar reeds voor de 35st keer uitgereikt. Guy Joosten, operaregisseur en Artistiek Directeur van de International Opera Academy in Gent, won de prijs in de categorie beste regisseur voor zijn productie “Elektra” van Richard Strauss die te zien was  in de opera van Bologna eerder dit seizoen. Het is de tweede keer dat Joosten een prijs wegkaapt voor deze productie die hij eerder regisseerde in Barcelona en Brussel: ook de Franse muziekpers bekroonde hem in Parijs voor zijn werk met de “Prix de la Critique/Prix de l’Europe Francophone”. 

Onze piccoloklas is goed vertegenwoordigd op de conventie van de National Flute Association in San Diego. Tweejaarlijks vind daar een van de enige piccolo-concoursen ter wereld plaats. 6 kandidaten worden geselecteerd op basis van een geluidsopname. Er waren dit jaar een honderdtal inzendingen. Aida Lopez (twee jaar geleden afgestudeerd ) en studente Maddi Goodwin zijn geslaagd en zullen half augustus de halve finale spelen. Op deze conventie zullen er ook optredens zijn van alumna Anke Lauwers (die 6 jaar geleden deze wedstrijd gewonnen heeft) en Ilonka Kolthof (die 2 jaar geleden derde werd). Docent Peter Verhoyen zal er ook zijn want hij werd uitgenodigd om een aantal lezingen en concerten te geven.

Opernstudio Köln selecteerde alumna Sara Jo Benoot als mezzosopraan voor het seizoen 2016-2017.

Studente fluit bij Aldo Baerten, Aleksandra Pechytiak won de tweede prijs op de Terras de la Salette Wind Competition in Portugal.

Alumnus Ken Gybels wordt de nieuwe solo paukenist bij het orkest van Opera Vlaanderen.

Op het Internationale Saxofoon Concours tijdens het European Saxophone Forum te Wroclaw Polen hebben twee studenten van Hans de Jong zeer goed gepresteerd. De 17-jarige Floris Van der Veken behaalde de Tweede Prijs en eerstejaarsstudent Dries Meerts kreeg een eervolle vermelding.

Na de succesvolle release van het indrukwekkende album 'Tejas' in 2011 kiest deFilharmonie opnieuw voor orkestmuziek van de hand van Wim Henderickx, onze docent compositie. Naast Symphony No 1, At the Edge of the World vind je op deze dubbel-cd ook nog het dynamische percussieconcerto Groove! en twee alternatieve versies van het hoboconcerto Empty Mind I. Alumnus slagwerker Pieterjan Vranckx is solist in deze opname.

Onze studente harp, Eva Maeyaert, won de eerste prijs op de prestigieuze internationale Concours de la harp in het Franse Limoges. Dikke proficiat, ook aan docente Sophie Hallynck!

Alumna Sara Jo Benoot zingt de rol van Emilia (tweede cast) in de productie 'Otello' van Opera Vlaanderen.

Studente piano Tianhong Yang heeft de EPTA competition gewonnen. Op 11 januari 2016 ontving ze de Oranjebeurs 2016. Na eerdere studies in het Verenigd Koninkrijk en Madrid, waarbij ze kon rekenen op de steun van de Yamaha Foundation, de Steinway Foundation en de Albeniz Foundation, vervolmaakt ze zich momenteel in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in de pianoklas van Polina Leschenko, dit in combinatie met maandelijkse masterclasses in de Accademia pianistica Imola (Italië). Haar voornaamste artistieke drijfveer de komende maanden is de deelname aan een viertal internationale pianowedstrijden, met het oog op de verdere uitbouw van haar professionele solocarrière vanuit België. Zo neemt ze in maart 2016 deel aan de Hastings competitie, daarna volgen de Maria Canals wedstrijd en de Jaen Piano competition in Spanje. Kroon op het werk dit jaar wordt haar deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd waarvoor ze zich nu reeds volop aan het voorbereiden is. Eerder won ze de Coop Music Award in Milaan (2014) en de Cultuurprijs van Tilburg (2015). Tianghong studeert bij Polina Leshenko.

Alumna zang Sara Jo Benoot zal in maart 2016 de rol van Emilia in Otello van Verdi vertolken bij Opera Vlaanderen. Ze werd ook uitgenodigd door de Cecilia Bartoli - Music Foundation in Zürich voor een masterclass met Silvana Bazzoni Bartoli, de moeder van Cecilia Bartoli.

Ze won al eerder het Belgische en gisteren ook het Nederlandse kampioenschap Poetry Slam. De jury prees haar voor haar treffende en diepzinnige beeldspraak en goede performance. Driemaal hoera voor alumna en docente Woordkunst Carmien Michels!

Onze Woordkunst-studente Charlotte Van den Broeck kreeg eind januari de Debuutprijs van de Herman De Coninckprijs 2016. Vorig jaar ging deze prijs naar alumna en docente Maud Vanhauwaert. 

Stefan Prins, afgestudeerd in 2009 aan onze opleiding Muziek, ontving recent de 'Kunstpreis Berlin für Musik 2016'.

Korneel Bernolet, alumnus Klavecimbel en Directie, werd aangesteld als één van de twee assistent-dirigenten bij Anima Eterna Brugge onder leiding van Jos van Immerseel. Hij is nog steeds assistent-dirigent van Christophe Rousset bij Les Talens Lyriques, waarbij hij afgelopen jaar aan de opera's van Brussel en Nancy heeft gewerkt, en komend seizoen onder meer in Parijs en Potsdam zal werken. Recent verscheen van hem een CD met Rameau's "Pièces de clavecin en concerts" bij Et'cetera. Hij doceert ook hoofdvak Praktische Harmonie, research & scriptiebegeleiding, barokcoaching en partituurspel aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Onze studente Tianhong Yang heeft de Oranjebeurs 2016 gewonnen. Na eerdere studies in het Verenigd Koninkrijk en Madrid, waarbij ze kon rekenen op de steun van de Yamaha Foundation, de Steinway Foundation en de Albeniz Foundation, vervolmaakt ze zich momenteel in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in de pianoklas van Polina Leschenko, dit in combinatie met maandelijkse masterclasses in de Accademia pianistica Imola (Italië). Haar voornaamste artistieke drijfveer de komende maanden is de deelname aan een viertal internationale pianowedstrijden, met het oog op de verdere uitbouw van haar professionele solocarrière vanuit België. Zo neemt ze in maart 2016 deel aan de Hastings competitie, daarna volgen de Maria Canals wedstrijd en de Jaen Piano competition in Spanje. Kroon op het werk dit jaar wordt haar deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd waarvoor ze zich nu reeds volop aan het voorbereiden is. Eerder won ze de Coop Music Award in Milaan (2014) en de Cultuurprijs van Tilburg (2015). 

Alumnus Michiel Delanghe gaat aan de slag als gastdirigent van het orchestre national de lille.

Alumnus compositie Hans Vercauteren is toegelaten tot The Royal College of Music in Londen. Hij won recent ook de tweede prijs in de Euregio Composition Competition 2015. 

“Bare Romance shows the minimal, raw aesthetic of the waywardly loving body". Het Sydney World Film Festival kent deze film van docent en alumnus Karel Tuytschaever de prijs voor Best Narrative Short Film toe. De kortfilm ‘Bare Romance’met verschillende acteurs en dansers van het conservatorium maakt al enige tijd furore op diverse festivals. 

Focus Vif riep STUFF uit tot beste act van Eurosonic 2015 en volgens De Morgen was het debuut van deze band dé revelatie voor 2015. Drie van de vijf bandleden zijn alumni van onze jazzafdeling: Joris Caluwaerts (keyboards); Dries Laheye (bas) en Andrew Claes (sax).

‘Licht en geluid’ (uitgeverij Nijgh & Van Ditmar) is het romandebuut van Vincent van Meenen, die in 2014 afstudeerde aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. In 2012 won hij WriteNow!, de grootste schrijfwedstrijd van het Nederlandse taalgebied. Momenteel verblijft hij in Athene, waar hij theater maakt met bootvluchtelingen en andere migranten.

DIT WAS 2015

Alumnus Heigo Rosin (klas Carlo Willems/Koen Wilmaers) is geselecteerd voor de World Percussion Group! Na zware audities, werd de elite van de percussionisten verzamelt. Heigo gaat samen met zijn groep (percussionisten uit China, Taiwan, Spanje, USA, Portugal, Frankrijk en Canada) in maart en april 2016 op tour langs 16 universiteiten in USA bezoeken om clinics, masterclasses, lessen en performances te geven.

Het duo SCHNTZL met onze studenten Casper Van de Velde op drums en Hendrik Lasure aan de piano won de vierde prijs van de B-Jazz International Competition 2015. 

Ook alumni uit de marimbaklas van Ludwig Albert vielen in de prijzen. Ewelina Hajda behaalde de 'Grand Prize' op de Internationale Marimba Competitie in Sint-Petersburg, Rusland. Irena Manolova & Tomasz Golinski zijn de prijswinnaars van de FIDELIO competitie van de Universiteit Wenen, Oostenrijk.

Maud Vanhauwaert, docent en alumna Woordkunst en ook vaste klant in onze rubriek 'applaus', heeft met haar tweede dichtbundel 'Wij zijn evenwijdig' de Hugues C. Pernathprijs 2015 voor poëzie gewonnen. 

Alumna Kleinkunst Brit Van Hoof straalde op de rode loper van het Film Fest Gent bij de première van D'Ardennen. Momenteel combineert ze de opnames van de televisiereeks Cordon reeks 2 met de Specifieke lerarenopleiding Drama.

Student Wauter Valvekens behaalde de tweede prijs op de 33ste Andrée Charlier pianowedstrijd. Wauter studeert bij Polina Leschenko. Alumnus Yannick Van de Velde won de wedstrijd in 2010, in 2002 alumna Stephanie Proot.

Het WOUT GOORIS TRIO (met bassist Nathan Wouters en drummer Stijn Cools, allen alumni won de ‘Jong Jazz Talent’-wedstrijd 2015' op het Gent Jazz Festival.

Nuno Costa, alumnus compositie won op 2 oktober de ISCM Young Composers award 2015! De internationale jury gaf als commentaar op zijn werk: "Pater noster' balances effective contrasts with a strong directional line, maintaining intensity from beginning to end. The clarity of the composer’s ideas, along with the internal logic and individual musical language, shows clear potential to produce a very strong new work for ISCM.” Vorig jaar werd deze prijs gewonnen door Stefan Prins, ook alumnus.

Alumna Emma Lesuis was te gast bij Bart Schols in De afspraak. Daar deed ze haar avontuur in het spoor van Stromae uit de doeken. Haar documentaire vind je exclusief op http://cnv.as/dagstromae

Alumnus Kacper Novak werd derde laureaat op 22ste editie van de befaamde Johannes Brahms Competition Pörtschach ! Kacper studeerde cello bij Justus Grimm.

Een lovende recensie voor Koen Kessels, lid van onze artistieke directie muziek, bij zijn aantreden als muziekdirecteur en dirigent van The Royal Ballet. "If the 2015/16 Season continues like this, with such marvellously sympathetic and emotional conducting from Koen Kessels, we shall be fortunate indeed." Meer op http://www.markronan.com/2015/09/romeo-and-juliet-with-mcrae-and-lamb-ro...

Alumna Nina Smeets was te gast bij Klara tijdens Boetiek Klassiek. Ze praatte onder meer over haar project Reborn. Meer info daarover hier http://www.nina-smeets.com/#music-section

Tiang Hong Yang, studente piano bij Polina Leschenko, won de Vriendencultuurprijs in Tilburg én de daarbij uitgereikte publieksprijs. Het is de vierde keer op rij dat deze prijs wordt weggekaapt door een student piano uit Antwerpen (Misael Mejia Rondo in 2014, Michaël Mannes in 2013 en Lester Van Loock in 2012).

