Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • News
  • Shelf talks: diversiteit op de boekenplank

Shelf talks: diversiteit op de boekenplank

Ons referentiekader is belangrijk in de manier waarop we denken en in de manier waarop kunstenaars creëren. In het project second shelf wordt de diversiteit van (kunst) boeken in de bibliotheek van de academie onderzoekt en dit kader verruimt. Initiatiefneemster Heide Hinrichs zorgt o.a. ervoor dat de boeken van de 'second shelf' met een speciale code in de collectie van de Academie geïntegreerd worden. Zo kun je deze onzichtbare thematische serie volgen.

Naast het uitbreiden van de collectie naar niet-blanke, niet-mannelijke en niet-heteroseksuele kunstenaars, worden binnen het onderzoeksproject interventies in de bibliotheek uitgevoerd en wordt ook de lezingenreeks 'shelf talks' georganiseerd. 
Op 16 oktober bespreken Anne Bielig en Min Park hun werk 'Four Eyes Edit' en leren ze ons Marthe Donas kennen, een Belgische abstracte schilder en alumna van de Koninklijke Academie. Op 23 oktober nodigt geschiedkundige Elizabeth Haines (University of Bristol) ons uit om inhoudelijk over bibliotheken na te denken, in termen van publieke ruimte, omgeving en gedrag. Voor shelf talk #3 op 4 december gaat Marina Coelho in op een selectie van nieuw aangekochte boeken. Die hebben als thema de praktijk van kunstenaressen in de repressieve omgeving van de Zuid-Amerikaanse militaire dictaturen tijdens de jaren '50 tot '80. Jo-ey Tang is curator van de Beeler Gallery aan het Columbus College of Art & Design en initiator van de mirror-site van second shelf in CCAD's Packard Library. Hij spreekt op 19 december (shelf talk #4) o.a. over het begrip van "slow programming” en het New Yorkse queer artist collectief 'fierce pussy'.

De boekenselectie, interventies en gesprekken worden samengesteld in samenwerking met partners in Berlin, Bristol, Columbus, Ohio en Vancouver, BC. Bekijk de second shelf website voor alle nieuws.
Alle shelf talks gaan door in de bibliotheek van de Koninklijke Academie en zijn gratis toegankelijk. De plaatsen zijn beperkt, dus kom op tijd!
 

shelf talk #1: Four Eyes Edit
shelf talk #2: Silence and glue