Op de internationale wedstrijd 'Italy Percussion Competition' in Pescara, konden studenten Sylvie Erauw en Thomas Raemaekers, studenten bij Carlo Willems en Koen Wilmaers, doorstoten tot de finale. In de finale won Syvie de '2nd prize' op vibrafoon, Thomas behaalde de '3 prize' in de categorie pauken.

Met 'Vraag het aan de bliksem' is Carmien Michels, alumna Woordkunst, aan haar tweede roman toe. Het boek is een eigentijdse bildungsroman waarin de optimistische en vindingrijke Danny begerig aan zijn toekomst timmert. Geregeld botsen zijn ambities en vloeibare moraal met zijn schuldgevoel en kwetsbaarheid. Hunkerend naar een groter geheel toetst hij zijn verhaal aan de geschiedenis.

Fier op Maud Mulier! Haar radiodocu 'Geduld, Californië' won vandaag de eerste prijs van de NTR radiowedstrijd! "Een eigenzinnige documentaire die ontroert zonder sentimenteel te worden", zo oordeelde de jury. Beluister de radiodocumentaires hier 

Alumna zang, Sara Jo Benoot werd uitgekozen voor de IVC Summer School - in samenwerking met De National Opera (Amsterdam) en het “European Network of Opera Academies” - die in September 2015 plaatsvindt. Deze workshop spitst zich toe op het Russische repertoire en wordt gegeven door beroemde musici, waaronder mezzosopraan Larissa Diadkova, bariton Sergei Leiferkus, sopraan Elena Vassilieva, pianiste/opera coach Liuba Orfenova en dirigent Alexander Humala. De twee slotconcerten zullen plaatsvinden in de Dutch National Opera & Ballet (Amsterdam) en Theater aan de Parade ('s-Hertogenbosch).

Alumnus Martijn Bal wordt na een rijke mediacarrière nu directeur van Film Fest Gent.

Ewelina Hajda behaalde de tweede prijs marimba solo op de internationale percussiewedstrijd in Montebello Italië.

Focus Knack plaatst in het nummer van begin juni 2015 een paginalang interview en coverfoto van 'een van de grootste acteertalenten van het land'. Evgenia Brendes studeerde af in onze opleiding Drama/Acteren in 2014. Ze speelde sindsdien o.m. op vraag van Ivo van Hove mee in Medea van Toneelgroep Amsterdam, in De Kersentuin met tg Stan en debuteerde voor de camera in Problemski Hotel. Ze maakt ook eigen voorstellingen binnen haar opdracht als onderzoekster aan het conservatorium.

Jan Dewilde, bibliothecaris van onze Bibliotheek Koninklijk Conservatorium Antwerpen, krijgt vandaag bijzondere erkenning voor zijn expertise. De Beweging Vlaanderen-Europa vzw reikt elk jaar de Gulden Spoor voor Culturele Uitstraling uit aan personaliteiten die een opmerkelijk spoor getrokken hebben in het Vlaamse culturele leven. De onderscheiding ging dit jaar naar Kamiel D’Hooghe en Jan Dewilde. Uit het persbericht: "Jan Dewilde ... is een van onze meest gerenommeerde muziekwetenschappers. Zijn loopbaan leidde hem als wetenschappelijke medewerker, researcher en producer langs diverse culturele instituten en ook langs de toenmalige BRT. Vandaar de tentoonstellingen rond muziek en Vlaamse Beweging en de documentaires rond diverse Vlaamse componisten op zijn curriculum. Momenteel is hij muziekbibliothecaris van de erfgoedbibliotheek van het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en ook coördinator van het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek.

“Jan Dewilde geldt zonder twijfel als dé expert inzake Vlaamse muziek van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. Hij is een enthousiast pleitbezorger voor de ontsluiting en de juiste bewaring van het muzikaal erfgoed uit Vlaanderen en weekt met zijn lezingen ook in het buitenland belangstelling en waardering los voor onze Vlaamse componisten” licht An De Moor toe als voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa die de onderscheiding toekent."

Jazz-alumnus Jelle Van Giel bracht een debuutalbum uit en kreeg daarvoor een vijf-sterren recensie in het tijdschrift Jazzmozaïek.

De band SCHNTZL met onze student Casper Van de Velde op drums heeft de vierde prijs gewonnen van de B-Jazz International Competition 2015. RUIS met onze student Simon Raman op drums won de zesde prijs van diezelfde wedstrijd.

In oktober gaat er een grote compositie (voor ensemble, live-electronics en video) van alumnus Stefan Prins  in première op het belangrijke festival Donaueschinger Musiktage, uitgevoerd door het Nadar Ensemble. Prins is zelf één van de twee artistieke leiders van het Nadar Ensemble. IN juni ontving dat ensemble de KUL Cultuurprijs. Vanaf 2017 zijn ze ensemble-in-residentie in het Concertgebouw Brugge. 

Proficiat aan Mirke Kist! ‘Zonder enige angst voor de aanstaande woordenlimiet introduceert de schrijfster een hele reeks personages. (..) “In plaats van een spoor achter zich te laten, trapt hij er eentje voor zich uit.” Met een of twee van zulke rake zinnen weet de schrijver iedereen tot leven te brengen. Grote thema’s als verandering, tijd en dood worden subtiel verweven in een verhaal, dat uitblinkt in menselijkheid.’ dixit de jury van de Write Now! schrijfwedstrijd.

Alumna Lies Colman ontving een gouden label van Klassiek Centraal voor de cd-opname Taking Five met de Anne Boeykens Formation. http://bouart.be/

Alumnus Joost Maegerman wordt de nieuwe intendant van deFilharmonie.

Manuella Verzwijvel werd finaliste van So You Think You Can Dance op VTM in 2015.

Sara Jo Benoot zal volgend seizoen de rol van Emilia in Verdi’s Otello vertolken aan de Vlaamse Opera. Dit seizoen was zij de stem van dochter Neferneferuaten gezongen in de opera Akhnaten van Philip Glass (Opera Vlaanderen). Eerder dit jaar was ze prijswinnares op de Pustina International Vocal Competition in het Tsjechische Zdar nad Savazou en werd ze geselecteerd voor een masterclass met Silvana Bazzoni Bartoli, de moeder van Cecilia Bartoli. 

Bij de auditie voor altviool-solo en altviool-tutti plaats in het Symfonieorkest Vlaanderen (mei 2015) gingen twee (oud) studenten van Leo De Neve met de gegeerde plaatsen aan de haal. Alumna Bieke Jacobus neemt de 1ste solo plaats in en Dino Dragovic gaat als tutti altviolist aan de slag.

Student Miasael Mejia Rondo won de tweede prijs in de Stephan de Jonghe Piano wedstrijd.

Studente marimba Ewelina Hajda werd geselecteerd om een recital te brengen tijdens de Cultuurmarkt 2015.

Marek Szymansky, student fluit bij ALdo Baerten, werd geselecteerd voor het European Union Youth Orchestra.

Youri De G, alumnus dans was finalist van het Internationale Solo Tanz Teather. De Duitse Internationale wedstrijd voor hedendaagse solodans was aan zijn 19de editie toe.

Bij de auditie voor Solist Percussie bij het Symfonie Orkest Vlaanderen kwamen 4 van de 8 kandidaten die de tweede ronde bereikten uit onze percussieklas. Uiteindelijk heeft alumnus Jonathan Beyers de auditie gewonnen, zijn proefperiode gaat in vanaf september.

"Maar weinig Belgische componisten hebben een zo verfijnd en authentiek oeuvre bij elkaar geschreven als van Hove". deFilharmonie presenteert in maart 2015 trots haar nieuwste cd, die volledig gewijd is aan de Antwerpse componist Luc Van Hove, ook docent compositie aan onze opleiding Muziek.

Docent Schrijven Bart Moeyaert is opnieuw genomineerd voor de Hans Christian Andersen Award, één van de meest prestigieuze prijzen ter wereld voor kinder- en jeugdliteratuur. Als hij wint, is hij de eerste Belgische laureaat. De winnaar wordt pas eind maart 2016 bekendgemaakt.

Aida Lopez Sucunza, in 2014 afgestudeerd bij ons als piccolo master bij Peter Verhoyen, is één van de vier finalisten van de Walfrid Kujala international piccolo competition. Aida speelt eind maart de finale in Chicago.

STUFF brengt in maart zijn debuutplaat uit. Focus Vif riep STUFF uit tot beste act van Eurosonic 2015 en zette hen op hun coverpagina. Volgens De Morgen is deze band dé revelatie voor 2015!

Drie van de vijf bandleden zijn alumni van onze jazzafdeling: Joris Caluwaerts (keyboards); Dries Laheye (bas) en Andrew Claes (sax). De andere bandleden zijn Lander Gyselinck (drums) en Mixmonster Menno (draaitafels).

ZINGER, de band van jazzstudent Gert Malfliet heeft samen met twee andere bands de wedstrijd De Nieuwe Lichting van Studio Brussel gewonnen. 

Nick Van Elsen, Bachelor 1 student compositie in de klas van Wim Henderickx en Luc Van Hove, ontving eind januari de aanmoedigingsprijs op het Prinses Christina Compositie Concours te Utrecht voor zijn compositie ‘1830’. Deze prijs houdt o.m. in dat het werk nog een uitvoering zal krijgen in zowel Vlaanderen als Nederland. Het Prinses Christina Compositie Concours vindt eens in de twee jaar plaats. Enkel dit jaar mochten ook componisten uit Vlaanderen meedoen aan het concours in kader van de viering van 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

De 18-jarige Nick schreef met “1830” een compositie voor het thema ‘200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden onder koning Willem I’. Het is een soort dodenmars-gegeven na de slag die gestreden is voor de onafhankelijkheid van België in 1830. Het is gebaseerd op de aria ‘Amour Sacré’ uit ‘De Stomme van Portici’ . Het stuk werd uitgevoerd door het Nederlandse “Trio Burlesco" aangevuld met sopraan en percussie.

Proficiat aan alumna Riet Van den Fonteyne (cello) en haar medespelers. Hun Pianotrio Impression is op 21 januari 2015 de grote winnaar van de Storioni Toonzaal Prijs en de Omroep MAX Jong Talent Prijs geworden. Het trio won daarnaast ook nog de Publieksprijs.Onze Sloveense student fluit Blaz Snoj werd geselecteerd voor de Prague Spring Competition 2015. Docent Aldo Baerten is terecht erg trots! Blaz werd ook geselecteerd als eerste piccolo en tweede fluit bij het Nederlandse Camerata ensemble dat bestaat uit leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

'Trouw met mij' is de nieuwste film van regisseur Kadir Balci. Hoofdrolspeler Dries De Sutter studeert momenteel Acteren aan onze dramaopleiding. Dries werkte ook al mee aan de thriller Black Out en de tv-reeks De Ridder.

Alumna en docente aan onze afstudeerrichting Woordkunst Maud Vanhauwaert was samen met Leonard Nolens, Els Moors, Geert Buelens en Peter Verhelst genomineerd voor de prestigieuze Herman De Coninckprijs. De hoofdprijs van de jury ging naar Peter Verhelst. Het publiek koos voor de bundel van Maud Vanhauwaert. Vanhauwaert is bij het brede publiek bekend van haar poëtische bijdrages in het televisieprogramma "Iedereen beroemd" op Eén. De lezers verkozen haar dichtbundel "Wij zijn evenwijdig" tot beste bundel van het voorbije jaar.

Stefan Prins, alumnus compositie en piano, ontving in oktober de internationale ISCM Young Composers Award voor "Piano Hero #1" op de ISCM World Music Days in Wroclaw, Polen: http://worldmusicdays2014.pl/en/iscm-young-composer-award-results/
In december ontving hij het Laureaatschap van de Koninklijke Vlaamse Academie van Belgie voor Wetenschappen en Kunsten in de klasse van de Kunsten. Hij werd uitgenodigd om in maart 2015 lezingen te geven over zijn werk aan de California Institute for the Arts (CalArts) en aan de University of California San Diego in California. Dit jaar worden composities van hem uitgevoerd o.m. in Basel, Stuttgart, Cairo, Copenhagen, New York en Sint-Petersburg. 

Veerle Simoens, afgestudeerd voor Cello, wordt de nieuwe artistiek programmator van het Gent Festival van Vlaanderen.

Alumus altviool, Florian Peelman, werd altvioolsolo in het Gürzenich-Orchester Köln. 

Twee altviool-tutti plaatsen bij het Symfonieorkest van de Munt zijn voor onze alumni Micki Isako en Yixun Liu. Alumna Irene Mirenciano werd geselecteerd voor dezelfde plaats in het Orchestra Classica de Madeira. Proficiat aan docent Leo De Neve.

Olympe Tits, studente Dans, is met haar ingezonden foto genomineerd voor Dansfoto van het jaar 2014 door de website van Cultuurpers. 

Onze student Dimitris Spouras werd toegelaten in Guildhall School of Music in Londen voor het Postgraduaat Klarinet, specialisatie Orkest. Vanaf september zal hij ook stage lopen bij het London Symphony Orchestra. Guildhall is een van de meest gerenommeerde conservatoria ter wereld. Proficiat, ook aan docenten Ivo Lybeert en Raymond Dils.

Docent en alumnus Korneel Bernolet is uitgeroepen tot Jonge Musicus van het jaar door de Belgische muziekpers.

Onze student viool Milos Corlija werd uitgeroepen tot winnaar van de Oranjebeurs. Deze beurs wordt jaarlijks toegekend aan een getalenteerde student van het conservatorium door een commissie waarin o.m. de consul-generaal der Nederlanden zetelt.

Tianhong Yang, studente piano bij Polina Leschenko, won de eerste prijs op de Premio Antonio Bertolini International Piano Competition.

Claire Lamothe, studente Dans, werd geselecteerd om deel uit te maken van 'What the Body Does Not Remember', na audities bij Ultima Vez. We wensen haar veel succes!
Ook Julie Querre uit de opleiding Dans werd geselecteerd. Ze danst volgend seizoen in Dinska Bronska door MartHa!tentatief.
 

DIT WAS 2014

Alumna Kleinkunst Liesa Van der Aa brengt in december haar muziektheatervoorstelling WOTH in première in deSingel. Cobra.be maakte een fijne reportage hierover. 

Ruth Vandecruys heeft de Artos prijs gewonnen. Ruth studeert saxofoon bij Hans de Jong.

De studenten Woordkunst schreven een radiospot voor de AP Hogeschool spot en spraken hem ook in. Beluister via: http://bit.ly/1zbqbHu

In het kader van Music for Life van Studio Brussel componeerden onze studenten een nummer om geld in te zamelen voor het goede doel. Zowel de muziek als de tekst van het nummer zijn origineel. 

Maud Vanhauwaert, alumna en docente Woordkunst, is met haar dichtbundel 'Wij zijn evenwijdig' genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2015. Met die prijs bekroont boek.be de beste poëziebundel van het afgelopen jaar.

TEDx brengt sprekers van wereldklasse en een invloedrijk publiek samen om de grenzen van onze kennis te verleggen. Docente cello France Springuel gaf deze week samen met Rudolf Werthen een TEDx-lezing in Bozar.

Freek Vielen, alumnus Woordkunst, heeft de Taalunie Toneelschrijfprijs 2014 gekregen voor zijn stuk 'Dracula'. Dit is de prijs voor de meest belangwekkende theatertekst van het afgelopen seizoen.

Neoscores verkozen tot op één na meest beloftevolle start ter wereld. Neoscores is een initiatief van alumni Muziek Bob Hamblok (piano) en Jonas Coomans (fagot) en Bart Van der Roost. Bravo!

Niet één, ook niet twee maar drie van onze studenten Muziek behaalden een eerste prijs op de Belfius Classics wedstrijd 2014. Het gaat om Margot Joubard uit de celloklas van Justus Grimm, Pieter-Jan Desmet, student cello van France Springuel en om Wouter Valvekens, student piano bij Polina Leschenko.

Drie studenten werden laureaat op de Internationale wedstrijd 'Foden's Band Competition 2014' in Manchester. Deze wedstrijd richt zich op conservatoriumstudenten en jonge professionelen, internationaal en vooral uit Groot-Brittannië. Er waren 170 deelnemers. Veerle Vermeulen en Jonas Violet behaalden de 1ste prijs voor kamermuziek met hun eufoniumkwartet. Ze wonnen ook de speciale prijs 'Most Outstanding Performance of the day'. Deze groep werd voorbereid in de kamermuziekklas van Ivo Hadermann. Veerle Vermeulen won ook de 1ste prijs in de categorie 'Open Slow Melody'. In deze categorie won Lode Violet de 2de prijs. Deze studenten werden op hun instrument voorbereid door Frans Violet.

Docent Ivo Hadermann maakt deel uit van het houtblaaskwintet '5 Beaufort (Brussels Woodwind Quintet)' dat recent een cd uitbracht in de reeks 'In Flander's Fields' (Phaedra), met het integrale oeuvre voor houtblaaskwintet van de Belgische componist Joseph Jongen.

Saxofoondocent Hans de Jong is uitgenodigd voor een tournee in de USA van 8 februari tot 8 maart 2015. Hij zal masterclasses geven aan de meest prestigieuze universiteiten in New York, Pennsylvania, Michigan, Ohio, Indiana, Wisconsin, Texas en Arizona. Op het concertprogramma staat o.a. "On the road" van docent compositie Wim Henderickx en  "Le Rêve et la Folie II"  van Hans de Jong.

Wies de Boevé, afgestudeerd voor contrabas bij Lode Leire, slaagde in oktober 2014 in München voor de auditie voor plaatsvervangend aanvoerder bij het symfonieorkest van de Bayerische Rundfunk.  

Op 28 november 2014 is het de wereldpremière van OBOE CONCERTO (Empty Mind I) voor hobo, orkest en elektronica van Wim Henderickx in deSingel in Antwerpen door deFilharmonie o.l.v. Martyn Brabbins met Piet Van Bockstal (hobo solo) en Jorrit Tamminga (elektronica). Op 29 november 2014 wordt dit werk uitgevoerd in het Concertgebouw Brugge. In deze nieuwe compositie wordt de hobo solo vermengd met live elektronica en spelen de strijkers in het orkest in een zeer aparte ruimtelijke opstelling.

Dimitrios Spouras, student klarinet en directie, won de eerste prijs op de Panhellenic Conducting Competition met het Thessaloniki Staatsorkest. Zijn prestatie werd ook enorm gewaardeerd door de orkestleden zelf, waardoor hij ook met de Speciale Prijs van de orkestleden naar huis ging. Dimitri studeert Directie bij Ivo Venkov.

NeoScores, het digitale alternatief voor bladmuziek, is genomineerd voor 'Best Startup in the World'. Eerder dit jaar werd Neoscores nog bij de 12 beste start-ups van Europa gerekend. Neoscores is een initiatief van (1 spatie weg) alumni Muziek Bob Hamblok (piano) en Jonas Coomans (fagot) en van Bart Van der Roost. https://www.neoscores.com/

Pianist Misael Mejia Rondo, student uit de klas van Levente en Nikolaas Kende, won eind september de Vriendencultuurprijs in Tilburg. Met zijn uitvoeringen van Feux d’Artifice (Debussy) en Argentinian Dances (Ginastera) werd de jeugdige muzikant unaniem verkozen door de vakjury en publieksjury. Het is het derde jaar op rij dat een student uit deze klas deze Nederlandse muziekprijs binnenhaalt (Lester Van Loock in 2012 en in 2013 Michaël Mannes).

Op 11 oktober zond Canvas de documentaire ‘Vir ‘n glasie wyn’ van alumna Woordkunst Emma Lesuis uit. In het format ’Vranckx en de Nomaden’ krijgt een select groepje van jonge makers de kans een reportage te maken voor de televisie. Emma was daarvoor ook te gast in het televisieprogramma Café Corsari. 

Op 18 november brengt het Amerikaanse jazzlabel Origin Records Cattitude uit. Het betreft de laatste cd van de formatie van docent Piet Verbist, Zygomatik. Verbist werkte voor dit album samen met alumni Bram Weijters en Vincent Brijs.

Jeroen Baerts, hobostudent bij Luk Nielandt heeft de plaats van tweede hobosolo behaald in l’Orchestre de Liège.

Ewelyna Hayda uit de marimbaklas van Ludwig Albert  behaalde de 3de prijs op de International Marimba Competition Italy 2014.
Docent Ludwig Albert zelf was de gastheer en juryvoorzitter van de ‘International Percussion Competition Jeju Korea 2013’. Deze wedstrijd werd in 2010 onder zijn impuls opgericht in samenwerking met het Jeju Philharmonic Orchestra en Wind Festival. Als adviserend commissielid stelt Albert telkens een internationaal team van top-percussionisten samen om de ontwikkeling van percussie te promoten.

Alumna Abke Haring won de Nederlandse prijs ‘Theo d’Or’ voor haar hoofdrol in ‘Hamlet vs Hamlet’, de Shakespeare-bewerking van Toneelgroep Amsterdam en het Antwerpse Toneelhuis. ‘Eén van de grootste talenten van haar generatie’, voegde de jury eraan toe. Deze belangrijke toneelprijzen werden uitgereikt in de Amsterdamse Stadsschouwburg tijdens het Gala van het Nederlandse Theater. 

Alumni Kleinkunst, Boris Van Severen en Jonas Vermeulen, speelden hun afstudeervoorstelling uit 2013 (grootste onderscheiding!) op het Theaterfestival in deSingel, en ontvingen daar de Roel Verniers Prijs. Ze wonnen met deze voorstelling het afgelopen jaar twee bijzondere prijzen op TAZ en Big in Belgium waardoor ze te gast zullen zijn op het Edinburgh Fringe Festival.

Op 24 oktober ging Luc Van Hoves jongste werk in werelpremière op het podium van het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. Cantico di Frate Sole opus 51, voor kamerkoor en cellosolo, werd gecomponeerd in opdracht van de Internationale Cello Biënnale en zet de beroemde en inspirerende tekst van Francesco d’Assisi op muziek. Het werd uitgevoerd door de Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss en cellist Roel Dieltiens.

Wim Henderickx maakte een levende klanksculptuur op de Tuikabelbrug in Godsheide. Het werk, Antifoon genoemd, werd uitgevoerd door een harmonieorkest en een symfonieorkest die op de uiteinden van de brug stonden. In het midden bracht een groot koor het vocale deel van de muziek.

Koen Kessels, lid van de artistieke directie Muziek, is benoemd tot muziekdirecteur van The Royal Ballet - Royal Opera House. In deze functie volgt hij Barry Wordsworth op, die Eerste Gastdirigent wordt. Momenteel is hij muziekdirecteur designate. Kessels was regelmatig gastdirigent bij The Royal Ballet sinds 2008. Hij blijft ook muziekdirecteur bij Birmingham Royal Ballet.

Alumnus uit de compositieklas Maarten Van Ingelgem (°1976) kreeg bij de European Award for Choral Composers, een wedstrijd van Europa Cantat een eervolle vermelding in categorie B (met instrumenten) met Fairy Ring (2012) voor vrouwenkoor. In 2012 had Van Ingelgem in diezelfde categorie al gewonnen met '1914' voor mannenkoor. Fairy Ring is de Engelse versie van De Roes uit Jaarringen. Het werkje werd in de Nederlandstalige versie opgenomen op de schitterende cd In blijde verbijstering die begin 2014 bij Phaedra verscheen en waarop ook werk van vader Van Ingelgem prijkt. Maarten schreef recent de muziek voor Onvoltooid Landschap, een project van Altra Voce i.s.m. Koor&Stem op tekst van Annelies Verbeke.

Docent fluit Aldo Baerten werd deze zomer uitgenodigd om een recital te geven in de Duke’s Hall van de Londense Royal Academy of Music. Hij bracht daar een programma van o.m. J.S. Bach, Kurtág en Groslot. Het concert werd afgesloten met een question-and-answer session.
Baertens masterstudent Blaz Snoj is geselecteerd voor een stage bij deFilharmonie volgend seizoen.
Bachelorstudenten Marek Szymansky en Aleksandra Pechytiak kregen de eerste en tweede plaats fluit toebedeeld in deOrkestacademie.

Studenten aan onze jazzafdeling Matthias Van den Brande (saxofoon), Laurens Dierickx (piano) en Tom Lambrecht (drums) openden de derde festivaldag op Jazz Middelheim. Ze verenigen zich onder de naam Aletheia en werden deze week intensief gecoacht door contrabassist Jasper Høiby in het kader van de samenwerking tussen het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, AP Hogeschool en Jazz Middelheim.
Jazzexpert Marc Van den Hoof gaf voor Radio Klara toelichting bij de concerten:”Echte jazz zou je niet kunnen leren op school, maar wat dit jonge grut presteert is wonderbaarlijk.”
De avant-garde jazzdrummer Andrew Cyrille, die vorig jaar onze studenten coachte in aanloop naar Jazz Middelheim, was zo enthousiast dat hij deze zomer terugkeerde om met diezelfde studenten (Bami Pang Pang zijnde Viktor Perdieus, Laurens Smet en Seppe Gebruers) een cd op te nemen.

Tom van de Graaf, alumnus hobo van Jan De Maeyer, won de auditie voor 2de solist Engelse hoorn met verplichting tot 2de hobo bij de Vlaamse Opera.

De genomineerden voor de Ensors, de Vlaamse filmprijzen die jaarlijks worden uitgereikt op de slotdag van het Filmfestival Oostende, zijn bekend. 7 van de 11 genomineerde acteurs komen uit onze opleidingen! Onze ogen zijn vooral gericht op jong afgestudeerden Brit Van Hoof (beste vrouwelijke bijrol in ‘De Behandeling’) en Matteo Simoni (beste acteur in ‘Marina’) en docenten Jurgen Delnaet (beste acteur) en Johan Van Assche (beste mannelijke bijrol).

Proficiat aan onze woordkunst-studente Nele Eeckhout! Ze wist de jury te overtuigen als "proeve van eigenheid, originaliteit en humor" en won daarom de Nederlandse NTR Radioprijs met haar radiodocumentaire “Vogelen”.
Wanneer won een student uit onze opleiding Woordkunst de Nederlandse NTR Radioprijs? Wat speurwerk in de archieven levert het volgend lijstje op. En dat terwijl er elk jaar meerdere inzendingen van erg hoog niveau zijn.

2001
'Bits & Bites' van Annemie Tweepenninckx
2003
'Ons Ellen' van Isabel Voets (publieksprijs)
2004
'Camiel' van Dierdre Timp
'De val' van Elke Van Mello (publieksprijs)
2005
'De poppenmoeder' van Gwendolina Bastiaensen
2006
'Kinderplicht' van Freek Vielen
'Gele laarzen' van Linde Merckpoel (publieksprijs)
2007
'Todo sobre mi madre' van Sam De Bruyn
2008
'Wijn met een rietje' van Lotte Lesage
2009
'Tot in den draai' van Frances Lefebure

RVU-NTR bedacht vanaf volgende editie prijzen uit te reiken in twee categorieën: cultureel en journalistiek.

2010
'Mist, geruchten en een laag beton' van Babette Moonen (categorie journalistiek)
'Meestal was ik klein' van Koen de Smet (categorie cultureel)
2011
'Een stofje in de eeuwigheid' van Carmien Michels (categorie cultureel)
2014
'Vogelen' van Nele Eeckhout (categorie cultureel)


Bart Moeyaert wordt de artistiek intendant van de gastlandpresentatie van Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse in 2016. Hij doceert ‘Creatief Schrijven’ aan onze dramastudenten.

Tijdens de zesde editie van de uitreiking van de Gouden Labels van Klassiek Centraal ontving artistiek en zakelijk leider van I Solisti del Vento, Francis Pollet, het Gouden Label Carrière.

Ilonka Kolthof, studente bij Peter Verhoyen,  won de derde prijs op de NFA Piccolo Artist Competition in Chicago, USA. De National Flute Association is met ongeveer vijfduizend leden uit meer dan vijftig landen de grootste fluitorganisatie ter wereld. De wedstrijd is een van de weinige internationale piccolocompetities ter wereld en de meeste deelnemers staan reeds in het beroepsleven. Bijgevolg ligt het niveau dan ook erg hoog. 

Onze student jazzpiano Harrison Steingueldoir won de prijs van beste solist op de XL-wedstrijd van de Brussels Jazz Marathon 2014 op het Fernand Le Cocq-plein.

Alumna Kleinkunst Hanne Torfs doet aan crowdfunding voor de debuut-EP van haar band Nunki. De bandleden leerden elkaar kennen in 2012 tijdens een uitwisseling van het conservatorium met de Rockacademie te Tilburg. Naast dit project is Hanne toetseniste bij de succesvolle groep School is Cool. In ruil voor een vrije bijdrage biedt de band mutsen, etentjes, de limited edition EP, ... aan. Kijk hier

Op 5 juli 2015 zal Eliane Rodrigues, pianodocente aan het conservatorium, het derde pianoconcerto van Rachmaninov uitvoeren met het St. Petersburg State Symphony Orchestra o.l.v. Peter Feranec. Het concert gaat door in Sint Petersburg voor 15.000 toeschouwers. Dit wordt ongetwijfeld een van de hoogtepunten uit Elianes rijke carrière. Ook haar studenten brengt ze graag voor het voetlicht. Naar jaarlijkse gewoonte organiseert zij een concertreeks in de kerken van Lillo en van Ranst (mei en juni). De eerste weken van augustus is Eliane de centrale figuur op het festival Música Romântica in het Zwitserse Saas-Fee. Daar treedt zij niet enkel op als virtuoze pianiste, maar ook als dirigente. 

Stadsdichter en docent Stijn Vranken presenteerde onlangs zijn eerste stadsgedicht ‘Spat onder stroom’ én ook een nieuwe bundel.

Sander Geudens, Kleinkunst B3, zette een gedicht van de winnaar van de eerste Gouden Poëziemedaille op muziek. Canon Cultuurcel maakte een videoclip met opnames op onze prachtige campus. ‘Span er een koord overheen’ wordt gezongen door Sander en begeleid door zijn medestudenten. Te bekijken via deze link

Enkele recent afgestudeerden maakten een bijzondere muziektheatervoorstelling die eind juni in première gaat in onze eigen Zwarte Zaal. In DOLORES worden er vier portretten geschetst van vrouwelijke personages uit de wereldliteratuur. Een man - hij verkeert tussen leven en dood - overschouwt zijn leven en liefdes.  Door en met Rik Willebrords, Zofia Cieszynska, Els Van Daele, Laurie Janssens, Laura Gils, Sven Van De Voorde, Tille Van Gastel, Bram Fournier, Tom Johnson, Leon Van Den Bergh, Lieselot Watté en componist en stuwende kracht Mathias Coppens. 
www.mathiascoppens.be 

Student klassieke zang Joris Grouwels deed auditie en werd aangenomen aan het University College of Opera van Stockholm. Sinds de inauguratie van de Koninklijke Opera in 1772 wordt daar opera onderwezen. 

Studente van docent piccolo Peter Verhoyen Ilonka Kolthof werd geselecteerd als één van de zes semifinalisten voor de NFA Piccolo Artist Competition die in augustus in Chicago, USA doorgaat. Elke Elsen werd geselecteerd voor de Pacific Region International Summer Academy in Canada.

In mei werd de nieuwste full cd TRIPTYCH van Wim Henderickx, docent compositie, voorgesteld door Harmonia Mundi Benelux en HERMESensemble tijdens het Festival van Vlaanderen, Kortrijk. Tijdens de zomermaanden bereidt Wim een productie voor met Muziektheater TRANSPARANT waarvan de première is voorzien op 5 augustus 2014 en voorstellingen tijdens ‘Zomer van Antwerpen’.

Levente Kendes dubbel-cd met de live-opnames van de integrale Bartókconcerten kreeg 4 sterren toebedeeld door De Standaard. “Heerlijk, hoe Kende de kronkelende lijnen van Bartóks folkloristische melodieën heel discreet, maar sprekend inkleurt’.

Studenten viool van Alissa Margulis keren regelmatig terug in deze rubriek. Zo won Mona Verhas de eerste prijs, de prijs van het publiek én de speciale prijs van de viool gemaakt door Fabienne Gramm op de Breughel Rotary wedstrijd. Ze speelde een schitterend concert voor een bomvolle Flagey. In dezelfde wedstrijd won Véronique de Raedemaeker de tweede prijs én de speciale prijs voor de beste interpretatie. Studente Georgina Pennewaert won een van de drie prijzen op de International Knopf Competition in het Duitse Düsseldorf. Er waren 30 kandidaten van over heel de wereld. In diezelfde wedstrijd won student Dries Brouwers de speciale prijs en de stageprijs.

Daan Wilms, uit de percussieklas van Carlo Willems en Koen Wilmaers, werd geselecteerd voor de Academie Westfalen in Duitsland. Dit orkest met jonge professionelen staat onder leiding van de Poolse componist, muziekpedagoog en dirigent Krzysztof Penderecki. Onder zijn leiding zal Daan o.m de 9de symfonie van Dmitri Sjostakovitsj uitvoeren in juli en augustus 2014.

Valeria Racco, masterstudente Piano, werd aanvaard aan de Guildhall School te Londen voor een specialisatie in de opleiding repetent/pianobegeleider. Bovendien is ze ook geselecteerd als winnaar van de studiebeurs die vanuit Guildhall gegeven wordt aan de meest beloftevolle kandidaat. Guildhall, een van de beste Europese conservatoria, is gesitueerd bij het Barbican in het culturele hart van Londen en telt ongeveer 800 studenten Muziek en Drama. Valeria studeerde piano bij Heidi Hendrickx en Levente Kende. Voor de Master in pianobegeleiding  studeerde ze bij Andrew Wise.

Masterstudent Piano Michael Mannes werd toegelaten aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen. Hij zal vanaf september 2014 het ‘Guildhall Artist Master Programme - Performance Piano’ volgen in de klas van professor Joan Havill. Michael komt ook uit de klas van Heidi Hendrickx en Levente Kende

Hannelore Bedert speelde in februari als support act voor de wereldberoemde Suzanne Vega. Momenteel presenteert ze overal in Vlaanderen haar derde album ‘Iets dat niet komt’. Hannelore studeerde af aan Kleinkunst in 2007.

Studente van Aldo Baerten Valeria Miller behaalde de 1ste prijs in de afdeling Fluit en de 3de prijs in de afdeling Kamermuziek bij het “6th international competition Giovanni Musicisti-Citta di Treviso”.

Ewald Demeyeres laatste soloplaat ‘Tears - Harpsichord laments of the 17th-Century ‘kreeg een uitstekende recensie op SA-CD.net (http://ww.sa-cd.net/showreviews/9033).

Pieter Nuytten, alumnus uit de fagotklas van Francis Pollet, is geslaagd als 1ste solofagottist aan het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin.

Alumna Nina Herbosch (Woordkunst) was één van de 11 geselecteerden voor het 24ste International Festival of Theatre Schools SETKÁNÍ/ENCOUNTER. Ze bracht begin april een Engelse versie van haar mastervoorstelling ‘Wie niet weg is’, vertaald als 'Stuck in the mud' op het Festival in Brno, Tsjechië en op uitnodiging van een jurylid in juli op het Hotbed-New writing theatre festival in Cambridge, GB.

Maud Vanhauwaert is derde geworden op het VARA Leids Cabaret Festival. Ze toert de komende maanden door Nederland in de ‘finalistentour’.
Het VARA Leids Cabaret Festival is al ruim 34 jaar een vooraanstaand podium voor jong cabarettalent. Het festival probeert jonge cabaretiers/theatermakers te stimuleren door de deelnemers zowel voor, tijdens als na het festival intensief te begeleiden en waar mogelijk een brug te slaan tussen amateurcircuit en professionele podia.

Het pianokwartet Tetragonist, bestaande uit Jens Lynen (alumnus viool), Mathias Coppens (alumnus piano), Sven Van de Voorde (klarinet), Lieselot Watte (cello) stelt op hun  eerste cd de ‘Quatuor pour la fin du temps’ van Olivier Messiaen centraal. Messiaen schreef dit werk in 1940-1941 tijdens zijn verblijf in een werkkamp in Gorlitz op de Duits-Poolse grens. Het kwartet voerde dit werk uit, exact dag op dag 73 jaar na zijn première, in de restanten van het bewuste werkkamp. Binnenkort wordt hierover een mini-documentaire gelanceerd op http://www.tetragonist.com/ waar je ook de cd kan kopen.
 
Gitaarduo Teyata - alumni Jan Sanen en An Volders - studeerden beiden af bij Roland Broux, brachten hun debuutplaat uit. ‘Versa’ bestaat geheel uit eigen composities. Na een reeks concerten in België volgt nog een presentatie hiervan op het Twents Gitaarfestival in Nederland. http://www.teyata.be/
 
Studente aan de Universiteit Antwerpen Nicole Fux wint de scriptieprijs 2013 van het Bilsenfonds met een scriptie getiteld: Koers zetten naar een duurzame samenwerking op kunstcampus deSingel. Een exploratief onderzoek naar de meerwaarde van een structurele samenwerking tussen de internationale kunstcampus deSingel en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Hannelore Bedert speelde in februari als support act voor de wereldberoemde Suzanne Vega. Momenteel presenteert Hannelore overal in Vlaanderen haar derde album 'Iets dat niet komt'. Ze studeerde af aan Kleinkunst in 2007.

Pieter Nuytten, alumnus uit de fagotklas van Francis Pollet, is geslaagd als 1ste solofagottist aan het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin. Dit is het oudste radio-orkest in Duitsland. De eerste jaren hebben componisten als Hindemith, Milhaud, Schönberg en Stravinsky er als gastdirigent gewerkt. Sinds het jaar 2000 heeft het orkest diverse grote prijzen gewonnen voor zijn uitstekende cd's . 

Alumna Nina Herbosch (Woordkunst) is één van de 11 geselecteerden voor het 24ste International Festival of Theatre Schools SETKÁNÍ/ENCOUNTER. Ze brengt begin april 2014 een Engelse versie van haar mastervoorstelling 'Wie niet weg is’ op het Festival in Brno, Tsjechië. De nieuwe titel luidt 'Stuck in the mud'.

KLARA en CANVAS slaan de handen in elkaar en gingen op zoek naar Generatie K: jonge Vlaamse virtuozen, die de podia van het Klarafestival 2014 zullen bezetten. Onze alumni-ensembles FOUR ACES GUITAR QUARTET en PIANODUO MEPHISTO sprongen eruit en spelen een intiem concert in Studio Toots. Meeluisteren kan vanaf 23 maart!
http://fouracesgq.com/
http://www.pianoduomephisto.be/

Tatiana Samouil, docente viool, bracht een soloperformance tijdens de slotceremonie van de XXII Olympische Winterspelen in Sotsji op 23 februari 2014. Tatiana voerde een werk van Alfred Schnittke uit en werd begeleid door altviolist Yurii Bashmet en een orkest.

De Oranjebeurs 2013 ter waarde van 3000 euro werd toegekend aan Kacper Nowak, student uit de celloklas van Justus Grimm. De prijs is bestemd voor een student met een duidelijk artistiek profiel en persoonlijkheid. Deze beurs zal hem in staat stellen om zijn studies op het hoogste niveau verder te zetten.

Jaarlijks reikt de Universiteit Antwerpen een eredoctoraat voor algemene verdiensten uit. Dit jaar valt deze eer te beurt aan theater- en operaregisseurs Ivo van Hove en Guy Cassiers. Van Hove is sinds jaren verbonden aan de dramaopleiding van het conservatorium. Hij begeleidt spelprojecten en workshops. ‘Ivo Van Hove is een baanbrekende, veelzijdige en internationaal georiënteerde theatermaker’, zegt rector Prof. dr. Alain Verschoren. ‘Naast regisseur is hij ook directeur, programmator en lesgever. Kenmerkend voor zijn theater is het slopen van muren, tussen woord en techniek, tussen rede en emotie, tussen vernieuwing en traditie.’ Van Hove laat zich bovendien niet door grenzen bedwingen. ‘Hij kleurt geografisch buiten de lijntjes, zijn producties werden gepresenteerd op internationale podia, en hij werkte met Duitse, Amerikaanse, Nederlandse en Belgische acteurs.’ 

Docent marimba Ludwig Albert werd uitgenodigd om de ‘International Percussion Convention’ voor te zitten. Deze conventie gaat driejaarlijks door in Taiwan. 

Het afgelopen najaar is de nieuwe cd van pianist Jan Vermeulen en onze cellodocente France Springuel gereleased.  Het is een box van drie cd’s met het integrale werk voor cello en pianoforte van Ludwig Van Beethoven. In Vlaanderen (vijf sterren van Radio Klara) en Nederland (opusklassiek.be) zijn de opnames in ieder geval al gunstig is ontvangen.

De Standaard is lovend over de cd van alumnus Nico Couck, uitgebracht onder de vleugels van Champ d’Action. Reciprocity verkent het werk van enkele overwegend jonge componisten die de grenzen van de gitaar verkennen... Couck bespeelt hier alles: van klassieke gitaar (die virtuoos wordt uitgebeend ...), over prepared gitaar, slide gitaar, tot elektrische gitaar... Nico Couck behaalde in 2013 zijn masterdiploma gitaar met grootste onderscheiding in de klas van Roland Broux.
http://www.champdaction.be/nl/reciprocity/

Stijn Vranken, docent Podiumschrijven aan de afstudeerrichting Woordkunst, wordt de nieuwe Antwerpse stadsdichter. In 2006-2007 was Bart Moeyaert, docent Schrijven, ook al stadsdichter.

Pablo De Sa, alumnus Muziek, werd benoemd tot aanvoerder van de celli in het Orchestra Theatro Municipal van Rio De Janeiro. Dit is een van de belangrijkste orkesten in Brazilië en bestaat reeds 70 jaar.

Oudstudent Muziek Michiel Delanghe behaalde de derde prijs op de internationaal gerenommeerde wedstrijd 'Cadaques Orchestra International Conducting'. Er waren 300 aanmeldingen uit de ganse wereld en 74 kandidaten in de eerste ronde. Voor het eerst werd een 'special prize of the jury' uitgereikt. Deze prijs ging naar onze oud-student Directie. Ook het orkest stemde unaniem voor hem.

Maud Vanhauwaert, alumna Woordkunst, was in de categorie ‘bekende deelnemers’ de winnares van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Ze schreef 21 fouten, evenveel als Paul Schnabel, hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht. Maar bij een ex aequo gaven de spelfouten de doorslag op het aantal taalfouten. Schnabel maakte 16 spelfouten, Vanhauwaert maar 14. 
http://www.maudvanhauwaert.be/

Oceane Knop, studente uit de fluitklas van Aldo Baerten, behaalde de 1ste Prijs op het Belfius Classics Concours met 93% van de punten.

Op 28 november ging docent Wim Henderickx’ ‘Symphony No.1 (At the edge of the World)’ in Duitse première op het Impuls Festival in Halle-Saale met de Staatskapelle Halle o.l.v. Hans Rotman. 

L’Orchestre Royal de Chambre de Wallonie breidt zijn strijkerskern uit met blazers. Daarvoor organiseerde het orkestaudities voor blazers. Kensuke Taira, student uit de klas van Francis Pollet slaagde voor de auditie van fagot. 
Hélène Elst, uit dezelfde klas, werd geselecteerd voor de Wintertournee van het Nederlands Jeugdorkest o.l.v. Stefan Asbury.


DIT WAS 2013

Recent ging het conservatorium een interessante samenwerking aan met drie Europese dansinstituten. Het gaat om Fontys Dance Academy, Northern School of Contemporary Dance uit Leeds (UK) en het Tsjechische The Duncan Centre Conservatory. Het doel van deze samenwerking is uitwisseling van studenten en docenten in het kader van lopende projecten mogelijk te maken. Deze internationale samenwerking kan ook bijdragen in het onderzoek naar de rol van een dansopleiding in het veranderde werkveld. Hiervoor wil onze dansopleiding nog meer partners uit opleidingen en het werkveld betrekken.

Onze jonge docent en alumnus Korneel Bernolet heeft een nominatie voor een Klara te pakken. Op 25 januari weten we of zijn album ‘Balbastre - Pièces de clavecin (1759)’ de Vlaamse cd-productie van het jaar wordt. 
http://www.korneel.bernolet.com/

‘We zijn water’, de debuutroman van Carmien Michels, pas afgestudeerd in Woordkunst kwam aan bod op Canvas in ‘Man over boek’. Het boek verscheen begin oktober bij uitgeverij De Bezige Bij. 
http://carmienmichels.be/

Elk jaar kent de Stichting Conservatorium Antwerpen de titel toe van “Maestro Honoris Causa”. Dit jaar viel deze onderscheiding te beurt aan Sidi Larbi Cherkaoui. Met de danser en choreograaf, geboren en getogen in Antwerpen en zoon van een Marokkaanse vader en een Belgische moeder, bekroont de Stichting Conservatorium Antwerpen veruit de jongste laureaat sinds de eerste Maestrotitel in 1999 werd toegekend aan Toots Thielemans. 1999 was ook het jaar waarin Sidi Larbi Cherkaoui debuteerde als choreograaf. Cherkaoui speelde samen met zijn ensemble Eastman, dat hij in 2010 oprichtte, een 
inspirerende en richtinggevende rol in het uittekenen van de krachtlijnen van de dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. De onderscheiding werd uitgereikt door de voorzitter van de Stichting, provinciegouverneur Cathy Berx, aan de laureaat tijdens een Gala-avond op donderdag 28 november in deSingel.

Mathilde Wauters, jong talent en tweedejaarsstudent Harp, nam op 9, 10 en 11 november deel aan de prestigieuze internationale harpwedstrijd “Martine Géliot ” in Fontainebleau, Frankrijk. Deze wedstrijd staat open voor jonge harptalenten tot 22 jaar en vereist een groot aantal opgelegde werken. Met unanimiteit van de jury behaalde Mathilde daar als 17-jarige de eerste prijs.

Docent Korneel Bernolet is vanaf dit academiejaar ook docent klavecimbel en basso continuo aan de repetiteur-afdeling van de Operastudio Vlaanderen. 

Michaël Mannes, masterstudent piano,  heeft de derde editie van de VriendenCultuurPrijs gewonnen. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Vereniging Vrienden Theaters Tilburg. De vakjury en de publieksjury waren het er unaniem over eens dat Michaël Mannes’ uitvoering subliem was.

Alumnus van onze dansopleiding Mohamed Pablo Boujarra maakte deel uit een prachtig experiment met paard en danser @ Grindbakken - Gent. Bekijk hier het filmpje.

Sarah Foubert, in 2012 afgestudeerd voor zang bij Lubov Stuchevskaya, werd toegelaten tot de postgraduaatsopleiding in the Royal Nothern College of Music (RNCM) in Manchester, een van de beste opleidingen voor opera.

Aan Jens Lynen, oud-student viool bij Guido De Neve, werd recent het prestigieuze Constant & Kit Lambert Junior Fellowship toegekend door de Royal College of Music in Londen voor de Artist Diploma Course 2013-2014. Naast de financiële steun wordt hem ook de volledige artistieke leiding van een kamermuziekconcertreeks voor de Royal College of Music toegekend voor volgende academiejaar.

Manon Stassen, studente viool bij Tatiana Samouil, werd voor het tweede jaar op rij geselecteerd voor het European Youth Orchestra. Ze rondde net de Europese tournee met hen af.
Ze wordt vergezeld door alumna Hanneke Verbueken, die reeds voor het derde jaar deel uitmaakt van dit prestigieus orkest.

De cd met Schuberts complete werken voor pianotrio waaraan docente cello France Springuel meewerkte, werd opgenomen in Klara's Top 10.

Olympe Tits BA2 heeft tijdens LABO#4 ‘There is more behind eyes’ opgezet samen met Seppe Dyck (eveneens student aan het KCA). Het project was ook te zien tijdens het kinderkunstenfestival Stormopkomst in Turnhout.

Eline Groslot, docente literatuurstudie en vakdidactiek harp en assistente hoofdvak harp, is aangesteld als vaste solo-harp in het Brussels Philarmonic Orchestra.

Roberto Palomeque (student marimbaklas Ludwig Albert) won de eerste prijs op de Universal Marimba Competition Belgium, Sint Truiden.

Ludwig Albert concerteert op 1 september in het befaamde Seoul Arts Centre in Korea met op het programma de wereldpremière van zijn dubbel concerto in een versie voor wind orchestra samen met duo partner Chin Cheng Lin. Daarnaast verzorgt hij ook masterclasses aan de National Seoul University en the University of arts Jeju. Drie nieuwe albums van Ludwig Albert zijn uitgebracht: ‘Ardor’ (Spaanse en Mexicaanse liederen), ‘The Best of’ ( hoogtepunten 20 jaar carrière) en ‘Marimba Parade’ ( samen met zijn marimbaorkest). In het najaar wordt ook het album ‘The Universe’ uitgebracht met als hoogtepunt zijn dubbelconcerto voor marimba & strijkersorkest in samenwerking met het label Centaur records.

Alumnus Nathan Wouters (contrabas – jazz) speelt op 5 december e.k. in deSingel samen met Aki Takase (piano) en Rudi Mahll (klarinetten).

Een nieuw collectief van onze drama alumni Rebekka De Wit, Susan Grotenhuis, Maarten Ketels en Freek Vielen spelen op 5 en 6 december ‘Heimat’ in coproductie met deSingel (in een regie van Freek Vielen).

Het gaat goed met de studenten van Aldo Baerten, zo won zijn Sloveense student Blaz Snoj een ‘Special price’ in de categorie Masters op het Fluitconcours Ittervoort Flutonicon in Nederland.
Andere laureaten waren Aleksandra Pechytiak, studente aan ons Koninklijk Conservatorium Antwerpen en 1e prijswinnares Hazar Birkan studente van Aldo Baerten HKU in Utrecht.
 
Philippe Bogaerts behaalde zijn solist diploma aan de Musikhochschule Weimar met een maximum van 1.0 punten.
 
Eli Elise Hoopman, studente Drama, Woordkunst won de interuniversitaire literaire prijs! Lees meer op www.literaireprijs.be

Nils Van der Plancken, uit de compositieklas van Wim Henderickx en Luc Van Hove, is Laureaat-Finalist geworden van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Compositie met zijn concerto " Garden of Sorrows".

Student Heigo Rosin uit de percussieklas van Carlo Willems en Koen Wilmaers behaalde volgende opmerkelijke resultaten op internationale wedstrijden in Nederland en Estland. Eind april 2013 stond hij in de finale van de Linkprijs 2013 naast twee pianisten. De jury van deze hedendaagse kamermuziekwedstrijd te Tilburg, duidde Heigo aan als winnaar! In Estland werd Heigo geselecteerd om deel te nemen aan 'Classic Stars 2013'. Op deze wedstrijd (rechtstreeks te volgen op televisie in Estland! ) behaalde hij zowel de Music and Theatre Academy Award from Estonia als de Classic Radio Award. Hij kreeg een platencontract aangeboden en een deelname aan de New Talent Competition.

Stephanie Proot, afgestudeerd bij Levente Kende, is geselecteerd voor de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd Piano 2013. Uit 283 inzendingen voor de Koningin Elisabethwedstrijd werden 75 kandidaten toegelaten tot de eerste publieke ronde. Na haar studies aan het Antwerps conservatorium studeerde Stephanie verder aan het Parijse conservatorium en aan de Koningin Elisabethkapel. Ook de andere Belgische kandidaat, Yannick Van de Velde, studeerde een tijd in Antwerpen. 

Isaak Duerinck, student piano bij Eliane Rodrigues, werd door Cobra.be geselecteerd voor DEZES / LESSIX. Een jongerenpanel dat commentaar levert bij de KEW Piano 2013. Bekijk zijn introductiefilmpje

Magali Casters, derdejaarsstudente Dans, doet een vervanging in 'Babel’ (een creatie van Sidi Larbi Cherkaoui en Damien Jalet - Eastman). Zij gaat samen met Eastman op tour naar Seoul. 
Deze vervanging heeft Magali te danken aan de fijne samenwerking tussen Eastman en de opleiding Dans van het conservatorium (zoals het Louvre Project, VENN, gastdocenten van Eastman).

Eerstejaarsstudent Dans Brandon Lagaert deed in het voorjaar Peeping Tom - een Belgische collectief met internationale faam. Hij zal in augustus het gezelschap vervoegen in hun nieuwe creatie. Brandon zal dit combineren met zijn studies hier op het conservatorium. Peeping Tom was onlangs nog te gast in deSingel met de productie  ‘A Louer’ waar 4 van onze studenten in figureerden

Docent Schrijven Bart Moeyaert heeft voor de zesde keer de Boekenleeuw, de prijs voor het beste jeugdboek, gewonnen. Bart geeft les aan de bachelorstudenten Woordkunst en wint de Boekenleeuw met ‘Wie Klopt daar?’, een eigen versie van het Sinterklaasverhaal. Hij won de prijs ook al in 1992, 1996, 2000, 2004 en 2012.

In februari werden in De Munt te Brussel de Caeciliaprijzen uitgereikt. Met deze prijzen bekroont de Belgische Muziekpers ieder jaar de 10 beste opnames van het voorbije jaar. 
Orgeldocent Joris Verdin en Dirk Snellings mochten voor de “Vespro della Beata Vergine” van Adriaen Willaert de Caeciliaprijs 2012 in ontvangst nemen. Deze prijs komt er als kers op de taart in een hele reeks bekroningen voor deze uitermate gesmaakte opname!
CHOC de CLASSICA, september 2012
DIAPASON d’OR, september 2012
CHOC de l’ANNEE, december 2012
KLARA, januari 2013
CAECILIA, februari 2013

Docent klavecimbel Ewald Demeyere presenteerde in maart 2013 zijn boek ‘Performance Practice Based on German Eighteenth-Century Theory’. Het werd een praktische gids tot de uitvoering van de Kunst der Fuge met een aparte partituur. Meer info op: http://upers.kuleuven.be/en/titel/9789058679406

De twee hoornisten uit ons docentenkorps, Rik Vercruysse en Ivo Hadermann werden samen met hun alumni Tom Vercruysse en Brenda Mans uitgenodigd als solisten in het Konzertstück voor 4 hoorns en orkest van Robert Schumann. Deze veeleisende partituur, zowel op technisch, muzikaal als fysiek vlak, wordt zeer weinig uitgevoerd. Twee verschillende orkesten waren vragende partij om dit werk met hen uit te voeren. Op 4 en 5 mei concerteren zij met Het Leuvens Alumni Orkest o.l.v. Hans Casteleyn (info http://www.lao.be). Op 25 en 26 mei is het de beurt aan Het Mechels Kamerorkest o.l.v. Tom Van den Eynde (info uit@mechelen.be).

Aldo Baerten, docent fluit, was te gast bij de Florida State University (40.000 studenten, 1.200 muziekstudenten) in Tallahassee, USA voor masterclasses, lezingen en een recital. Daarna speelde hij nog een concert bij het Chameleon Chamber Concerts in Fort Lauderdale. 

Philippe Bogaerts, oud-student van Aldo Baerten, werd 2de fluit en piccolo aan het Theater en Orchester Heidelberg. 
Alumna Sofie Verbeeck werd vaste remplacante piccolo bij de Vlaamse Opera. 
Aldo’s huidige studenten doen het trouwens ook goed. Zo won zijn Sloveense studente Blaz Snoj een ‘Special price’ in de categorie Masters op het Fluitconcours Ittervoort Flutonicon in Nederland. Twee andere laureaten waren studenten van Aldo uit Utrecht.

WooHyung Kim studeert viool bij Tatiana Samouil en won de derde prijs en een speciale prijs voor beste uitvoering van het opgelegde werk op de prestigieuze Vaclav Huml International Violin competition in Zagreb, Kroatië. 

Veronique de Raedemaeker, studente viool bij Alissa Margulis, won de eerste prijzen in de categorie Solist met orkest zowel als in die van Solist, op de International Music Competition of Funchal, Madeira in Portugal. Ze werd ook geselecteerd om deel te nemen aan het grote en bekende Verbier festival in Zwitserland, waar ze deel zal uitmaken van een nieuw orkest dat onder leiding staat van Daniel Harding en andere grote dirigenten. Er waren hiervoor meer dan 500 inschrijvingen van over heel de wereld en slechts 15 violisten werden uitverkoren. 
Flora Pop, ook een studente bij Alissa Margulis, deed succesvol auditie bij deFilharmonie en startte in april als vervanger in enkele projecten. 

In het kader van LAbO #4, een workshopproject voor studenten van kunsthogescholen dat ChampdAction organiseert met deSingel en het conservatorium werd door een kinderjury het project van onze dansstudente Olympe Tits en jazzgitarist Seppe Dyck geselecteerd voor het STORMOPKOMST festival. 

Choreograaf Wim Vandekeybus werkte in januari samen met 4 van onze studenten Dans aan een project ‘Fear Not’, geïnitieerd door 4 Brusselse muziekhuizen (AB, Beursschouwburg, Vaartkapoen en Les Ateliers Claus).

Alumnus Korneel Bernolet, eerder student bij Ewald Demeyere, presenteerde in april zijn eerste solo-cd ‘Pièces de clavecin (1759)’, met muziek van Claude-Bénigne Balbastre. Wie wil voorproeven is welkom in onze Witte Zaal op woensdag 15 mei om 20u.

Erik Desimpelaere, student compositie bij Wim Henderickx en Luc Van Hove, won de eerste prijs op de internationale compositiewedstrijd voor Harmonie-orkest in Harelbeke.

Felisa Hernández Salmerón, zij studeert altviool bij Leo De Neve, won op 12 november de auditie voor  “1 Principal Viola” bij Orquesta Filarmónica de la Ciudad de México. Nadien won zij nog een andere auditie voor  Principal Viola in het orkest van de UNAM (Universidad Autónoma de México).

Lucas Blondeel, afgestudeerd bij Levente Kende, werkt sinds november 2012 als docent aan de Akademie für Tonkunst in Darmstadt, een conservatorium van het Bundesland Hessen. Daar heeft hij 11 pianostudenten uit Duitsland, Iran, Korea, China en Turkije. Behalve de wereldpremière op 8 oktober 2013 van het dubbel -concerto voor marimba & symfonisch orkest van docent marimba Ludwig Albert in het befaamde ‘National Centre of performing Arts Beijing’ met het Beijing Filharmonisch orkest staan er tijdens 2013-2014 extra voorstellingen op het agenda in China, Thailand, Korea, Letland Riga, Litouwen, Rusland, Uruguay, Venezuela... ter gelegenheid van Ludwig Albert’s 20 jaar carrière. 

Kersvers alumnus compositie Mathias Coppens was laureaat van de internationale Tenso compositiewedstrijd, waarbij zijn stuk ‘La Venduta’ in Stockholm door het Eric Ericsonn Chamber Choir werd uitgevoerd. Hij won eind vorig jaar ook nog de compositiewedstrijd van de stichting Robus, voor de helft door de jury, voor de helft door het publiek (met stemming). 
Nils Vanderplancken, die nu bij Wim Henderickx studeert (Wim was trouwens voorzitter van de jury van Stichting Robus), was ook één van de 3 laureaten. 

Misael Mejía Rondo, student piano bij Levente Kende is laureaat van de Oranjebeurs. Deze beurs wordt toegekend door de consul-generaal der Nederlanden, de directie van het conservatorium en twee vertegenwoordigers van het vroegere Nederlands Comité voor Antwerpen ‘93 aan een veelbelovend student van het conservatorium, om deze de mogelijkheid te bieden zijn/haar studies op hoog niveau verder te zetten.

Gitarist Ruben Machtelinckx, alumnus uit de jazzafdeling, bracht onlangs op het label El Negocito zijn debuutplaat Faerge uit die op lovende recensies in de pers werd onthaald. 
Ruben Machtelinckx  werkte hiervoor samen met Hilmar Jensson, Joachim Badenhorst en alumnus contrabas Nathan Wouters. Hilmar Jensson gaf in januari trouwens een erg geslaagde masterclass aan de studenten.

Kleinkunststudente Roselien Tobbackx werd gelesecteerd door dj Lefto als ‘De Nieuwe Lichting’ en deed een schitterende livesessie bij Studio Brussel.

Internationaal gerenommeerd organist en docent Joris Verdin kreeg tweemaal een belangrijke onderscheiding in een Frans toonaangevend muziektijdschrift, de Diapason D’Or en de Classica Choc, voor de cd Vespro della Beata Vergine, waarop hij samen met Capilla Flamenca muziek van Adriaen Willaert brengt. Ook op zijn cd Pièces posthumes; Piè-ces inédites met muziek van César Franck reageerde de internationale pers laaiend enthousiast.

Vanaf het academiejaar 2012-2013 doceert Luc Joosten het vak Operadramaturgie aan de befaamde Universität Mozarteum in het Oostenrijkse Salzburg. Luc Joosten is naast docent aan het conservatorium ook de hoofddramaturg bij de Vlaamse Opera en zal beide functies verder blijven uitoefenen. In de Mozartstad zal hij met zijn studenten vooral werken rond hedendaagse operadramaturgie en regie. Het Mozarteum is een van de belangrijkste Europese kunstacademies en werd opgericht naar aanleiding van de vijftigste herdenking van Mozart’s dood in 1841. Einde 20ste eeuw kreeg ze de status van universiteit.

De 78ste uitgave van de cd-reeks ‘In Flanders’ Fields’, uitgegeven door het label Phaedra, werd volledig gewijd aan het werk van componist en docent Alain Craens. Aan dit portret werkten onder meer Jan Guns, I Solisti del Vento, Jean-Claude Vanden Eynden, het Emanon Ensemble en The Moscow Chamber Soloists String Quartet mee. Vorige zomer was hij drie weken verbonden aan het Ravinia Festival in Chicago, waar hij concerten en masterclasses met zangers begeleidde, zoals o. m. met Liesbeth Devos, ook afgestudeerd in Antwerpen. Diezelfde zomer speelde hij ook een kamermuziekconcert in Suntory Hall in Tokyo.

In het Jazz Centrum Vlaanderen in Dendermonde opende op 26 januari een kleine tentoonstelling rond de ‘Collectie Albert Michiels’ die sinds 2009 in de conservatoriumbibliotheek bewaard wordt. Albert Michiels (1932-2008) was niet alleen de stichter en bezieler van Jazz Hoeilaart, hij was ook een gepassioneerd collectioneur van jazzdocumenten en -memorabilia. Zijn collectie is essentieel voor de studie van Belgische jazz uit het interbellum. De tentoonstelling, die geopend werd met een inleiding door bibliothecaris Jan Dewilde loopt nog tot eind augustus.

Alumnus Karel Deseure heeft de prestigieuze dirigeerprijs van het Nederlandse Kersjesfonds gewonnen. De officiële uitreiking gebeurde op 4 december in het Concertgebouw in Amsterdam. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een jonge, getalenteerde dirigent. Karel kreeg in Nederland al meer mooie kansen, zoals bij de Ligeti Academy, ASKO/Schönberg en dirigeerde een première bij de Dutch National Opera Academy.

Docent piano Levente Kende speelt, gespreid over drie avonden in evenveel steden (Antwerpen, Gent en Brugge), het integrale piano-oeuvre van Béla Bartók. Een huzarenstuk. Meer info en tickets via www.desingel.be

Ludwig Albert, docent marimba, bracht op 2 oktober de wereldpremière van zijn eigen dubbelmarimbaconcerto samen met het Beijing Philharmonic Orchestra & duopartner Chin Cheng Lin in het befaamde Beijing National Centre for the performing Arts. Extra voorstellingen vinden in 2013 ook plaats in Rusland, Litouwen, België, Thailand, Korea i.s.m. met lokale nationale orkesten in het teken van de viering van Alberts 20-jarige carrière.

Alumnus jazzcontrabas Matthias Heyman heeft met zijn doctoraatsonderzoek ‘Blanton the (R)evolutionary’: A Contextualization of Jimmie Blanton’s Jazz Bass Playing een FWO-beurs voor onderzoeksprojecten verkregen. Dit zal hem in staat stellen om vanaf 2013 voor vier jaar lang aan de Universiteit van Antwerpen onderzoek te doen. Eerder had hij al een BOF-beurs, waarmee hij aan de slag was als onderzoeksmedewerker aan de Artesis Hogeschool. Het is de eerste maal dat een onderzoek naar jazz wordt gehonoreerd met een FWO-beurs.

Pétillant’Semble, een jong ensemble ontstaan uit de kamermuziekcursus aan het conservatorium, is geslaagd voor het seminarie Kamermuziek en volgt vanaf heden les aan het Gentse Orpheus Instituut.

Veronique De Raedemaeker, studente viool bij Alissa Margulis, won de eerste prijs op de Belfiuswedstrijd in Brussel. Ze mag concerteren in De Munt in 2013.

Jong afgestudeerde Michiel Delanghe is de nieuwe dirigent van Het Wagenings Symfonie Orkest en Het Andere Koor in Wageningen. Hij werd geselecteerd uit 30 kandidaten en zal drie concerten per jaar dirigeren. Hij volgt daar de Fin Jussi Jaatinen op.

Jessica Crutzen, studente fluit bij Aldo Baerten en Peter Verhoyen, won de auditie voor 2de fluit/piccolo bij het Orquesta de Extremadura in Spanje.

Mathilde Wauters, die als Jong Talent harp studeert bij Sophie Hallynck won de 2de prijs in de categorie “Exellence” op de prestigieuze internationale harpwedstrijd “Godefroid” te Doornik. Ze was één van de twee enige Belgische winnaars.

The Jacquelines, drie zangeressen uit het Koninklijk Conservatorium Antwerpen die hulde brengen aan de 3-stemmige swing van de Andrews Sisters uit de jaren ’40, tekenden een platencontract bij Sony Music Belgium! Hun eerste single “Hypochondria” is intussen ook beschikbaar op i-Tunes. De release van de eerste full-cd “Gee oh Gee” wordt verwacht in januari 2013. The Jacquelines zijn Iris Berardocco, Eva Buchmann en Sara Raes en spelen vaak samen met pianist Stijn Wauters, contrabassist Fre Madou en drummer Jelle Van Giel, allemaal afgestudeerd aan onze jazzopleiding.
 
Stephanie Proot, afgestudeerd bij Levente Kende, won begin oktober de André Dumortier International Piano Competition.

Lester Van Loock, student piano uit de klas van Levente Kende, won eind september 2012 op het pianoconcours georganiseerd door De Vereniging Vrienden Theaters Tilburg zowel de prijs van de jury als de publiekprijs.

Duo Agineko, met altviolist Sander Geerts en pianiste Yasuko Takahashi, behaalde de ‘Special prize for an outstanding interpretation of the sonata op. 147 by D. Shostakovich’ op de befaamde Brahms Competition 2012, en speelde op het afsluitende galaconcert. Sander Geerts behaalde een finaleplaats als solo-altviolist op dezelfde wedstrijd. Sander studeerde bij Leo De Neve, Yasuko is pianobegeleidster aan het conservatorium.

Tijdens het concertseizoen 2012-2013 is Korneel Bernolet ‘artiest in residentie’ bij vzw SWUK Vlaanderen. Diezelfde vzw riep hem eind juni 2012 uit tot ‘Laureaat 2013’, waardoor hij eind dit jaar met hun steun zijn eerste solo-cd gaat opnemen. Korneel studeerde klavecimbel bij Ewald Demeyere. www.swuk.be.

Bibliothecaris Jan Dewilde werd uitgenodigd om op 20 en 21 september deel te nemen aan de workshop National Styles in Music, georganiseerd door het European Studies Department van de Universiteit Amsterdam. Hij hield er een lezing over Peter Benoit en de Vlaamse muziek uit de 19de eeuw. Andere deelnemers aan deze workshop, die geleid werd door prof. Joep Leerssen, waren o.a. Verdi-specialist Philip Gossett, Sibelius-biografe Glenda Dawn Goss en Jim Samson, auteur van The Cambridge History of Nineteenth-Century Music.

Stefan Prins werd eerder dit jaar verkozen tot “Jong Musicus van het Jaar 2012” door de Unie van Belgische Muziekjournalisten. Dit resulteert o.m. in een portretconcert in BOZAR tijdens Ars Musica 2013. In juni verscheen bij het label Sub Rosa een dubbel-cd waarop 10 composities van hem staan.

‘Verklankt Verleden’, het boek van Adelheid Ceulemans n.a.v. haar onderzoek in onze bibliotheek dat werd gepubliceerd door het conservatorium, zal bekroond worden met de Leon Elautprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde in Gent. De prijs wordt uitgereikt op 17 oktober 2012, tijdens de algemene vergadering van de KANTL, samen met de vijfjaarlijkse prijs aan Tom Lanoye.
 
Tomasz Golinski, student uit de klas van Ludwig Albert, behaalde de tweede prijs marimba compositie op de 39ste Percussive Arts Competition USA.

Karen Takaguchi & Tanasit Siripachniwattana, die ook studeren bij Ludwig Albert, behaalden de eerste prijs op de European Music Competition Italy 2012. Tanasit ontving ook extra de eerste prijs percussie.

Kersvers afgestudeerde studenten Woordkunst Eli Elise Hoopman en Lynn Ryssen zijn genomineerd voor de NTR radioprijs. Volg de wedstrijd hier.
 
Oud-student Woordkunst Rebekka De Wit is laureaat van de jongtheater-prijs in Theater aan zee.

Eind juni 2012 heeft het Pianoduo Mephisto, bestaande uit de pianisten Katrijn Simoens en John Gevaert, de tweede prijs gewonnen op het internationale muziekconcours ‘Torneo Internazionale di Musica’. Eerder wonnen zij al eerste prijzen op het Internationale Concours Grieg in Oslo en op het Concours International de Valberg in Frankrijk.

Bieke Jacobus, studente altviool bij Leo De Neve, behaalde op succesvolle audities de tutti-plaats in het Symfonieorkest van Vlaanderen en dezelfde week ook in de Belgische Kamerfilharmonie. deFilharmonie koos trouwens op hun laatste "vaste vervangers auditie" drie nieuwe altviolisten, waarvan er twee afkomstig zijn uit de klas van dezelfde trotse leraar.

Tijdens de Nacht van de Musea  op 4 augustus speelde een harmonieorkest o.l.v. oud-student Hendrik Stinders (en met veel conservatoriumstudenten) partituren uit de Collectie Société d’Harmonie van onze erfgoedbibliotheek, d.i.  19de eeuwse harmoniemuziek. Het programma en het orkest werden samengesteld door oud-student Hannes Verstraete die zijn scriptie rond deze muziek heeft gemaakt (en ook als hoornist in het orkest meespeelde).

Tijdens de Gentse Feesten speelde op Swing Cité een jazzorkest Belgische jazzmuziek uit het interbellum op basis van partituren uit de Collectie Albert Michiels van onze erfgoedbibliotheek. Docent Leon Lhoest, die samen met Katrien Van Opstal een onderzoeksproject naar Belgische jazz uit het interbellum voerde, leidde het orkest; Katrien zong enkele nummers.

Radio Klara deed een mooi interview met Greg Cohen over de samenwerking met onze studenten op Jazz Middelheim.

Joke Emmers, B3-studente Acteren, won de ITs Parade Parel met haar voorstelling Damiët. De jury: “Met een geheel eigen humor weet ze ons te verleiden. Het ongegeneerde spat van het toneel en het getuigt van groot talent dat de uitvoering hier nergens vervalt in ijdelheid en koketterie. We kregen zowel een sterke als een kwetsbare kant te zien waarbij de performer het sterkst werd in haar kwetsbaarheid. Het getuigt bovendien van makers kwaliteit dat ze een historische tekst weet te vertalen tot een actuele en persoonlijke uitvoering”.
 
Het publiek reageerde erg enthousiast op de voorstelling VENN van de dansopleiding, die een samenwerking was tussen Iris Bouche en Sidi Larbi Cherkaoui i.s.m. deSingel en Eastman. Lees de reacties hier.
 
De voorstellingen 'Damiët' (van Master Acteren Joke Emmers) en 'Uit de grond' (van B3 Kleinkunst Jonas Vermeulen) werden geprogrammeerd in het Internationale ITS Festival in Amsterdam. Dezelfde producties, én een van afgestudeerden uit onze Woordkunst staan op het programma voor Theater Aan Zee.

Koen Kessels, lid van de artistieke directie Muziek en docent, was deze zomer in de VS op tournee als dirigent met het Ballet de l’opera de Paris. Hij kreeg daar heel lovende perskritieken, zoals o.m. hier te lezen. Koens contract bij het Birmingham Royal Ballet werd overigens verlengd tot 2018.

Bram Fournier, student trombone bij Jan Smets, deed succesvol auditie bij het Brussels Philharmonic Orchestra. Eind juni nam Bram deel aan een auditie voor co-principal trombone bij het London Philharmonia Orchestra. Volgend seizoen bieden ze hem een trial aan.

Ook Pieter Mellaerts, student percussie bij Carlo Willems en Koen Wilmaers slaagde in een auditie bij het Brussels Philharmonic. Hij werd geselecteerd uit 45 kandidaten en werd unaniem verkozen door de jury en chef-dirigent tot nieuwe solist percussie van het orkest.
Ook werden recent Pieter Mellaerts (als aanvoerder), Ken Gybels en Iris Verbeeck in Amsterdam geselecteerd voor de Nederlandse Orkest- en Ensemble Academie. Zij zullen o.a in het Concertgebouw Amsterdam te beluisteren zijn in augustus 2012.

Heigo Rosin, student in de percussieklas van Carlo Willems en Koen Wilmaers, won in maart 2012 de Estonian National Competition for Winds and Percussion. Hij werd geselecteerd uit meer dan 70 deelnemers. Hij vertolkte als laureeat van de wedstrijd het Concerto voor Marimba van Séjournè, samen met het Estland National Symphony Orchestra o.l.v. Toomas Vavilov.

Stephanie Proot won tijdens de zomer van 2012 eerste prijzen op de International Maria Herrero Piano Competition in Granada en  ook op de Massarosa International Piano Competition. Stephanie studeerde bij Levente Kende en Heidi Henderickx en momenteel aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth.

Bart Moeyaert, docent Creatief Schrijven aan onze Woordkunstenaars, won met zijn boek De melkweg de Boekenleeuw 2012. De Boekenleeuw is een jaarlijkse Vlaamse literatuurprijs, die het beste Nederlandstalige jeugdboek van een Vlaamse jeugdauteur uit het voorbije jaar bekroont. Het is de vijfde keer dat deze prijs hem toekomt (2004, De Schepping - 2000, Het is de liefde die we niet begrijpen - 1996, Blote handen - 1992, Kus me)

Kristof Selis, afgestudeerd voor gitaar bij Roland Broux, neemt met zijn rockband deel aan InfiniteWoods op de Polifonicswedstrijd (Lokeren). Kristof neemt de leadguitar, music & lyrics voor zijn rekening.

Brit Van Hoof, alumna Kleinkunst, haalde met haar band Pebbles & The Riverman de halve finale van Maanrockrally in Mechelen. Eind juni volgt de finale.

Kacper Nowak, uit de celloklas van Justus Grimm, won in mei 2012 de 1ste prijs op de Internationale wedstrijd Edmond Baert in Brussel.
Aurore Dassesse, uit dezelfde klas, won de 2de prijs op de nationale Lions-wedstrijd.

Vince Van Meenen, student Woordkunst, won in juni 2012 de jury- én de publieksprijs op Write Now!  Deze wedstrijd is met voorronden in Nederland, Vlaanderen én Suriname de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren tussen 15 en 24 jaar van het Nederlands taalgebied. www.writenow.nu

Lovende woorden en de hoogste waardering van de Duitse Kulturradio voor de laatste cd van Bach Concentus o.l.v. Ewald Demeyere, docent klavecimbel. De cd kreeg één van de belangrijkste Franse bekroningen, nl. een Choc in Classica.

Stefan Van Puymbroeck, docent analyse, praktische harmonie en muziekschriftuur aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, behaalde in mei 2012 zijn Doctoraat in de Kunsten aan de Universiteit Antwerpen, Associatiefaculteit Kunsten. Stefan Van Puymbroeck bestudeerde Sergei Prokofievs’ Maddalena als voorstudie tot 'De Vuurengel’ en deed onderzoek bij de instrumentatie van 'Maddalena’. Hij instrumenteerde voor dit project Prokofievs' Maddalena voor dertien musici. Het muziektechnische en historische onderzoek en de link naar de opera De Vuurengel ondersteunen deze orkestratie. Een ontdekking van Stefan in Duitse en Amerikaanse archieven leverde een primeur voor het internationaal onderzoek naar Prokofiev.

Onze dansers warmden zich eind mei op om te schitteren in de videoclip bij de nieuwe plaat van Jef Neve. ‘Sons of the New World’ is een nieuwe bundel composities die hij opdraagt aan de Nieuwe Wereld van vandaag. De studenten dansten een phrase uit APORIE, een choreografie van Iris Bouche. De studenten dansten eerder dit jaar al mee in een clip van Zita Swoon.

In april 2012 won Duo Agineko (Sander Geerts, altviool en Yasuko Takahashi, piano) de ‘1st Absolute Prize’ en de Speciale Prijs ‘Chamber Music’ op de 22nd Young Musician International Competition for Chamber Music in Barletta, Italië, en kregen ze een concert aangeboden in het seizoen 2012-2013 in Italië.

Studenten piano van Levente Kende en Heidi Hendrickx vielen veelvuldig in de prijzen. Het Hammerstein Trio won de 2de prijs op de III International Chamber Music Competition in Alzira, Valencia. Op de Cantabile-wedstrijd 2012 veroverde George Tyriard de 2de prijs, en Laura Sadkowsky 5de prijs. George Tyriard ontving de “Prijs voor de beste uitvoering van het opgelegde werk”. In de Stephan Dejonghe 2012 wedstrijd werd de 2de prijs eveneens door George Tyriard veroverd, en de 4de plaats door Michaël Mannes.

Min Hee Bervoets, alumna van onze dansopleiding, is choreograaf bij het tv-programma The Ultimate Dance Battle. Met twee Dance Camp-winsten op zak start zij als één van de topfavorieten aan de liveshows.

Jolente De Maeyer, assistente viool, werd geselecteerd voor de Koningin Elisabethwedstrijd viool 2012.

Docent orgel Joris Verdin werd geëerd met de “Diapason d’Or” voor zijn cd-opname van Suites van Lefébure-Wely voor harmonicorde.

Bassist en docent Piet Verbist bracht recent een nieuwe cd Zygomatik uit. Doorheen de jaren speelde hij in verschillende projecten van rock en soul tot straight jazz en wereldmuziek (tango, flamenco, Noord- Afrikaanse muziek) en vrije improvisatie. Het Amerikaanse jazzmagazine JazzTimes plaatste een enthousiaste recensie over deze cd.
www.pietverbist.be

Stephanie Proot, afgestudeerd bij Levente Kende, won de eerste prijs op de Internationale ‘Neue Sterne’ pianowedstrijd in het Duitse Wernigerode.

Op 4 februari won woordkunststudent Vincent Van Meenen de André Velghe poëzieprijs van de stad Harelbeke met drie gedichten uit de cyclus ‘Kleine Squaw’.

Karel Deseure won de 2de prijs op een internationaal dirigentenconcours in Ville d’Avray, Paris. Karel studeerde fluit bij Aldo Baerten en harmoniedirectie bij Dirk De Caluwe.

Marimbaspelers Irena Manolova en Tomasz Golsinski (Lucid duo) werden geselecteerd als finalist voor de Linkprijs 2012, een wedstrijd voor Hedendaagse kamermuziek in Tilburg. De finale vindt plaats op 24 april 2012. Ze vertolken een nieuwe compositie van hun docent Ludwig Albert en werk van Keiko Abe.

Vijf sterren en een plaats in de top 10 van Klara’s favoriete cd’s kreeg de nieuwe cd met muziek van Schumann, die docente cello France Springuel opnam samen met pianist Jan Vermeulen. Klara recenseert enthousiast: “Schumann, die zelf geen strijkinstrument bespeelde, trok zich niets aan van de moeilijkheidsgraad... maar dit duo heeft erop gewerkt tot het lukte.”
In januari 2012 ontving docente piano Irene Russo een gouden plaat voor haar cd box met “Complete pianowerken van Simeon ten Holt” bij Brilliant Classics. Na de recente triomf van de allereerste uitvoering van “Canto Ostinato voor 4 piano’s” op Italiaanse bodem (Bologna), zijn er concerten gepland in Modena, Venetië en Londen. www.irenerusso.com

In januari 2012 werd docent percussie Nando Russo unaniem en met felicitaties van juryvoorzitter Maestro D. Barenboim benoemd tot eerste paukenist van het Philharmonisch Orkest van de Scala te Milaan. www.nandorusso.com

Percussionist/paukenist Alexander Ponet werd geselecteerd voor het Gustav Mahler Jugend Orchestra o.l.v. Claudio Abbado voor de voorjaarstournee 2012. Hij studeerde af voor percussie bij Carlo Willems en Koen Wilmaers. Momenteel studeert hij nog voort bij Nando Russo. Ook Jonathan Beyers, laatstejaarsstudent in de klas van Carlo Willems en Koen Wilmaers, werd geselecteerd voor dit orkest.
Vorig seizoen behaalde Jonathan de laatste ronde van de auditie in de Filharmonie. Hierdoor werd hij vaste vervanger van het orkest. Verder speelde hij met het Nederlands Jeugd Orkest (Summer Academy 2011), Symfonisch Orkest van de Vlaamse Opera, l’Orchestre Philharmonique Royal de Liège en het Nationaal Orkest van Belgie.

Veronique de Raedemaeker, studente viool bij Alissa Margulis, won de 2de prijs in de Rotary Breughel Wedstrijd.
 
Misael Mejia Rondo, Bachelor 1 student in de pianoklas van Irene Russo, won de tweede prijs in de Internationale EPTA Pianowestrijd Brussel-Wallonië 2012. De eerste en derde prijs waren voor twee Russische pianisten uit Brussel.

Fleur Hendriks, afgestudeerde Kleinkunst, is een van de zes halve finalisten van het Amsterdams Kleinkunst Festival (25ste editie). De finale is gepland voor april, vooraf gaan de halve finalisten op tournee door Nederland.

Alumnus Stefan Prins ontving in september van een 5-jarige beurs van Harvard University (Cambridge, Massachusetts, USA) om daar een “PhD in Composition” te beginnen bij Chaya Czernowin. Dit najaar creëerde en hernam Frederik Croene zijn stuk “Piano Hero #1” voor midi-keyboard en video in deSingel, het Concertgebouw Brugge, op het Novembermusic Festival in Den Bosch en op “Intro In Situ”, Maastricht.